Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Historie počítačů.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Historie počítačů."— Transkript prezentace:

1 Historie počítačů

2 Petr Štancl a Radek Tůma
Zpracoval: Petr Štancl a Radek Tůma

3 Počítače vznikly ze dvou důvodů
Počítače vznikly ze dvou důvodů.První důvod jsou matematické operace a druhým důvodem je ukládání dat. Jedna z prvních pomůcek k matematickým operacím tzv“Abakus“

4 V 17.století byly sestaveny první logaritmické tabulky
a následovalo logaritmické pravítko.

5 Mechanické počítače-sčítačky a mechanické kalkulačky
Roku 1642 francouzský fyzik Blaise Pascal realizoval kovový mechanický sčítací a odčítací stroj. V letech německý matematik a filozof Gottfried Wilhelm von Lebniz modernizoval Pascalův sčítací a odčítací stroj a nazval ho tzv. „Krokový kalkulátor“. Původnímu stroji přidal funkce násobení, dělení a druhou mocninu.

6 Děrné štítky V roce 1805 francouzský vynálezce Joseph Marie Jaquard realizoval tkalcovský stav, podle rastru na děrných štítcích byly tkány vzory. Profesor matematiky z Oxfordu Charles Babbage v roce 1812 navrhl a realizoval automatický programem řízený stroj pomocí děrných štítků.

7 Americký statistik a vynálezce Herman Hollerith roku 1889 využil děrných štítků při sčítání lidu v USA. S touto technologií sčítání trvalo 6 týdnu a předchozí 7 let.

8 Děrný štítek

9 Generace počítačů

10 Nultá generace Příchod nulté generace v období 2.světové války. První počítací stroj sestrojil němec Konrád Zuse. Už v roce 1934 začal pracovat na konstrukci mechanického výpočetního stroje. V roce 1938 vznikl tzv. „první počítač“ Z1. Poté následovali Z2 a Z3.

11 Na modelu Z3 se Zusem spolupracoval Helmut Schreyer
Na modelu Z3 se Zusem spolupracoval Helmut Schreyer. Z3 byl první prakticky použitelný počítač. Následoval model Z4 v letech Neoficální název je Howard Mark I. Podle hlavního konstruktéra Howard Hathaway Aiken .

12 Model Mark I


Stáhnout ppt "Historie počítačů."

Podobné prezentace


Reklamy Google