Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Cases of Czech Names Rewrite the following sentence three times, each time substituting Karel for each name in turn. Věta: Mileno, kdo je s Evou u Vladimíra?

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Cases of Czech Names Rewrite the following sentence three times, each time substituting Karel for each name in turn. Věta: Mileno, kdo je s Evou u Vladimíra?"— Transkript prezentace:

1 Cases of Czech Names Rewrite the following sentence three times, each time substituting Karel for each name in turn. Věta: Mileno, kdo je s Evou u Vladimíra? *Taken from Lesson 2, pg. 27, exs. 4a & b of Contemporary Czech by Michael Heim.

2 Cases of Czech Names –Mileno, kdo je s Evou u Vladimíra? (Milena > Karel)

3 Cases of Czech Names –Mileno, kdo je s Evou u Vladimíra? (Milena > Karel) Karle, kdo je s Evou u Vladimíra? (Eva > Karel)

4 Cases of Czech Names –Mileno, kdo je s Evou u Vladimíra? (Milena > Karel) Karle, kdo je s Evou u Vladimíra? (Eva > Karel) Mileno, kdo je s Karlem u Vladimíra? (Vladimír > Karel)

5 Cases of Czech Names –Mileno, kdo je s Evou u Vladimíra? (Milena > Karel) Karle, kdo je s Evou u Vladimíra? (Eva > Karel) Mileno, kdo je s Karlem u Vladimíra? (Vladimír > Karel) Mileno, kdo je s Evou u Karla?

6 Cases of Czech Names Now replace each name with Miloš in turn. Remember to keep Miloš in the correct case.

7 Cases of Czech Names –Mileno, kdo je s Evou u Vladimíra? (Milena > Miloš)

8 Cases of Czech Names –Mileno, kdo je s Evou u Vladimíra? (Milena > Miloš) Miloši, kdo je s Evou u Vladimíra? (Eva > Miloš)

9 Cases of Czech Names –Mileno, kdo je s Evou u Vladimíra? (Milena > Miloš) Miloši, kdo je s Evou u Vladimíra? (Eva > Miloš) Mileno, kdo je s Milošem u Vladimíra? (Vladimír > Miloš)

10 Cases of Czech Names –Mileno, kdo je s Evou u Vladimíra? (Milena > Miloš) Miloši, kdo je s Evou u Vladimíra? (Eva > Miloš) Mileno, kdo je s Milošem u Vladimíra? (Vladimír > Miloš) Mileno, kdo je s Evou u Miloše?

11 Cases of Czech Names Now replace each name with Věra in turn. Remember to keep Věra in the correct case.

12 Cases of Czech Names –Mileno, kdo je s Evou u Vladimíra? (Milena > Věra)

13 Cases of Czech Names –Mileno, kdo je s Evou u Vladimíra? (Milena > Věra) Věro, kdo je s Evou u Vladimíra? (Eva > Věra)

14 Cases of Czech Names –Mileno, kdo je s Evou u Vladimíra? (Milena > Věra) Věro, kdo je s Evou u Vladimíra? (Eva > Věra) Mileno, kdo je s Věrou u Vladimíra? (Vladimír > Věra)

15 Cases of Czech Names –Mileno, kdo je s Evou u Vladimíra? (Milena > Věra) Věro, kdo je s Evou u Vladimíra? (Eva > Věra) Mileno, kdo je s Věrou u Vladimíra? (Vladimír > Věra) Mileno, kdo je s Evou u Věry?

16 Cases of Czech Names Now replace each name with pan profesor in turn. Remember to use the correct case!

17 Cases of Czech Names –Mileno, kdo je s Evou u Vladimíra? (Milena > pan profesor)

18 Cases of Czech Names –Mileno, kdo je s Evou u Vladimíra? (Milena > pan profesor) Pane profesore, kdo je s Evou u Vladimíra? (Eva > pan profesor)

19 Cases of Czech Names –Mileno, kdo je s Evou u Vladimíra? (Milena > pan profesor) Pane profesore, kdo je s Evou u Vladimíra? (Eva > pan profesor) Mileno, kdo je s panem profesorem u Vladimíra? (Vladimír > pan profesor)

20 Cases of Czech Names –Mileno, kdo je s Evou u Vladimíra? (Milena > pan profesor) Pane profesore, kdo je s Evou u Vladimíra? (Eva > pan profesor) Mileno, kdo je s panem profesorem u Vladimíra? (Vladimír > pan profesor) Mileno, kdo je s Evou u pana profesora?


Stáhnout ppt "Cases of Czech Names Rewrite the following sentence three times, each time substituting Karel for each name in turn. Věta: Mileno, kdo je s Evou u Vladimíra?"

Podobné prezentace


Reklamy Google