Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz
Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Suroviny v potravinářské výrobě Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_11_11 Název DUMu: Rozdělení ovoce Pro obor vzdělávání: E/01 Potravinářská výroba Předmět: Suroviny Ročník: druhý Autor: Ing. Blanka Česalová Datum:
2
Ovoce bohatý zdroj důležitých živin
obsahuje nejvíce vitamínů a minerálních látek má nízkou energetickou hodnotu plody různých rostlin konzumuje se většinou v syrovém stavu, nebo jako nápoje či pokrmy (saláty, kompoty, ovocné pokrmy).
3
Složení ovoce voda až 90 % – dle druhu sacharidy – vláknina
vitamíny – C, skupiny B minerální látky – vápník, fosfor, železo, draslík kyseliny – ovlivňují chuť ovoce pektiny – u rybízu – želírovací látky
4
Rozdělení ovoce Jádrové - hrušky, jablka, kdoule, mišpule
Peckové - třešně, višně, broskve, meruňky, švestky, ryngle Bobulové - rybíz, angrešt, jahody, borůvky, hroznové víno, šípky, brusinky, ostružiny Skořápkové - vlašské a lískové ořechy, kokos, pistácie
5
Citrusové - citróny, pomeranče, mandarinky, limetky, grapefruity
Ostatní - ananas, banány, datle, fíky, kiwi, papája
6
Konzervování ovoce Sušení Mražení Sterilování
Nakládání do konzervačních látek
7
Použití ovoce Ovocné protlaky Povidla Marmelády Džemy Rosoly
Kandované ovoce Ovocné mošty Ovocné sirupy Ovocná vína
8
Zdroj materiálů: Literatura: BLÁHA, Ludvík; ŠREK, František. Suroviny pro učební obor Cukrář, Cukrářka. Praha: Informatorium, 1996, ISBN Není-li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.