Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P6 _ 1. 16 Tematická oblast: Laboratorní a terénní cvičení Pozorování hub – plísně, kvasinky. Typ:DUM - kombinovaný.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P6 _ 1. 16 Tematická oblast: Laboratorní a terénní cvičení Pozorování hub – plísně, kvasinky. Typ:DUM - kombinovaný."— Transkript prezentace:

1 Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P6 _ Tematická oblast: Laboratorní a terénní cvičení Pozorování hub – plísně, kvasinky. Typ:DUM - kombinovaný Předmět: Biologie Ročník: 3. r. (6leté), 2. r. (4leté) Zpracováno v rámci projektu EU peníze školám CZ.1.07/1.5.00/ Zpracovatel: Mgr. Šárka Dohnalová Gymnázium, Třinec, příspěvková organizace Datum vytvoření: listopad 2013

2 METODICKÝ LIST Studenti a učitel donesou rostlinný materiál. Před započetím práce učitel pomoci prezentace připomene základní stavbu rostlinné eukaryotické buňky. Na obrázcích učitel ukáže části, které budou studenti mikroskopovat. Učitel zopakuje základní pravidla mikroskopování. Studenti a učitel donesou potravinářské droždí a různé plesnivé potraviny. V rámci laboratorních cvičení se žáci seznámí se stavbou těla hub. Na obrázcích učitel ukáže části, které budou studenti mikroskopovat. Učitel zopakuje základní pravidla mikroskopování. Pro zápis použijeme předepsaný protokol.

3 Protokol č. Téma: Houby. Jméno:Datum: Pomůcky: mikroskop s příslušenstvím, plísně,potravinářské droždí. Úloha: č.1. – 3. Závěr:

4 Doplň - teoretický základ ke cvičení: Charakterizuj houby………………………. Stélka - hýfa je…………………………….. Mycélium je…………………………………

5 Úloha č.1 Pozorování plísní na potravinách.

6 Postup č.1 Pomůcky: bílá plíseň Prohlédneme si plíseň vytvořenou na potravině,určíme barvu. Pinzetou provedeme jemný stěr plísně. Přeneseme na podložní sklíčko zhotovíme nativní preparát. Mikroskopujeme při nejmenším zvětšení. Zakreslíme a popíšeme 3- 4buňky. Určíme stavební části plísně.

7 Úloha č.2 Pozorování černé plísně.

8 Postup č.2 Pomůcky: černá plíseň Prohlédneme si plíseň vytvořenou na potravině,určíme barvu. Pinzetou provedeme jemný stěr plísně. Přeneseme na podložní sklíčko zhotovíme nativní preparát. Mikroskopujeme při nejmenším zvětšení. Zakreslíme a popíšeme 3- 4buňky. Určíme typ stélky a pojmenujeme plíseň.

9 Úloha č.3 Pozorování kvasinek.

10 Postup č.3 Pomůcky: potravinářské droždí Do baňky nalijte 100 ml vlažné vody. Rozmíchejte v ní cukr a droždí. Baňku uzavřete a nechte několik minut stát. Kapku suspenze droždí smíchejte s kapkou methylenové modři na podložním skle. Zhotovte preparát, pozorujte, zakreslete a popište.

11 Odpověz na otázky. Jak se nazývají další stavební části hub? Které houby ještě znáš? Co je karyogamie a plazmogamie. Taxonomicky zařaď pozorované houby.

12 Závěr: Možnosti: charakteristika,práce se mi podařila, nepodařila,co bych mohla zlepšit.

13 Použitá literatura a obrázky Vlastní zdroje.


Stáhnout ppt "Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P6 _ 1. 16 Tematická oblast: Laboratorní a terénní cvičení Pozorování hub – plísně, kvasinky. Typ:DUM - kombinovaný."

Podobné prezentace


Reklamy Google