Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VODA A ENERGIE Veronika Černá 13 let Adéla Růžičková 13 let

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VODA A ENERGIE Veronika Černá 13 let Adéla Růžičková 13 let"— Transkript prezentace:

1 VODA A ENERGIE Veronika Černá 13 let Adéla Růžičková 13 let
Eliška Růžičková 13 let 7.A Zš. Nám. Svobody 3 Šternberk

2 Voda Voda: tvoří základní podmínky pro existenci života na Zemi. Za normální teploty a tlaku je to bezbarvá, čirá kapalina bez zápachu... V přírodě se vyskytuje ve třech skupenstvích: V pevném – led a sníh V kapalném – voda V plynném – vody a pára..

3 Plýtvání vody Na výrobu veškerého zboží je potřeba voda. Paradoxně mnoho zboží, které kupují lidé ve vyspělém světě bylo vyrobeno v chudých zemích, kde se spotřebovávají jejich vzácné vodní zdroje. Neměli bychom umývat nádobí pod tekoucí vodou. Také by jsme měli upřednostňovat sprchování před koupáním.Uzavírejte pořádně kohoutky aby z nich nekapala voda!

4 Spotřeba vody Podle údajů vodárenské společnosti Veolia spotřebuje průměrná čtyřčlenná rodina v České republice za rok 150 až tisíc litrů. Nikdo z nás si ale moc neuvědomuje, kolik vody denně spotřebuje. Nejen každá potravina, ale i každý výrobek za sebou nechává silnou stopu vodní spotřeby vody..

5 Energie Pojem energie není vůbec jednoduchý, a to ani ve svém nejužším, přísně fyzikálním smyslu. Aby s ním člověk mohl dobře zacházet, musí dokonale porozumět i pojmům příbuzným, především veličinám zvaným práce a teplo (zejména ta druhá je skutečně obtížná). V běžných technických textech, ba i ve fyzikálních učebnicích, pokud je nenapsali opravdu vynikající fyzici nebo zvláště pečliví učitelé, se tyto tři pojmy běžně pletou a zaměňují. Není divu, když se všechny tři veličiny měří ve stejných jednotkách, totiž joulech (nebo občas v kilowatthodinách, aby to nebylo takové jednotvárné, nemluvě o kaloriích aj.). Vyznat se ve všech těch joulech a wattech není jednoduché, je to ale užitečné a důležité. Užitečné třeba proto, že se často jedná o hodně peněz, které za „energii“ platíme. Důležité proto, že změny přírodních toků energie, které způsobujeme, abychom udržovali naši společnost, znamenají současně stále rychlejší nežádoucí změny Země, které lidstvo ohrožují. Potřeba vyznat se v oněch energiích a výkonech dává dobrý důvod, proč se učit fyziku.

6 Spotřeba energie Spotřeba energie v domácnostech tvoří dosti významnou část celkové spotřeby energie. V České republice je to celá jedna čtvrtina, tedy 25 %, což je jen o trochu méně než spotřeba energie v dopravě .V českých domácnostech spotřeba energie kolísá (graf 1). Je to dáno tím, že na jednu stranu se zvyšuje životní úroveň obyvatel, s čímž souvisí lepší vybavenost domácností moderními elektrospotřebiči.Naprostá většina energie, celých 85 %, se ve většině domácností spotřebuje na vytápění a ohřev teplé vody. Rozložení spotřeby elektřiny u ostatních spotřebičů se v různých domácnostech výrazně liší, ale její celkové množství není zanedbatelné.

7 Závěr o vodě Voda, jako taková, je nesmírně důležitá jak pro člověka tak pro Zemi. Pro člověka např. Z důvodu toho, že samotný člověk se skládá až z 90% vody. Už jen tohle napovídá, že bez vody člověk zahyne... To samé platí i pro Zemi, kde naše Zem se skládá až ze 70% vody, ovšem převážně slané (moře a oceány). Existují sice již v dnešní době výmněníky slané vody za sladkou, ale veškeré tyto procesy jsou velmi drahé a nákladné proto si myslíme, že s vodou se musí v každém případě šetřit. Je potřeba se doopravdy zamyslet, zda-li některé vyspělejší státy neplýtvají vodou zbytečně mnoho a je potřeba se zároveň zamyslet a vzít v úvahu, že jsou i opačně případy, kdy například v Africe ročně zahyne na nedostatek vody více jak afričanů....

8 Závěr o energii Ceny energií rostou a pesimistické scénáře hovoří o tom, že energetická krize je za dveřmi. Uvědoměle zhasínáme na chodbách, do lustrů si montujeme šetrné žárovky, ale v dopravě, energetice a průmyslu se přesto chováme, jako kdybychom měli energie dost. Jednou se asi budou naši potomci dívat na současné používání elektrické energie se stejným podivem, jako my na zjištění, že starověký Řím používal domovní rozvody vody, ale nikoli vodovodní kohoutky. Nikoho tehdy prostě nenapadlo vodu v domě zastavit.


Stáhnout ppt "VODA A ENERGIE Veronika Černá 13 let Adéla Růžičková 13 let"

Podobné prezentace


Reklamy Google