Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

My a já: Singular & Plural Personal Pronouns In the following sentences, replace my with já, and vice versa. Remember to keep the pronoun in the appropriate.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "My a já: Singular & Plural Personal Pronouns In the following sentences, replace my with já, and vice versa. Remember to keep the pronoun in the appropriate."— Transkript prezentace:

1 My a já: Singular & Plural Personal Pronouns In the following sentences, replace my with já, and vice versa. Remember to keep the pronoun in the appropriate case. Vzor: Potřebovali mě včera. Potřebovali nás včera. *Taken from Lesson 5, pgs. 62-63, ex. 3 of Contemporary Czech by Michael Heim.

2 My a já 1. Včera nám představil tu dívku.

3 My a já 1.Včera nám představil tu dívku. Včera mi představil tu dívku. 2. Nám to neřekli.

4 My a já 1.Včera nám představil tu dívku. Včera mi představil tu dívku. 2. Nám to neřekli. Mně to neřekli. 3. Bratr s námi často pracuje.

5 My a já 1.Včera nám představil tu dívku. Včera mi představil tu dívku. 2. Nám to neřekli. Mně to neřekli. 3. Bratr s námi často pracuje. Bratr se mnou často pracuje. 4. Nějak si nás nepamatuje.

6 My a já 1.Včera nám představil tu dívku. Včera mi představil tu dívku. 2. Nám to neřekli. Mně to neřekli. 3. Bratr s námi často pracuje. Bratr se mnou často pracuje. 4. Nějak si nás nepamatuje. Nějak si mě nepamatuje.

7 My a já 5. Volal jste mně?

8 My a já 5. Volal jste mně? Volal jste nám? 6. Říkal, že to pro nás udělá.

9 My a já 5. Volal jste mně? Volal jste nám? 6. Říkal, že to pro nás udělá. Říkal, že to pro mne udělá. 7. Matka mi dala hezkou knihu.

10 My a já 5. Volal jste mně? Volal jste nám? 6. Říkal, že to pro nás udělá. Říkal, že to pro mne udělá. 7. Matka mi dala hezkou knihu. Matka nám dala hezkou knihu. 8. Co vám o nás vyprávěl?

11 My a já 5. Volal jste mně? Volal jste nám? 6. Říkal, že to pro nás udělá. Říkal, že to pro mne udělá. 7. Matka mi dala hezkou knihu. Matka nám dala hezkou knihu. 8. Co vám o nás vyprávěl? Co vám o mně vyprávěl?


Stáhnout ppt "My a já: Singular & Plural Personal Pronouns In the following sentences, replace my with já, and vice versa. Remember to keep the pronoun in the appropriate."

Podobné prezentace


Reklamy Google