Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kníže Metternich Klemens Wenzel Nepomuk Lothar kníže Metternich-Winneburg-Ochsenhausen, vévoda z Portelly.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kníže Metternich Klemens Wenzel Nepomuk Lothar kníže Metternich-Winneburg-Ochsenhausen, vévoda z Portelly."— Transkript prezentace:

1 kníže Metternich Klemens Wenzel Nepomuk Lothar kníže Metternich-Winneburg-Ochsenhausen, vévoda z Portelly

2 Kníže Metternich 15. května 1773 Koblenz – 11. června 1859 Vídeň)
Mládí: v Porýní Jeho otec byl diplomatem (Trevír) Studia- začátek:Štrasburk (Napoleon Bonaparte) konec: Mohuč 1794- Metternich v Čechách (Kynžvart) – Porýní obsazeno Francouzy Finanční krize, nulové společenské postavení Zlom- Otec ve službách diplomacie Habsburků 27.září Klemensova svatba: Metternich + E. Kounicová (vnučka bývalého kancléře knížete V.A.Kounice). Svatba: Metternich finančně nezávislým. 1801-vstup do diplomatických služeb (dvory: Sasko(Drážďany), Prusko(Berlín), Francie(Paříž) 1809 -rakouský ministr zahraničí (1848) 1813 povýšen do dědičného knížecího stavu 1821 se stal rakouským státním kancléřem

3 Kníže Metternich 1809: Francie porazila Rakousko, Metternich navrhl svatbu Marie Luisy s Napoleonem. Vše bez protestů Alexandra I. 1813 Metternich vstoupil do protinapoleonské koalice Říjen 1813 – Koalice: vítězství v bitvě národů u Lipska (Paříž) Vídeňský kongres a Svatá aliance Vídeňský kongres ( ) kníže Metternich ve Vídni pořádal kongres (podpora východních monarchií) 26. září Svaté aliance (František I., Friedrich Vilém III. a Alexandr I.) kníže Metternich s pomocí ostatních panovníků pořádá trestné výpravy do Itálie a Španělska Konec Svaté aliance Krymské války ( )

4 Kníže Metternich Metternich a jeho politika:
Kníže Metternich v čele zahraniční politiky přes 40 let Neměnné politické zásady: monarchista proti liberalismu a nacionalismu konzervativec Vize: evropská rovnováha ve formě velmocenské pentarchie. Snaha: o společné kroky s Pruskem při řešení politických a hospodářských problémů. Díky Metternichovi a osobnímu tajemníkovi Friedrichovi Gentze - habsburská monarchie po desetiletí evropskou velmocí

5 Kníže Metternich Revoluce roku 1848
13. března 1848 došlo ve Vídni k pokusu o revoluci Ferdinand I. Po nátlaku rebelů propustil kancléře Metternicha. Metternich odešel do Anglie. Na sklonku života se vrátil a žil ve Vídni a na zámku Kynžvart. Zemřel roku 1859 ve Vídni. Jeho ostatky byly převezeny do rodinné hrobky v kostele sv. Václava v Plasech.

6 Kníže Metternich Osobní život
Po smrti své první ženy Eleonory Kounicové, roku 1825, se znovu oženil. 1827 Metternich(54) + Antoinette Leykamová(21), baronka von Beilstein Antoinetta ale zemřela pouhé dva roky po svatbě. 1830 Metternich(60) hraběnka Melánie Zichy-Ferraris(26) Melánie zemřela po 23 letech manželství roku 1854. Metternich přežil svou třetí ženu o pět let. Se svou první ženou měl sedm dětí, ale svého otce přežili dvě: dcera Leontina a Hermína. S druhou ženou měl syna Richarda S třetí ženou dceru Melánii a syny Pavla a Lothara.


Stáhnout ppt "Kníže Metternich Klemens Wenzel Nepomuk Lothar kníže Metternich-Winneburg-Ochsenhausen, vévoda z Portelly."

Podobné prezentace


Reklamy Google