Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0232 Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0232 Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ."— Transkript prezentace:

1 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0232 Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ AKADEMIE, 17. listopadu 220, Jičín PředmětČeský jazyk a literatura Tematický okruhLiteratura pro 2.ročník TémaKritický realismus a naturalismus ve světové literatuře Označení DUMUVY_32_INOVACE_110 Jméno autoraEva Máchová Datum vytvoření25.1.2013 AnotaceZávěrečná prezentace literárních směrů, testové úlohy.

2 Kritický realismus a naturalismus Shrnutí, opakování

3 Kritický realismus (1) -umělecký a literární směr 19. století -do popředí se dostává próza - zejména román -zobrazoval střízlivou skutečnost plnou sociálních konfliktů, člověka i s jeho vztahy k okolí, analyzovali poměry ve společnosti - nesmlouvavý a ostrý úhel pohledu autorů

4 Naturalismus (2) -70. letech 19. století ve Francii z klasického realismu - témata: lidská bída, smrt i stáří -detailní popis prostředí i situací -původní filozofický význam slova naturalista odkazoval k inspiraci empiricky orientovanou přírodovědou - souvisí s determinismem (d. vylučuje úlohu vůle, nebo výchovy člověka na jeho osud; člověk je předurčen prostředím a vrozenými vlastnostmi (jsou dědičné) - cíl: zobrazit člověka jako bytost řídící se pudy

5 Test Vyberte vždy pouze jednu možnost: 1)Mezi kritické realisty nepatří: a)F. M. Dostojevskij b)V. Hugo c)H. de Balzac 2) Pojem kritický realismus označuje autory, kteří: a)byli velmi oblíbení literárními kritiky b)popisovali své postavy až vědeckým způsobem (jako např. biologové) c)se považovali za kritiky realistů

6 3) Naturalismus je směr: a)který popisuje přírodu b)který navázal na romantismus a znovuobjevil jej c)snažící se detailně popsat veškeré aspekty lidské existence, včetně jejích chmurných stránek 4) Émile Zola je autorem románu: a)Otec Goriot b)Břicho Paříže c)Paní Bovaryová 5) Mezi Dostojevského díla nepatří: a)Bílé noci b)Bratři Raskolnikovi c)Idiot

7 6) Pohřeb by naturalista popsal následujícím způsobem: a)Lidé stáli podroušeně kolem čerstvě vykopaného hrobu, který se měl knížeti stát věčným domovem. b)Když byla rakev pokládána do hrobu, ozval se podivný zvuk... Jako kdyby ruka mrtvého klepala na pomyslné dveře do bran pekelných. c)Nebožtíkova rakev sjela z povozu a pootevřela se. Lidem se naskytl pohled, na který se nezapomíná. Zmodralá ruka nebožtíkova jakoby chtěla připomenout jeho nešťastný osud.

8 7) Doplňte tabulku: AutorZeměDíloLit. směr Stendhal Ztracené iluze Nana Ch. Dickens Paní Bovaryová

9 Seznam literatury a pramenů: (1)http://cs.wikipedia.org/wiki/Kritický_realismushttp://cs.wikipedia.org/wiki/Kritický_realismus (2)http://cs.wikipedia.org/wiki/Naturalismus_(literatura)


Stáhnout ppt "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0232 Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ."

Podobné prezentace


Reklamy Google