Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Modelovací jazyk UML. Jazyk UML je víceúčelový modelovací jazyk, který byl vyvinut speciálně pro účely softwarového inženýrství. Obsahuje formalizovaný.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Modelovací jazyk UML. Jazyk UML je víceúčelový modelovací jazyk, který byl vyvinut speciálně pro účely softwarového inženýrství. Obsahuje formalizovaný."— Transkript prezentace:

1 Modelovací jazyk UML

2 Jazyk UML je víceúčelový modelovací jazyk, který byl vyvinut speciálně pro účely softwarového inženýrství. Obsahuje formalizovaný soubor pravidel a zvyklostí pro kreslení grafických diagramů znázorňujících strukturu, chování a interakce. V současné době je aktuální jazyk UML verze 2.0, který specifikuje notaci pro 13 různých diagramů (6 pro statické struktury, 3 pro specifikaci chování, 4 pro interakce):

3 statická struktura Diagram tříd Zobrazení statické struktury systému prostřednictvím tříd a vztahů mezi nimi. Diagram objektů Objektový diagram zachycuje vztahy (jejich komunikaci) mezi objekty. Diagram komponent Diagram komponent zobrazuje vztahy mezi softwarovými komponentami, včetně zdrojových kódů, binárních knihoven i spustitelných programů. Diagram kompozice Silnější vazba než agregace - zrušením kontejneru automaticky zrušíme i obsažený element, daný element může být součástí právě jednoho kontejneru Diagram balíčku Balíček je uspořádání tříd do logických skupin např. dle dědické hierarchie Diagram nasazení Zachycuje fyzickou architekturu počítačového systému.

4 specifikace chování Případy užití Případy užití neboli Use Case jsou psány z pohledu zákazníka a podávají první představu o rozsahu projektu. Diagram aktivit Reprezentace struktury (dynamiky) počítačových a organizačních procesů v systému, zaměřená především na jeho vnitřní chování. Stavový diagram Popis stavů objektu a povolených přechodů mezi těmito stavy. Popis životního cyklu objektu

5 interakce Sekvenční diagram Zachycuje časovou sekvenci interakce mezi objekty tříd, ke které dochází při komunikaci (předávání činnosti) v systému. Komunikační diagram Diagram komunikací ukazuje objekty, spojení a zprávy, které si objekty posílají. Diagram časování Diagram časování se používá k zobrazení interakcí, kde hlavním záměrem je zobrazit podrobnosti o času. Je to alternativní forma sekvenčního diagramu, která explicitně zobrazuje změny stavu lifeline v čase. Diagram interakce Popisují spolupráci skupin objektů pro dosažení určitého chování, typicky zachycuje chování jednoho případu použití

6 Děkuji za pozornost...


Stáhnout ppt "Modelovací jazyk UML. Jazyk UML je víceúčelový modelovací jazyk, který byl vyvinut speciálně pro účely softwarového inženýrství. Obsahuje formalizovaný."

Podobné prezentace


Reklamy Google