Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zpacoval:Miroslav Trumpeš

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zpacoval:Miroslav Trumpeš"— Transkript prezentace:

1 Zpacoval:Miroslav Trumpeš
Projekt Voda Zpacoval:Miroslav Trumpeš

2 Voda v přérodě Rozšířením vody na Zemi a jejím pohybem se zabývá hydrologie Výskyt vody na naší planetě je mnohem vyšší než na ostatních planetách sluneční soustavy. Při pohledu z vesmíru vypadá Země jako modrobílá planeta: bílá od vodní páry a modrá od vody. A zákonitě všechny formy života (tak jak ho známe) závisejí na vodě. Část zemského povrchu s obsahem vody v kapalném skupenství nazýváme hydrosféra.

3

4

5 Koloběh vody K oběhu dochází účinkem sluneční energie a zemské gravitace. Voda se vypařuje z oceánů, vodních toků a nádrží, ze zemského povrchu (výpar,evaporace) a z rostlin (transpirace). Po kondenzace páry dopadá jako srážky na zemský povrch zejména ve formě deště a sněhu. Zde se část vody hromadí a odtéká jako povrchová voda či se vypařuje nebo vsakuje pod zemský povrch a vytváří podzemní vodu (infiltrace). Podzemní voda po určité době znovu vystupuje na povrch ve formě pozvolného podzemního odtoku ptamenů (drenáž podzemní vody).

6 Koloběh vody na kontinentech začíná srážkami
Koloběh vody na kontinentech začíná srážkami. Jakmile dopadnou z mraků na povrch, mohou putovat třemi cestami: zpravidla víc než 50 % (někdy i 100 %) se znovu vypaří méně než 30%, většinou 10 % - 20 %, steče do potoků, řek a nakonec do moře 10 % a méně (ale také nic) se může vsáknout.

7 To je konec mé prezentace


Stáhnout ppt "Zpacoval:Miroslav Trumpeš"

Podobné prezentace


Reklamy Google