Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Báje a pověsti literatura pro děti a mládež

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Báje a pověsti literatura pro děti a mládež"— Transkript prezentace:

1 Báje a pověsti literatura pro děti a mládež
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu „Inovace studijních oborů na PdF UHK“ reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ Báje a pověsti literatura pro děti a mládež Eva Kašparová

2 Báje a pověsti z čech a moravy Pardubicko
Vladimír Hulpach (1)

3 Obsah Knihy Kniha je rozdělena do dvou celků- Z doby nejstarší a střední jež obsahuje 17 pověstí a Z doby nové, která zahrnuje 33 pověstí. Jednotlivé pověsti jsou popsány přibližně na dvou stránkách. Každá pověst zachycuje určitou oblast Pardubického kraje například Orlickoústecko, Svitavsko, Pardubicko, Chrudimsko. Autor využíval při psaní bájí již dříve vydanou literaturu.

4 1a

5 Ukázka Z Knihy „ Čtyři švédští vojáci obraz položili na stůl a začali na něm hrát kostky. Inu, hráli, popíjeli, hostinský nestačil nosit plné džbány, až jeden z hráčů se zle rozkatil, poněvadž stále prohrával. Hned také vytáhl z pochvy svůj tesák, aby jako zběsilý začal do bezbranného obrazu bodat. A hle: Z těch ran na Vykupitelově obličeji začala tryskat proudem krev!“ (Hulpach, 2005, s. 64)

6 Vladimír Hulpach – Životopis
narozen v Praze, Český spisovatel, editor a scenárista Věnoval se především převypravování bájí, pověstí, písní a pohádek z celého světa další díla: Co vyprávěl kalumet, Indiánské pohádky, Rytíři krále Artuše. (2)

7 Staré řecké báje a pověsti
Jana Eislerová (3)

8 Obsah Knihy Kniha poutavě seznamuje děti s tím jak od pradávna žili na jihu Evropy, na Balkánském poloostrově moudří, stateční a pracovití Řekové. Jednotlivé pověsti jsou doplněny spoustou pěkných ilustrací, které dokreslují představy malých čtenářů. V knize je celkem 26 pověstí od Prométhea přes Trojskou válku až k legendě o Odysseovi.

9 3a

10 Ukázka z Knihy „ Řekové si rádi vyprávěli o bojích statečných hrdinů se strašnými netvory, o soubojích s nepřáteli, o dalekých a nebezpečných cestách. Hrdinové byli však také jenom lidé. Občas rozhněvali některého z mnoha bohů, které všichni Řekové uctívali a přinášeli jim oběti.“ (Eislerová, 2010, s. 4)

11 Jana Eislerová – Životopis
Dosud žijící autorka, o jejímž životopise nelze zjistit bližší informace Česká spisovatelka a překladatelka Překládá knihy z polštiny a je zároveň autorkou příruček pro výuku češtiny další dílo: Gulliverovy cesty, Staré pověsti české, Biblické příběhy (4)

12 České pověsti pro malé děti
Martina Drijverová (5)

13 Obsah Knihy Kniha provází dětské čtenáře zábavnou formou českými pověstmi od příchodu praotce Čecha přes Blanické rytíře až po Dalibora. Jednotlivé pověsti jsou doprovázeny krásnými ilustracemi Dagmar Ježkové. Kniha obsahuje 10 pověstí na 32 stranách.

14 5a

15 Ukázka z Knihy „ Takto se nesmí stát!“ rozhodl král. ,,Praha nesmí zaniknout. Město nejen upravím, ale rozšířím je, dám postavit nové domy, krásné kostely a most přes Vltavu. A jestli dojde k tomu, že bude zničena stará Praha, zbude ta nová.“ (Drijverová, 2002, s. 17)

16 Martina Drijverová – Životopis
* , Praha, česká spisovatelka Spisovatelka dětských knih, autorka televizních pořadů, rozhlasových a divadelních her Věnuje se rovněž problematice péče o dítě další díla: Táta k příštím vánocům, Princ z pohádky, Tajemný svícen (6)

17 Obrázkové čtení staré pověsti české
Martin Pitro (6)

18 Obsah Knihy Na 45 celoilustrovaných stranách je zachycena česká historie v 21 pověstech. Kniha je určena nejmenším čtenářům. Ilustrace Antonína Šplíchala jsou doplněné o text formou komixu. Rozsah jednotlivých pověstí je přibližně na dvou stranách.

