Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Praktikum - mikrobiologie. Úkol č.1: Pozorování kvasinek v tekutém živném roztoku Materiál : čerstvé droždí(kvasnice), cukr, Lugolův roztok Materiál :

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Praktikum - mikrobiologie. Úkol č.1: Pozorování kvasinek v tekutém živném roztoku Materiál : čerstvé droždí(kvasnice), cukr, Lugolův roztok Materiál :"— Transkript prezentace:

1 Praktikum - mikrobiologie

2 Úkol č.1: Pozorování kvasinek v tekutém živném roztoku Materiál : čerstvé droždí(kvasnice), cukr, Lugolův roztok Materiál : čerstvé droždí(kvasnice), cukr, Lugolův roztok Pomůcky: potřeby pro mikroskopování, kádinka, podložní a krycí sklíčka,která musí být vždy řádně omytá a odmaštěná, buničitá vata, kapátko Pomůcky: potřeby pro mikroskopování, kádinka, podložní a krycí sklíčka,která musí být vždy řádně omytá a odmaštěná, buničitá vata, kapátko Postup práce: Do kádinky nalijeme asi 50ml vlažné vody a přidáme čajovou lžičku cukru a nadrobíme malé množství kvasnic. Vše zamícháme a necháme stát při pokojové teplotě asi 15 min. po této době odebereme vzorek suspenze kapátkem, přeneseme jej na podložní sklíčko, přikryjeme krycím sklíčkem a pozorujeme preparát objektivy o postupně zvyšujeme zvětšení 20x, 40x případně 60x. Postup práce: Do kádinky nalijeme asi 50ml vlažné vody a přidáme čajovou lžičku cukru a nadrobíme malé množství kvasnic. Vše zamícháme a necháme stát při pokojové teplotě asi 15 min. po této době odebereme vzorek suspenze kapátkem, přeneseme jej na podložní sklíčko, přikryjeme krycím sklíčkem a pozorujeme preparát objektivy o postupně zvyšujeme zvětšení 20x, 40x případně 60x.

3 Definice mikroorganismů Mikroorganismy jsou velká a rozrůzněná skupina organismů žijících samostatně jako jednotlivé buňky nebo shluky nediferencovaných buněk. Mikroorganismy jsou velká a rozrůzněná skupina organismů žijících samostatně jako jednotlivé buňky nebo shluky nediferencovaných buněk.

4 „Mouchy se líhnou pouze z much“ (=Larvy much nevznikají z masa)

5 Nicolas Appert (1810): objev konzervace potravin na základě Spallanzaniho poznatků

6 Systém-3 základní nadříše: Archaebakterie Archaebakterie Eubakterie Eubakterie bakterie bakterie sinice sinice Eukaryota Eukaryota houby : plísně a kvasinky houby : plísně a kvasinky rostliny rostliny živočichové živočichové

7 Archaebakterie extrémní podmínky extrémní podmínky např. horké sirné prameny, solná jezera, … např. horké sirné prameny, solná jezera, … nejsou patogenní nejsou patogenní

8 Eubakterie pravé bakterie pravé bakterie sinice sinice

9 Živné půdy studium mikroorganismů – celé populace mnohé bakterie auxotrofní organismy agar – z ruduchy u JV pobřeží Asie a J Kalifornie (paní Hessová, Koch) tuhne při teplotě 45° Šikmé agary živné roztoky na Petriho miskách

10 Bakterie rostou v médiu o vhodném složení

11 Požadavky na médium – „ideální médium nejlépe vyhovující danému kmeni bakterie“ Médium: Prvky, živiny Zdroj energie Zdroj uhlíku Zdroj biogenních prvků Voda Růstové faktory

12 Typy médií Minimální - chemicky definovaná (bez biologických extraktů) Minimální - chemicky definovaná (bez biologických extraktů) Minerální - minimální médium, pouze z anorganických komponent a organického zdroje uhlíku nebo bez něj (=CO 2 ) Minerální - minimální médium, pouze z anorganických komponent a organického zdroje uhlíku nebo bez něj (=CO 2 ) Komplexní - médium obsahující chemicky přesně nedefinovaný extrakt z biologických materiálů Komplexní - médium obsahující chemicky přesně nedefinovaný extrakt z biologických materiálů (např. silný hovězí vývar pro bakterie) (např. silný hovězí vývar pro bakterie)

