Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:"— Transkript prezentace:

1 Střední zdravotnická škola, Národní svobody 420 397 11 Písek, příspěvková organizace
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_KUB_05 Tematická oblast: Biologie Téma: Fotosyntéza 1 Anotace: Prezentace slouží k výkladu nové látky o metabolických procesech v buňce. Cílová skupina Žáci školy Autor: Mgr. Josef Kub Datum vytvoření:

2 (= fotosyntetická asimilace)
Fotosyntéza (= fotosyntetická asimilace)

3 Fotosyntéza = vznik organické látky (glukózy) chemickým slučováním látek anorganických (vody a oxidu uhličitého) s využitím světelné energie

4 Fotosyntéza probíhá v zelených částech rostlin (fotosyntézy schopny např. i některé bakterie - jednodušší typ f.) energii slunečního záření přeměňuje na energii chemické vazby vedlejším produktem je kyslík (jinak na Zemi nevzniká!)

5 Zjednodušená rovnice fotosyntézy
6 CO H2O  C6H12O6 + 6 O2 + 6 H2O oxid uhličitý a voda se za účasti fotonů světla slučují na glukózu → vzniká i kyslík a voda ve skutečnosti jde o řadu chemických reakcí!

6 při fotosyntéze může být využito světlo s vlnovou délkou 400 – 750 nm
fotony jsou zachycovány fotosyntetickými barvivy – nachází se v tylakoidech chloroplastů (u rostlin) nebo v chromatoforech (u baktérií a sinic)

7 Fotosyntetická barviva (= f. pigmenty):
Chlorofyly chlorofyl a, chlorofyl b - u vyšších rostlin (zelené) chlorofyl c - u hnědých řas a rozsivek chlorofyl d - u ruduch bakteriochlorofyly - u bakterií 2) Fykobiliproteiny fykokyany a fykoerytriny - u sinic a ruduch

8 3) Karotenoidy karoteny (oranžové až červené) a xantofyly (žluté) - u vyšších rostlin nejdůležitější chlorofyl a → ostatní jsou doplňková (zachycenou energii předávají chlorofylu a.)

9 Fáze fotosyntézy: světelná (potřebuje světlo, probíhá na tylakoidech chloroplastů) temnostní (nepotřebuje světlo, probíhá uvnitř chloroplastů)

10 Použité zdroje: ROMANOVSKÝ, Alexej a kol. Obecná biologie. Praha: SPN, 1988, ISBN / /13. JELÍNEK, Jan; ZICHÁČEK, Vladimír. Biologie pro gymnázia. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 2006, ISBN


Stáhnout ppt "Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:"

Podobné prezentace


Reklamy Google