19 6a

20 Ukázka z Knihy „ Tak tady bychom mohli zůstat stejně už mě bolí nohy! To je krása! Sláva,Sláva! Tento kraj, toť zemský ráj…“ (Pitro, 2014, s. 5)

21 Martin Pitro – Životopis
* 1971 ,Kolín, Česká republika vystudoval historii na FF UK. Zabývá se slovanským náboženstvím, obdobím středověku a historií jako celku díla: Panovníci českých zemí, Bohové dávných Slovanů (8)

22 Řecké báje Alena Ježková (8)

23 Obsah Knihy Tato kniha je určena starším čtenářům nejen svou obsáhlostí, ale také složitější formou textu. Jak název napovídá jedná se o 21 bájí z řecké mytologie. Poskytuje 179 stran zajímavého čtení od stvoření světa přes příběhy řeckých hrdinů až po Trojskou válku. Některé pověsti obsahují i sekce, ve kterých jsou vysvětleny jednotlivé postavy a jejich vztahy k ostatním. Ilustrace Michaeli Kukovičové vycházejí z řeckých motivů, nejsou však příliš detailně ani barevně propracované.

24 8a

25 Ukázka z Knihy „ Splním tvé přání, pěvče. Můžeš si Euridyku odvést. Ale pokud nevyjdete zpátky na svět, nesmíš se po ní ohlédnout. Jestli to uděláš, tvá žena tu zůstane navždy.“ Orfeus dojatě děkoval. Viděl, jak k němu z šerých krajin přichází Eurydika, jak ho vítá úsměvem plným radostného překvapení. Jeho srdce jásalo. Spolu se vydali po známé cestě zpět. Orfeus vpředu, Eurydika krok za ním. Charon je převezl přes řeku Styx. Potom kráčeli mlčenlivou krajinou šedých mlh ke kovové bráně. Náhle se Orfeus polekal toho ticha, vždyť neslyší zvuk Eurydičiných kroků! Zapomněl, že kroky mrtvých nejsou slyšet. Otočil se-… (Ježková, 2005, s. 28,29)

26 Alena Ježková – Životopis
* , česká novinářka a spisovatelka pro děti a mládež další díla: Staré pověsti české a moravské, Tři maminky a tatínek, Prahou kráčí lev (10)

27 Použité Zdroje (1),(1a) HULPACH, Vladimír. Báje a pověsti z Čech a Moravy: Pardubicko. Praha: Libri, ISBN (titulní strana) (2) Vladimír Hulpach. In: Libri nakladatelství původní české encyklopedické literatury [online][cit ]. Dostupné z: (3),(3a) EISLEROVÁ, Jana. Staré řecké báje a pověsti. Praha: Fragment, ISBN (titulní strana) (4) EILSEROVÁ, Jana. In: The Sag Harbor Express. [online][cit ]. Dostupné z: eislerova-a-splichal-si-odnesli-a (5),(5a) DRIJVEROVÁ, Martina. České pověsti: pro malé děti. Praha: Libertas, ISBN (titulní strana) (6) Martina Drijverová: In: Databáze knih [online] [cit ]. Dostupné z: drijverova-361

28 Použité Zdroje (7),(7a) PITRO, Martin. Obrázkové čtení - Staré pověsti české. Praha: Fragment, ISBN (titulní strana) (8) Martin Pitro: In: Databáze knih [online] [cit ]. Dostupné z: (9),(9a) JEŽKOVÁ, Alena. Řecké báje. Praha: Albatros, ISBN (titulní strana) (10) Alena Ježková: In: Alena Ježková- web [online] [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Báje a pověsti literatura pro děti a mládež"

Podobné prezentace


Reklamy Google