13 Různé typy očkování na Petriho misky

14 Metoda mikrobiologie Aseptická práce Čisté kultury Sterilizace

15 Izolace – ředění čisté kultury na misce Schéma izolace čisté kultury

16 Voda z bazénu

17 Aerobní, anaerobní, fakultativní, mikroaerofilní, aerotolerantní organismy

18 Růst bakteriální buňky

19 Nestejnoměrné dělení bakteriálních buněk

20 Doba zdvojení organismů (hod)

21 Velikost buněk prokaryot a eukaryot

22 Tvary bakteriálních buněk

23 Tvary buněk ve světelném mikroskopu

24 Tvary bakteriálních koloní

25 Další dělění bakterií : G+ a G- (podle typu buňěčné stěny) kolem cytoplazmatické membrány mají jednobuněčnou stěnu z peptidoglykanu Gramovo barvení – modrofialová barva Gramnegativní bakterie nad peptidoglykanovou buněčnou stěnou mají další membránovou strukturu Gramovo barvení – červená barva Grampozitivní bakteriie

26 Diferenciální Gramovo barvení: G+(modré) a G- buňky (růžové) pro srovnání v jednom preparátu

27 Grampozitivní bakterie

28 Gramnegativní bakterie

29 Četnost bakterií v různých prostředích

30 Hodnocení: Kvasinková buňka je snadno pozorovatelná pod mikroskopem. Při dostatečném zvětšení uvidíme jednotlivé buňky kulovitého nebo oválného tvaru i jejich shluky. Pokud je droždí čerstvé můžeme pozorovat i dělení buněk pučením Hodnocení: Kvasinková buňka je snadno pozorovatelná pod mikroskopem. Při dostatečném zvětšení uvidíme jednotlivé buňky kulovitého nebo oválného tvaru i jejich shluky. Pokud je droždí čerstvé můžeme pozorovat i dělení buněk pučením Další pozorování:U kvasinek můžeme pozorovat struktury uvnitř buňky: glykogen- zásobní polysacharid, který nám poslouží k určení fyziologického stavu buňky. Preparát si připravíme tak, že na mírně zaschlou suspenzi kvasinek na podložním skle kápneme přiměřené množství Lugolova roztoku, přikryjeme krycím sklíčkem a pozorujeme. V jednotlivých kvasinkách uvidíme zřetelně odlišené červenohnědé části obsahující glykogen a přítomné bílkoviny budou zbarveny žlutě. Kvasinky v dobrém fyziologickém stavu-tedy mladé buňky obsahují více bílkovin- uvidíme je tedy žlutě. Starší kvasinky mají naopak více glykogenu a proto jsou uvnitř hnědočervené Další pozorování:U kvasinek můžeme pozorovat struktury uvnitř buňky: glykogen- zásobní polysacharid, který nám poslouží k určení fyziologického stavu buňky. Preparát si připravíme tak, že na mírně zaschlou suspenzi kvasinek na podložním skle kápneme přiměřené množství Lugolova roztoku, přikryjeme krycím sklíčkem a pozorujeme. V jednotlivých kvasinkách uvidíme zřetelně odlišené červenohnědé části obsahující glykogen a přítomné bílkoviny budou zbarveny žlutě. Kvasinky v dobrém fyziologickém stavu-tedy mladé buňky obsahují více bílkovin- uvidíme je tedy žlutě. Starší kvasinky mají naopak více glykogenu a proto jsou uvnitř hnědočervené

31 Kvasinky – saccharomyces cerevisae

32 Tvary kolonií kvasinek

33 Úkol č.2.: Pozorování bakterií – trvalé preparáty Pomůcky: mikroskop, pomůcky k mikroskopovaní, TP Pomůcky: mikroskop, pomůcky k mikroskopovaní, TP Postup práce: Pod mikroskopem pozorujte různé tvary bakterií a zakreslete do sešitu. Postup práce: Pod mikroskopem pozorujte různé tvary bakterií a zakreslete do sešitu. Dále pozorujte G+ a G- bakterie. Dále pozorujte G+ a G- bakterie.


Stáhnout ppt "Praktikum - mikrobiologie. Úkol č.1: Pozorování kvasinek v tekutém živném roztoku Materiál : čerstvé droždí(kvasnice), cukr, Lugolův roztok Materiál :"

Podobné prezentace


Reklamy Google