Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název: Chammurabiho zákoník Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název: Chammurabiho zákoník Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová"— Transkript prezentace:

1 Název: Chammurabiho zákoník Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
číslo: Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Chammurabiho zákoník Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Předmět: Občanská výchova Ročník: 7. ročník

2 Metodický list - anotace:
Vytvořeno jako výukový materiál pro 7. ročník Seznámení s pojmy zákoník, stéla, význam práva Obrazový doprovod Ukázka z Chammurapiho zákoníku

3 Chammurapiho zákoník (kodex krále Chammurapiho)
Postup vložení tohoto snímku do prezentace Uložte tuto šablonu do počítače jako prezentaci (soubor PPT). Otevřete prezentaci, do které chcete snímek s obrázkem vložit. Na kartě Snímky umístěte kurzor za snímek, který má být před snímkem s obrázkem. (Dejte pozor, abyste nevybrali žádný snímek. Kurzor musí být mezi snímky.) V nabídce Vložit klepněte na příkaz Snímky ze souboru. V dialogovém okně Hledání snímků klepněte na kartu Najít prezentaci. Klepněte na tlačítko Procházet, vyhledejte a vyberte prezentaci, která obsahuje snímek s obrázkem, a klepněte na tlačítko Otevřít. V dialogovém okně Hledání snímků vyberte snímek s obrázkem. Zaškrtněte políčko Zachovat formátování zdroje. Pokud byste toto políčko nezaškrtli, zkopírovaný snímek by zdědil návrh snímku, který je v prezentaci umístěn před ním. Klepněte na tlačítko Vložit. Klepněte na tlačítko Zavřít.

4 Pochází asi z r. 1686 př. n. l. Nejstarší dochovaný zákoník.
Psaný klínopisem.

5 R. 1901 byla v Súsách na území dnešního Iránu nalezena (při výkopech v hloubce 12 m)
kamenná stéla = vztyčená plochá deska

6 Kompletní stéla je vysoká 2,25 m. Má tvar valounu vyhlazeného vodou. Stéla byla sice rozbitá, ale její 3 části se snadno daly zase spojit.

7 V horní části je vyobrazení autora zákoníku, babylonského krále Chammurapiho, jak se modlí k bohu Slunce a spravedlnosti Šamašovi, který králi diktuje text zákoníku.

8 Obsahuje 282 článků. Zákoník je velmi přísný – „oko za oko, zub za zub.“ 50 z nich končí smrtí. Tresty se tu odstupňovaly od trestu smrti po obyčejnou pokutu.

9 1.Jestliže někdo někoho obvinil a uvrhl naň podezření z vraždy, avšak neusvědčil jej, bude ten, kdo ho obvinil, usmrcen. 16. Jestliže někdo ukryl ve svém domě buď otroka, nebo otrokyni, uprchlé z paláce nebo nevolníkovi, a na výzvu hlasatele je nevydá, tento majitel domu bude usmrcen. 22. Jestliže se někdo dopustil loupeže a bude dopaden, tento člověk bude usmrcen. 109. Jestliže šenkýřka, v jejímž domě se scházeli zločinci, tyto zločince nezadržela a do paláce nepřivedla, bude tato šenkýřka usmrcena.

10 195. Jestliže dítě udeřilo svého otce, uříznou mu jeho ruku.
196. Jestliže právoplatný občan vyrazil oko příslušníku plnoprávných občanů, vyrvou mu oko. 197. Jestliže zlomil kost plnoprávného občana, zlomí mu kost. 198. Jestliže vyrval oko nevolníka nebo zlomil kost nevolníka, zaplatí jednu minu stříbra. 205. Jestliže otrok jiné osoby udeřil příslušníka třídy plnoprávných občanů ve tvář, uříznou mu ucho.

11 Některé zákony jsou velmi správné – týkají se např
Některé zákony jsou velmi správné – týkají se např. výchovy odloženého dítěte. Když ho někdo vychová, nemohou ho původní rodiče vymáhat zpět. Jiné naopak mírné – jednalo-li se např. o usmrcení otroka.

12 Monolit býval zasazen do země a vystaven na veřejném místě v Babylóně, zaručoval tak přístup k právnímu řádu komukoliv (gramotnému).

13 V současnosti je uložen v pařížském Louvru.

14 Použité zdroje: Informační zdroje: Obrazový materiál: www.wikipedie.cz
Klipart (obrázky jsou součástí volně dostupné galerie Microsoft Office dostupné na adrese

15 Snímek č. 4 - Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Chammurapiho zákoník [online]. c2013 [citováno ]. Dostupný z WWW: < Snímek č Snímky č Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Chammurapiho zákoník [online]. c2013 [citováno ]. Dostupný z WWW: Snímek č Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Louvre [online]. c2013 [citováno ]. Dostupný z WWW: <


Stáhnout ppt "Název: Chammurabiho zákoník Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová"

Podobné prezentace


Reklamy Google