Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Bílý chrám Wat Rong Khun v Thajsku Jedná se o jedinečný komplex budov detailně vyzdobených veskrze v bílé barvě.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Bílý chrám Wat Rong Khun v Thajsku Jedná se o jedinečný komplex budov detailně vyzdobených veskrze v bílé barvě."— Transkript prezentace:

1

2 Bílý chrám Wat Rong Khun v Thajsku

3 Jedná se o jedinečný komplex budov detailně vyzdobených veskrze v bílé barvě.

4 Průchod do hlavní kaple je lemován dvěma obrovskými sochami titánů.

5 Nekonvenční stavba je navržena známým thajským umělcem Chalermchai Kositpipatem, přezdívaným thajský Gaudí, který střádal po celých dvacet let své úspory z prodeje obrazů a snažil se stvořit zářivou repliku nebe na zemi. Chrám tvoří směsici tradičního buddhistického umění s moderními motivy. Stavba je téměř celá bílá. Palác je vyzdoben malými kousky zrcadlového skla, které dělá prostory většími a magičtějšími. Vše je pokryto bílou omítkou, speciálně upravenou tak, aby chrám bylo vidět i ve světle měsíce. Stavba začala v roce 1997. “Pouze smrt může zastavit můj sen, ale nemůže zastavit můj projekt.” Chalermchai Kositpipat

6

7 Mistrovské dílo se stalo národní památkou a jako jedno z nejznámějších v zemi přitahuje stále větší počet návštěvníků za rok.

8

9 Wat Rong Khun se velmi liší od všech ostatních chrámů v Thajsku. Použitá bíla barva značí čistotu Buddhovu, bílé sklo představuje Buddhovu moudrost. Most vedoucí k chrámu reprezentuje přechod etapy znovuzrození k obydlí božímu. Malý půlkruh před mostem značí lidské bytí na Zemi. Designér chrámu si přál, aby se místo stalo meditačním centrem s učením cvičení dharmy a získáváním poznání ze zásad Buddhových. Na střeše ubosotu, což je hlavní kaple, jsou čtyři druhy zvířat znázorňující čtyři elementy. Slon symbolizuje zem, naga vodu, labutí křídla reprezentují vítr a lví hříva oheň.

10

11 Most do hlavní haly je obklopen obrovskými rybníky s bílými rybami a fontánami, které chrlí každou chvíli vodu.

12 Zajímavostí jsou reliéfy rukou vztahující se k nebi, které jsou zapuštěny do podlahy. Nejrůznější polohy rukou vyjadřují prosbu o odpuštění. Toto umělecké dílo by mělo symbolizovat peklo a jak lidé trpí z jejich špatné karmy.

13

14

15

16 © 25. 4. 2012 JaninaS janina_s@volny.czjanina_s@volny.cz http://www.jkk.estranky.cz/ foto a text: síť internetu hudba: Tai Oratai - Song Jai Mah Glai Chit


Stáhnout ppt "Bílý chrám Wat Rong Khun v Thajsku Jedná se o jedinečný komplex budov detailně vyzdobených veskrze v bílé barvě."

Podobné prezentace


Reklamy Google