Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Polsko oficiální název Polská republika je stát ležící ve střední Evropě. Polsko hraničí s Německem na západě, s Českem a Slovenskem na jihu, Běloruskem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Polsko oficiální název Polská republika je stát ležící ve střední Evropě. Polsko hraničí s Německem na západě, s Českem a Slovenskem na jihu, Běloruskem."— Transkript prezentace:

1 Polsko oficiální název Polská republika je stát ležící ve střední Evropě. Polsko hraničí s Německem na západě, s Českem a Slovenskem na jihu, Běloruskem a Ukrajinou na východě a s Litvou a Ruskem (Kaliningradská oblast) na severu. Ze severu má Polsko přístup k Baltskému moři se 770 km pobřeží.[2]Povrch je převážně rovinatý, hory tvoří většinu jižní hranice.

2 Hl. město: Varšava Rozloha: km² Počet obyvatel: Hustota zalidnění: 123 ob. / km² Jazyk: Polština Náboženství: katolické 95%, ostatní 5% Národnostní složení : Poláci 98,7%, Ukrajinci 0,6%, ostatní 0,7% Státní zřízení: Parlamentní republika Měna: Złoty (PLN) Využití plochy: 47 % orná půda, 13 % pastviny, 29 % lesy, 11 % ostatní  Reliéf: nejvyšší bod - Rysy (2 499 m), nejnižší bod - Raczki Elblaskie (-2 m)   Vodstvo: nejdelší řeka - Visla (1 047 km) Klima: mírný pás Biota: lesy mírného pásu

3 Historie Počátky polského státu a jeho christianizace sahají do 10. století; Polské království, které roku 1569 prohloubilo unii s Litvou, bylo jedním z mocných evropských států, avšak zaniklo v trojím dělení Polska (1772—1795). Roku 1918 bylo Polsko obnoveno jako republika. Po 2. světové válce, která zemi velmi těžce postihla, bylo Polsko do roku 1989 socialistickou republikou. Současné Polsko je s 38 miliony obyvatel osmý nejlidnatější stát Evropy; oproti minulým dobám však tvoří po roce 1945 naprostou většinu Poláci, nábožensky římští katolíci. Největší koncentrace obyvatelstva a průmyslu je v Horním Slezsku. Hlavním městem je Varšava, do raného novověku jím byl Krakov.

4 Povrch a vodstvo Kromě jižních oblastí je většina státu pokryta rozsáhlými nížinami a rovinami Polské nížiny. Téměř tři čtvrtiny území leží do 200 m n. m. Severní Polsko vyplňují Pomořanská i Mazurská jezerní plošina jako pozůstatek pleistocenního zalednění; místy se na pobřeží vyskytují i písečně přesypy a kosy. Středovýchodní a jihovýchodní část tvoří nízké vrchoviny Malopolská vrchovina a Lublinská vrchovina. Jih Polska prostupuje v příhraniční pás prvohorních horských masivů Jizerské hory, Krkonoše, Soví hory, pískovcové Stolové hory, Bystřické hory a Masiv Králického Sněžníku. Třetihorní Karpaty zahrnují pohoří Vysokých a Nízkých Beskyd, Tatry a Bukovské vrchy. Tatry dosahují v Polsku téměř 2500 m n. m. Polsko má velmi hustou říční síť. Největší splavné řeky Visla a Odra odvádějí vodu asi z 90 % území Polska do Baltského moře. Je zde velké množství jezer a přehradních nádrží. V Tatrách leží vysoko položená jezera (plesa) ledovcového původu.

5 Podnebí Charakter podnebí je na styku kontinentálního východoevropského a oceánského středoevropského typu. Jsou zde dlouhé chladné zimy s vydatnými sněhovými srážkami a horká vlhká léta. Průměrná teplota činí v lednu regionálně -8/3 °C a v červenci 20/27 °C. Průměrný roční úhrn srážek je 600 mm, klesá od severu k jihu a východu, naopak vzrůstá v horách, kde dosahuje až 1200 mm.

6 Politika Hlavní město: Varšava (1 641 000 obyv.)
Správní členění: 16 vojvodství Forma vlády: parlamentně prezidentská  Hlava státu (2009): Lech KACZYNSKI Členství: EU, NATO, OSN, CEFTA, CE, OBSE, OECD Další města (tis. obyv.): Lódź 828, Krakov 746 Datum vzniku: 1918 Státní zřízení: republika Předseda vlády (2009): Donald TUSK

7 Hospodářství Tvorba HDP: 67,3 % služby, 28,1 % průmysl, 4,6 % zemědělství  Zaměstnanost: 53,4 % služby, 29,2 % průmysl, 17,4 % zemědělství HDP (parita kupní síly): 686,2 mld. USD HDP na 1 obyv. (parita kupní síly): USD Inflace (2009): 3,4 % Hospodářský růst: 1,1 % Nezaměstnanost (2009): 11,0 % Dluh (2009): 325,9 mld. USD Zemědělství - sklizeň: pšenice, oves, ječmen, žito, kukuřice, brambory, cukrová řepa, zelenina, ovoce, tabák, len, konopí Zemědělství - chov dobytka: skot, ovce, koně, prasata, drůbež Průmysl - těžba: hnědé uhlí, černé uhlí, ropa, zemní plyn, měď, olovo, zinek, stříbro, magnezit, síra, kaolín Průmysl - energetika (podíl elektráren): tepelné 96,43 %, vodní 3,46 %, ostatní 0,41 % Průmysl - energetika (výroba): 134,35 mld. kWh Průmysl - energetika (spotřeba): 120 mld. kWh Vývoz: stroje a dopravní prostředky, potraviny Dovoz: stroje a dopravní prostředky, chemikálie Odběratelské země: Německo, Itálie, Nizozemsko, Francie, VB, Česká republika Dodavatelské země: Německo, Itálie, Francie, Rusko Doprava:  km železnice,  km silnice

8 Průmysl Dominantní průmyslové sektory Polska reprezentuje stavba lodí, hutnictví a ocelářství, chemický a textilní průmysl. Zvyšující se podíl obchodu, high technology a služeb sehrál významnou roli při restrukturalizaci národního hospodářství. Asi 60% polského území je tvořeno zemědělskými oblastmi a vysoký podíl obyvatelstva pracuje na malých soukromých farmách. Zemědělství trpí různými strukturálními problémy, jako například nadbytkem pracovní síly a nedostatkem investic. Polsko má největší podíl pracujícího obyvatelstva ve střední Evropě. Současná pracovní síla je odhadována na 17,6 milionů. 22% obyvatel je zaměstnáno v průmyslu, 28% v zemědělství a 50% v sektoru služeb.

9 Kultura: Bělověžský prales

10 Hala století ve Vratislavi

11 Malbork (hrad)

12 Kalwaria Zebrzydowska
Město Zebrzydów bylo založeno v roce Hlavním důvodem vzniku města bylo poskytnutí ubytování vzrůstajícímu počtu poutníků navštěvujících náboženský komplex

13 osvětim

14 Solný důl Wieliczka Krakov Zamość Toruň

15

16

17


Stáhnout ppt "Polsko oficiální název Polská republika je stát ležící ve střední Evropě. Polsko hraničí s Německem na západě, s Českem a Slovenskem na jihu, Běloruskem."

Podobné prezentace


Reklamy Google