Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ostrorep - Hrotnatci Vypracoval: Antonín Kučera

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ostrorep - Hrotnatci Vypracoval: Antonín Kučera"— Transkript prezentace:

1 Ostrorep - Hrotnatci Vypracoval: Antonín Kučera
Obor: Technické lyceum Třída: 1L Předmět: Biologie Školní rok: 2014/15 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:

2 Hrotnatci ŘÍŠE: Živočichové ODDĚLENÍ: Trojvrství KMEN: Členovci
PODKMEN: Klepítkatci TŘÍDA: Hrotnatci  patří sem asi 200 vyhynulých druhů kyjonožců a 4 žijící druhy ostrorepů

3 Doba vývoje Poprvé se ostrorep na Zemi objevil už v prvohorách, tedy před 570 miliony let spolu s prvním členovcem a svoji podobu za posledních 200 milionů let nijak nezměnil. Dnes patří mezi ohrožená zvířata, zatím přežívají čtyři druhy, přezdívané také "živoucí fosílie". Svůj název dostali hrotnatci podle výběžku tvaru hrotu, jenž jim vyrůstá ze zadní části těla.

4 Tělo Mají hlavohruď a ta je kryta krunýřem, mají 6 párů končetin s lupenitými žábrami: 1 pár chelicer 1 pár makadel 4 páry kráčivých nohou. Živí se mršinami, měkkýši, červy a jinými mořskými živočichy

5 Rozmnožování Rozmnožují se tak, že samice nakladou vajíčka na břeh do písku a tam je samci oplodní. Na plážích se páří a snáší až několik set vajíček za úplňku do písku. Vylíhlé larvy dlouhé asi 1 cm putují zpět do moře. Dospívají do tří let.

6 Ohrožení Přes zařazení na seznam ohrožených druhů je ale například v Thajsku ostrorep dodnes součástí jídelníčku. Dříve se dokonce údajně využíval i jako krmivo pro hospodářská zvířata.

7 Využití Přestože je imunitní systém ostrorepů velmi primitivní, jeho modrá krev má unikátní schopnost srazit se v gel v případě přítomnosti jedu či nebezpečné látky. Toho se v medicíně využívá ke stanovení bakteriálních endotoxinů (test LAL).

8 Zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Hrotnatci
olomouc.cz/app/karta/195?keepThis=true&TB_iframe=true&height=354&width=800


Stáhnout ppt "Ostrorep - Hrotnatci Vypracoval: Antonín Kučera"

Podobné prezentace


Reklamy Google