Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Biotechnologie – nové trendy v chovu a pěstování organizmů Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Biotechnologie – nové trendy v chovu a pěstování organizmů Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011."— Transkript prezentace:

1 Biotechnologie – nové trendy v chovu a pěstování organizmů Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_ Čap-Z 7.,8.35 Vzdělávací oblast: biotechnologie – věda a výzkum Autor: Mgr. Aleš Hruzík Jazyk: český Očekávaný výstup: žák správně definuje základní probírané pojmy a jejich vzájemné vztahy Druh učebního materiálu: prezentace Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělávání: druhý stupeň, základní škola Datum (období), ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: školní rok 2011-2012 Ročník, pro který je vzdělávací materiál určen: sedmý ročník základní školy

2 Biotechnologie – nové trendy v chovu a pěstování organizmů Biotechnologie znamená využívání poznatků moderní vědy (hlavně biologie) v zemědělství, potravinářství a medicíně V praxi jde o využití živých organizmů a jejich částí k efektivní výrobě nebo přeměně látek na jiné Např. v potravinářství se uplatňuje při výrobě piva či kvasnic Biotechnologie výrazně pomáhá při nakládání s odpady, rozkladem škodlivin v půdě nebo vodě V zemědělství zvyšuje produkci plodin a zkvalitňuje chov Využití neobvyklých organizmů vedlo k objevu nových účinných léků, které dnes již běžně užíváme K mnoha biotechnologickým objevům došlo v laboratořích [1 - zdroj. 2011-15-07].

3 Biotechnologie – nové trendy v chovu a pěstování organizmů Nyní se vědci soustředí na nové možnosti Genetické manipulace – přeměna původních organizmů na modifikované organizmy s jinými vlastnostmi Modifikované organizmy se ve velké míře využívají, protože umožňují vyšší produkci léků jako je inzulín, dokážou lépe rozkládat odpady než běžné organizmy, jsou odolnější vůči chorobám a škůdcům (geneticky upravené plodiny) atd. Příklad – v laboratoři vyšlechtí nový druh bakterie, která dokáže mnohem rychleji kompostovat a přetvářet látky než běžné bakterie. Tím se zrychlí přeměna odpadu na farmách na kvalitní hnojivo, jenž může být opět použito Biotechnologie často probíhá na úrovni základních buněk a genů [1 - zdroj. 2011-15-07].

4 Biotechnologie – nové trendy v chovu a pěstování organizmů Biotechnologie je založená na vědeckém zkoumání živých organizmů, otevírá lidstvu nové možnosti - např. klonování ohrožených druhů zvířat nebo prospěšných náhodných mutací Již nyní začalo využívání biotechnologií v praxi a jejich potenciál je obrovský – v lékařství se daří pěstovat lidskou tkáň a pak ji užít při transplantaci. V budoucnu biotechnologie ovlivní způsob, jakým pěstujeme a chováme organizmy.


Stáhnout ppt "Biotechnologie – nové trendy v chovu a pěstování organizmů Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011."

Podobné prezentace


Reklamy Google