Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Příkaz break, continue Cykly nemusejí probíhat vždy řádně celým cyklem. Cykly nemusejí probíhat vždy řádně celým cyklem. Někdy může být výhodné provádění.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Příkaz break, continue Cykly nemusejí probíhat vždy řádně celým cyklem. Cykly nemusejí probíhat vždy řádně celým cyklem. Někdy může být výhodné provádění."— Transkript prezentace:

1 Příkaz break, continue Cykly nemusejí probíhat vždy řádně celým cyklem. Cykly nemusejí probíhat vždy řádně celým cyklem. Někdy může být výhodné provádění cyklu přerušit. K tomu slouží příkaz break. Někdy může být výhodné provádění cyklu přerušit. K tomu slouží příkaz break. Někdy může být výhodné, aby cyklus pokračoval. K tomu slouží příkaz continue. Někdy může být výhodné, aby cyklus pokračoval. K tomu slouží příkaz continue.

2 Příklad - break Vytvořte formulář, do kterého se zadá počet řádků a počet sloupců. Ze zadaných hodnot se musí vytvořit tabulka s násobilkou. Maximální počet zadaných řádků a sloupců: 99. Program upravte ta, aby vracel čísla při vykreslování pouze do 100. Vytvořte formulář, do kterého se zadá počet řádků a počet sloupců. Ze zadaných hodnot se musí vytvořit tabulka s násobilkou. Maximální počet zadaných řádků a sloupců: 99. Program upravte ta, aby vracel čísla při vykreslování pouze do 100. Obr. 1

3 Řešení - formulář Obr. 2

4 Řešení - zpracování Obr. 3 Externí stylopis Obr. 4

5 Příklad - continue Vytvořte formulář, do kterého se zadá počet řádků a počet sloupců. Ze zadaných hodnot se musí vytvořit tabulka s násobilkou. Maximální počet zadaných řádků a sloupců: 99. Program upravte ta, aby vracel čísla při vykreslování větší než 50. Vytvořte formulář, do kterého se zadá počet řádků a počet sloupců. Ze zadaných hodnot se musí vytvořit tabulka s násobilkou. Maximální počet zadaných řádků a sloupců: 99. Program upravte ta, aby vracel čísla při vykreslování větší než 50. Obr. 5

6 Řešení - formulář Obr. 6

7 Řešení - zpracování Obr. 7 Externí stylopis Obr. 8

8 Otázky k opakování 1. K jakým účelům se používá příkaz "break"? 2. K jakým účelům se používá příkaz "continue"? 3. Musí cyklus proběhnout vždy až do konce? 4. Zpracovávají se další řádky programu po příkazu break?

9 Použité zdroje BLÁBOLIL, R. Informační a komunikační technologie. 3. rozšířené vydání. České Budějovice: KOPP, 2011. str. 407 BLÁBOLIL, R. Informační a komunikační technologie. 3. rozšířené vydání. České Budějovice: KOPP, 2011. str. 407 Použité obrázky: Vlastní


Stáhnout ppt "Příkaz break, continue Cykly nemusejí probíhat vždy řádně celým cyklem. Cykly nemusejí probíhat vždy řádně celým cyklem. Někdy může být výhodné provádění."

Podobné prezentace


Reklamy Google