Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Karel a Josef Čapek Štěpánka Bořková Naty Kalousková Terka Koldinská Pája Kormošová Monča Bartůšková 9.A.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Karel a Josef Čapek Štěpánka Bořková Naty Kalousková Terka Koldinská Pája Kormošová Monča Bartůšková 9.A."— Transkript prezentace:

1 Karel a Josef Čapek Štěpánka Bořková Naty Kalousková Terka Koldinská Pája Kormošová Monča Bartůšková 9.A

2 Karel Čapek Narozen: 9.ledna 1890, Malé Svatoňovice
  Úmrtí: 25. prosince 1938, Praha Byl český spisovatel, novinář, dramatik, fotograf Studoval na gymnáziu v Hradci Králové. Roku 1915 ukončil studium na Filosofické fakultě UK v Praze, poté studoval filosofii v Berlíně a Paříži. Pocházel z rodiny lékaře jako nejmladší ze tří dětí. Bratr Josef vynikl jako malíř a spisovatel, sestra Helena kromě několika próz je autorkou vzpomínkové knihy Moji milí bratři.

3 DÍLA Hlásil se k mladé generaci a k jejím snahám o moderní umění. Své první prozaické práce psal společně s bratrem Josefem: Zářivé hlubiny a jiné prózy – 1916 Krakonošova zahrada – 191 V další tvorbě pokračoval Karel Čapek samostatně: Boží muka – 1917 Trapné povídky – 1921 Italské listy – 1924 Výlet do Španěl – 1930 Obrázky z Holandska – 1932

4

5

6 Josef Čapek Narozen: 23. března 1887 Hronov Úmrtí: v roce 1945 mezi 13. a 15. dubnem v koncentračním táboře Bergen-Belsen Byl český malíř, spisovatel, fotograf, grafik a knižní ilustrátor. Byl spoluzakladatel Skupiny výtvarných umělců, poté člen Spolku výtvarných umělců Mánes, s kterou se rozešel aby pak působil ve skupině Tvrdošíjných. Výtvarník spolupracoval s Národním divadlem v Praze, Státním divadlem v Brně a s Městským divadlem na Vinohradech. Studoval na Uměleckoprůmyslové škole.

7 Díla Dva výrostci Parta Dva u zdi Oheň Touha
Povídky o pejskovi a kočičce

8

9

10 Hrob Josefa Čapka Hrob Karla Čapka

11

12 Rodina Čapkových


Stáhnout ppt "Karel a Josef Čapek Štěpánka Bořková Naty Kalousková Terka Koldinská Pája Kormošová Monča Bartůšková 9.A."

Podobné prezentace


Reklamy Google