Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,"— Transkript prezentace:

1 Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz
Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Suroviny v potravinářské výrobě Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_11_11 Název DUMu: Rozdělení ovoce Pro obor vzdělávání: E/01 Potravinářská výroba Předmět: Suroviny Ročník: druhý Autor: Ing. Blanka Česalová Datum:

2 Ovoce bohatý zdroj důležitých živin
obsahuje nejvíce vitamínů a minerálních látek má nízkou energetickou hodnotu plody různých rostlin konzumuje se většinou v syrovém stavu, nebo jako nápoje či pokrmy (saláty, kompoty, ovocné pokrmy).

3 Složení ovoce voda až 90 % – dle druhu sacharidy – vláknina
vitamíny – C, skupiny B minerální látky – vápník, fosfor, železo, draslík kyseliny – ovlivňují chuť ovoce pektiny – u rybízu – želírovací látky

4 Rozdělení ovoce Jádrové - hrušky, jablka, kdoule, mišpule
Peckové - třešně, višně, broskve, meruňky, švestky, ryngle Bobulové - rybíz, angrešt, jahody, borůvky, hroznové víno, šípky, brusinky, ostružiny  Skořápkové - vlašské a lískové ořechy, kokos, pistácie

5 Citrusové - citróny, pomeranče, mandarinky, limetky, grapefruity  
Ostatní - ananas, banány, datle, fíky, kiwi, papája

6 Konzervování ovoce Sušení Mražení Sterilování
Nakládání do konzervačních látek

7 Použití ovoce Ovocné protlaky Povidla Marmelády Džemy Rosoly
Kandované ovoce Ovocné mošty Ovocné sirupy Ovocná vína

8 Zdroj materiálů: Literatura: BLÁHA, Ludvík; ŠREK, František. Suroviny pro učební obor Cukrář, Cukrářka. Praha: Informatorium, 1996, ISBN Není-li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.


Stáhnout ppt "Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,"

Podobné prezentace


Reklamy Google