Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/"— Transkript prezentace:

1 Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/01.0070
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Dobývání vesmíru

2 Co víš o vesmíru? Co všechno víš o vesmíru?
Dokážeš vlastními slovy vysvětlit, co je vesmír? Víš něco o létání do vesmíru?

3 Vesmír neboli kosmos Kosmos - z řeckého „ozdoba, šperk“, později také „vše uspořádané, řádné“. Označení pro veškerý časo-prostor, hmotu a energii v něm. V užším smyslu se vesmír také někdy užívá jako označení pro kosmický prostor, tedy část vesmíru mimo Zemi. Ve vesmíru jsou: galaxie, planety, mlhoviny, černé díry, hvězdy, měsíce…

4 Začátek kosmického věku lidstva
Sputnik 1 První umělá družice, která byla vynesena na oběžnou dráhu okolo Země dne 4. října 1957. Na oběžnou dráhu ji vyslal SSSR. Patří do kategorie vědeckých družic.

5 První živý tvor ve vesmíru
Lajka 2. listopadu 1957 vyslal SSSR v družici Sputnik 2 fenku Lajku. Zahynula pravděpodobně 5 až 7 hodin po startu na přehřátí v důsledku selhání termoregulace.

6 První člověk ve vesmíru
Jurij Alexejevič Gagarin Sovětský kosmonaut a první člověk, který vzlétl do vesmíru. Ke svému kosmickému letu odstartoval 12. dubna v lodi Vostok 1, obletěl Zemi a po 108 minutách přistál. Po letu se stal světovým hrdinou. Zahynul při cvičném letu ve věku 34 let.

7 Jurij Alexejevič Gagarin
Výcvik a přípravy pro let do vesmíru V květnu 1959 se vláda rozhodla o výběru budoucích kosmonautů mezi řadovými piloty. Výběr prováděla speciální skupina v Institutu letecké medicíny. Kritéria byla: věk do 35 let, výška do 175 cm, váha do 75 kg, výborné zdraví. Od března 1960 do ledna 1961 prošel spolu s dalšími kolegy náročným výcvikem v nově zorganizovaném Středisku přípravy kosmonautů. Program příprav zahrnoval teoretickou a praktickou část.

8 Jurij Alexejevič Gagarin
Teoretická část příprav Praktická část příprav přednášky o raketách o konstrukci kosmické lodi Vostok o letecké a kosmické medicíně a zabezpečení životních podmínek během kosmických letů o astronomii, geofyzice a filmování náročné testy odolnosti v barokomoře podstoupili simulaci pobytu ve výšce 5–6 a 14–15 km na centrifuze zažívali přetížení do 12 G v termokomoře vydrželi teplotu 70 °C až dvě hodiny třásli s nimi na vibračním stole strávili o samotě v izolační komoře řadu hodin podstoupili parašutistický výcvik stav beztíže si vyzkoušeli při parabolických letech

9 Jurij Alexejevič Gagarin
Vlastní let 12. dubna v 9 hodin 7 minut moskevského času odstartoval z kosmodromu Bajkonur. V době startu mu bylo 27 let. Loď dosáhla maximální výšky 327 km. Sestup byl komplikovaný. Gagarinův oblet Země trval 108 minut, je to nejen první, ale i nejkratší orbitální kosmický let. Dráha Gagarinovy lodi Vostok 1

10 Valentina Vladimirovna Těreškovová
První žena ve vesmíru Valentina Vladimirovna Těreškovová Do vesmíru vzlétla v lodi Vostok 6. Během letu, který trval 3 dny, obletěla 48krát naši planetu. Let nebyl bez problémů, Těreškovovou navíc trápila únava, nevolnosti a údajně i velký strach. Po návratu byla prohlášena za Hrdinku SSSR.

11 První člověk na Měsíci Neil Armstrong
V r byl určen jako velitel mise Apollo 11. Jeho kolegy byli pilot lunárního modulu Edwin Aldrin a pilot velitelského modulu Michael Collins. Na Měsíci přistáli 21. července 1969.

12 První vesmírný turista
Denis Tito Tento americký podnikatel se do vesmíru vydal jako člen „návštěvnické expedice“ na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). Na oběžné dráze strávil 7 dní 22 hodin 4 minuty. Zaplatil 20 milionů dolarů.

13 Čeští kosmonauti Vladimír Remek
Byl prvním československým kosmonautem. Zúčastnil se mezinárodního pilotovaného vesmírného letu programu Interkosmos v rámci bývalého SSSR.

14 Vladimír Remek Let do vesmíru
Byl 87. kosmonautem světa, prvním z jiné země než ze SSSR a USA. Stal se členem posádky kosmické lodi Sojuz 28 ve funkci kosmonaut-výzkumník. Byla to první mezinárodní posádka v rámci programu Interkosmos. Let se uskutečnil od 2. do 10. března Posádka pracovala na palubě orbitálního komplexu Saljut 6 spolu s jeho základní posádkou. Celková délka Remkova letu činila 190 hodin a 18 minut.

15 Použité obrázky http://cs.wikipedia.org


Stáhnout ppt "Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/"

Podobné prezentace


Reklamy Google