Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Dohoda o rozvázání pracovního poměru

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Dohoda o rozvázání pracovního poměru"— Transkript prezentace:

1

2 Dohoda o rozvázání pracovního poměru
Dohoda o rozvázání pracovního poměru je dvoustranný úkon. To znamená, že se na jejím obsahu se zaměstnavatelem musíte dohodnout. Stvrzuje se písemně, proto nikdy nepodepisujte dohodu, pokud obsahuje věci, na které nejste ochotni přistoupit nebo pokud jejímu obsahu nerozumíte.  Součástí dokumentu musí být datum ukončení pracovního poměru. Doporučujeme uvést i důvod ukončení (to je zvlášť důležité u výpovědi z organizačních a zdravotních důvodů) a způsob vypořádání dosud nevyčerpané dovolené.

3 Ukončení pracovního poměru výpovědí
Asi nejčastější forma ukončení pracovního poměru.  Výpověď lze rozvázat jak ze strany zaměstnance tak i zaměstnavatele. Musí být druhé straně doručena v písemné formě, jinak je neplatná. Pokud výpověď podává zaměstnanec, nemusí být uveden důvod výpovědi. V opačném případě musí zaměstnavatel dát zaměstnanci výpověď pouze z důvodů výslovně vyjmenovaných v zákoně. Výpovědní doba v tomto případě činí dva měsíce a počíná běžet prvním dnem kalendářního měsíce následujícího po doručení výpovědi a končí uplynutím posledního dne příslušného kalendářního měsíce. V případě této formy rozvázání pracovního poměru, danou zaměstnavatelem, přísluší zaměstnanci odstupné ve výši trojnásobku průměrného výdělku.

4

5

6

7 Literatura: [1] FLEISCHMANNOVÁ, E.; JONÁŠ, I.; KULDOVÁ, O. Písemná a elektronická komunikace pro střední školy a veřejnost 2. První vydání. Praha: Fortuna, 2005, 152 s. ISBN [2] SLAVÍČKOVÁ, M.; VALEŠOVÁ, I. a kol. Obchodní dopisy nejen u státní zkoušky + sbírka úloh. 2. vydání. Praha: Národní ústav odborného vzdělávání – oddělení Státní těsnopisný ústav, 2008, 27 s. ISBN [3] ŠTIKOVÁ, S. Písemná a elektronická komunikace 2. Uzavírání a plnění kupních smluv. 8. vydání. Plzeň: KORESPONDENT, 2007, 119 s.


Stáhnout ppt "Dohoda o rozvázání pracovního poměru"

Podobné prezentace


Reklamy Google