Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_03 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a termika.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_03 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a termika."— Transkript prezentace:

1 Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_03 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a termika Téma:Tlak plynu, stavová rovnice ideálního plynu Autor:Mgr. Jan Rosecký Předmět:Fyzika Ročník:2. ročník VG Využití:Prezentace určena k výkladu látky z molekulové fyziky a termiky na gymnáziu. Anotace:Prezentace se skládá z úvodního opakování, vyvození látky k tématům tlak plynu a stavová rovnice ideálního plynu a závěrečného shrnutí (procvičení učiva). Šedé texty a grafy jsou při výkladu na interaktivní tabuli dopisovány a dokreslovány. Před použitím prezentace je doporučeno je smazat.

2 Molekulová fyzika a termika Tlak plynu Stavová rovnice ideálního plynu Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě

3

4

5

6 Fluktuace tlaku plynu p p s t Kdy bude fluktuace větší? a) malá hustota částic, malé množství plynu – fluktuace větší b) velká hustota částic, velké množství plynu – fluktuace menší Jaká je situace za běžných podmínek? malá fluktuace, tlak považujeme za stálý

7

8

9

10

11

12 Shrnutí na čem a jak závisí tlak plynu v uzavřené nádobě? Je tlak plynu za rovnovážného stavu stálý? Jaké stavové veličiny popisují ideální plyn? Jaký tvar má stavová rovnice ideálního plynu? Jaký tvar má stavová rovnice ideálního plynu pro děje, při kterých se množství plynu nemění?


Stáhnout ppt "Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_03 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a termika."

Podobné prezentace


Reklamy Google