Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

BEZ VODY NENÍ ŽIVOT.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "BEZ VODY NENÍ ŽIVOT."— Transkript prezentace:

1 BEZ VODY NENÍ ŽIVOT

2 KLADNÁ STRÁNKA VODY život na Zemi podmínka pro život
potřebná pro živočichy a rostlinstvo užití vody: rekreace, rybolov, vodní elektrárny, přeprava lidí, vodní sporty

3 KLADNÁ STRÁNKA VODY

4 ZÁPORNÁ STRÁNKA VODY povodně, vlny tsunami
přenos všech nečistot, chemikálií, odpadků málo pitné vody, války o vodu

5 ZÁPORNÁ STRÁNKA VODY

6 VÝZNAM VODY PRO ČLOVĚKA
Význam vody a vodních zdrojů pro náš život můžeme vidět například již na tom, že zemský povrch se ze 71 % skládá z vody (97 % z toho je mořská voda a 3 % sladká voda) a naše tělo je z 60% také voda. Využívání vodních zdrojů k uspokojování lidských potřeb se v moderní době neustále zvětšuje. Kromě využívání vody jako pitného zdroje se připojilo využívání k mytí, zavlažování, k výrobě energie. Mimo to i spotřeba vody v domácnostech je několikanásobně vyšší.

7 VODNÍ REŽIM ROSTLIN rostlina obsahuje cca 70 % vody vodu obsahují nejvíce plody a zásobní orgány (90 %), nejméně semena (5 %) voda je třeba k růstu, fotosyntéze, udržení turgoru a tvaru vodní deficit = nedostatek vody Příjem vody: Nižší a ponořené vodní rostliny přijímají vodu celým povrchem těla. Vyšší rostliny kořenovým systémem, hlavně zónou s kořenovými vlásky. Mimokořenový příjem ( ve formě rosy, deště, vzdušné vlhkosti nadzemními orgány) Kořenový příjem Pasivní -  jen když má rostlina listy  (rychlejší než aktivní a nespotřebovává se energie) Aktivní - jediným zdrojem vody pro rostliny bez listů (Tento způsob příjmu je pomalý a spotřebovává energii.)

8 VYLUČOVÁNÍ VODY U ROSTLIN
       Asi 1 % vody rostlina využije ve svém metabolismu, zbytek vydává do prostředí v plynném nebo kapalném skupenství svými nadzemními orgány (hlavně listy). 1. Transpirace = vypařování- výdej vodní páry především listy                          a) kutikulární – výdej celým povrchem listů (méně než 10% celkové                              transpirace)                          b) stomatární – štěrbinami průduchů, má hlavní podíl z celkové transpirace,                                 kolísá podle rozevření průduchů


Stáhnout ppt "BEZ VODY NENÍ ŽIVOT."

Podobné prezentace


Reklamy Google