Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

CESTA DO HLUBIN VEGETARIÁNOVY DUŠE

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "CESTA DO HLUBIN VEGETARIÁNOVY DUŠE"— Transkript prezentace:

1 CESTA DO HLUBIN VEGETARIÁNOVY DUŠE
Ing. Jiří Kulhavý, DiS. Vegetariánský den, 30. září 2007

2 Vegetariánské hnutí v České republice a v Církvi adventistů sedmého dne
název závěrečné práce v rámci dálkového studia na Teologickém semináři Církve adventistů s. d. (CASD) vznikla v letech 2006 – 2007 cílem bylo: především zmapovat postoje českých vegetariánů (motivace k vegetariánství, postoje v duchovní oblasti atd.) popsat fenomén vegetariánství v české CASD srovnat postoje vegetariánů v ČR a v CASD

3 Vegetariánské hnutí v ČR
Anketa mezi vegetariány na jaře 2006: Většinu respondentů jsem získal prostřednictvím u s podporou České vegetariánské společnosti (přes 130). Ostatní respondenty jsem získal v několika obchodech se zdravou výživou díky ochotným spolupracovníkům (Mladá Boleslav, Jaroměř, Třebíč, České Budějovice, Nenačovice – Country Life). celkem 194 použitelných respondentů

4 Vegetariánské hnutí v ČR
Ze 194 získaných respondentů: 143 se označili za vegetariány. 36 se označilo za vegany. 4 se označili za makrobiotiky. Ostatní uvedli, že jedí maso (zpravidla výjimečně). Několik vegetariánů uvedlo výjimečnou konzumaci masa. Hodnocená skupina tedy zahrnuje i nedůsledné vegetariány!

5 Vegetariánské hnutí v ČR
Odpovídali na otázku: „Jaké důvody Vás přivedly a vedou k vegetariánství (popř. zdravé výživě)?“ Respondenti mohli označit více nabízených možností.

6 Vegetariánské hnutí v ČR
Důvody pro vegetariánství uvedené v dotazníku: zdravotní etické (zabíjení a utrpení zvířat, např. ve velkochovech) ekologické sociální (vegetariánství může snížit počet hladovějících ve světě) duchovní (zvyšuje duchovní vnímavost, napomáhá při duchovní cestě) jiné (s možností specifikovat)

7 Vegetariánské hnutí v ČR
Graf č. 1: Důvody uváděné respondenty

8 Vegetariánské hnutí v ČR
Další dotaz na duchovní či náboženskou orientaci: Respondenti mohli opět označit více možností. Někteří se např. přihlásili zároveň ke křesťanství a józe. Pod „náboženství“ jsem zahrnul nejen klasická náboženství (organizace, věrouka, rituály …), ale každý směr či hnutí dotýkající se duchovna (např. i léčitelství, které může používat okultní praktiky).

9 Vegetariánské hnutí v ČR
Hodnocená skupina v duchovní oblasti: Vyřadil jsem respondenty z jídelny v Nenačovicích (Country Life), abych získal reprezentativní vzorek. Drtivá většina se jich totiž přihlásila ke křesťanství (ve většině adventisté s.d.) Zbyla skupina 177 respondentů.

10 Vegetariánské hnutí v ČR
Duchovní či náboženská orientace uváděná v dotazníku: ateista křesťan (s možností specifikace církve) asijské náboženské směry (buddhismus, hinduismus, jóga) New Age okultismus (spiritismus, jasnovidectví, vykládání karet atd.) léčitelství jiné (s možností specifikovat)

11 Vegetariánské hnutí v ČR
Graf č. 2: Duchovní orientace respondentů

12 Vegetariánské hnutí v ČR
Jan Šťastný (časopis DINGIR 1/2005): Po roce 1989 se na vegetariánské scéně v ČR začaly více uplatňovat různé náboženské směry. České vegetariánství je dnes „trochu více spjato s náboženstvím“ než v západních zemích. Potvrzeno provedenou anketou: Téměř 59 % dotázaných vegetariánů uvedlo duchovní důvody pro vegetariánství (2. nejsilnější motivace). Jen cca 17 % dotázaných vegetariánů se označilo za ateisty.

13 Vegetariánské hnutí v CASD
Církev adventistů sedmého dne: Celosvětová protestantská církev Uznává rozlišování čistých a nečistých zvířat dle Starého zákona. Její členové tedy nejedí vepřové, králičí a další maso. Kladen důraz na zdravý životní styl včetně vegetariánské stravy. Oficiální doporučení: laktoovovegetariánská strava! V Kalifornii: asi 50 % adventistů jsou vegetariáni. A co v České republice?

14 Vegetariánské hnutí v CASD
Anketa mezi adventisty na jaře 2006: získáno 349 respondentů (z cca 7,5 tis. členů) na různých místech ČR ve sborech CASD (Praha – Vinohrady, Hradec Králové, České Budějovice, Mladá Boleslav, Jaroměř, Vrchlabí, Opava, Zlín, Uherské Hradiště, Napajedla, Valašské Meziříčí a Třebíč) regionálně pestrý vzorek – zastoupeno hlavní město, krajská města i menší města

15 Vegetariánské hnutí v CASD
Graf č. 3: Stravovací návyky adventistů v ČR (konzumace masa)

16 Vegetariánské hnutí v CASD
Motivace adventistů k vegetariánství? Následující graf ukazuje důvody ke zřeknutí se masa u skupiny vegetariánů a výjimečných konzumentů masa (asi čtvrtina vzorku). Dostali naprosto stejnou otázku jako vegetariáni v první anketě.

17 Vegetariánské hnutí v CASD
Graf č. 4: Motivace adventistů - vegetariánů

18 Vegetariánské hnutí v ČR - shrnutí
Čeští vegetariáni vnímají otázku konzumace masa především eticky: 88 % respondentů uvedlo etické důvody (94 % veganů). Zdravotní důvody se umístily až na 4. místě (53 %) Mírně silnější jsou duchovní (59 %) a ekologické důvody (55 %). České vegetariánství je poměrně výrazně spojeno s náboženstvím: Jen 17 % respondentů se označilo za ateisty. Českým vegetariánům jsou nejbližší asijské náboženské směry (přibližně polovina respondentů). Křesťané jsou mezi českými vegetariány menšinou (jen 15 % respondentů).

19 Vegetariánské hnutí v ČR - shrnutí
Duše českého vegetariána se na otázku masa dívá převážně eticky a orientuje se silně duchovně!

20 A na závěr ještě jakýsi „bonbónek“ pro vegetariánskou duši
ke 160. výročí slova vegetarián! Méně známý argument pro vegetariánství objevený v hlubinách duše Ellen Whiteové ( ).

21 Můj oblíbený citát od Ellen Whiteové:
„Lidé, kteří jedí maso, se v podstatě živí zase jen zrním a zeleninou, jenže je přijímají z druhé ruky.“ Život naplněný pokojem, str. 163 (1905) „Those who eat flesh are but eating grains and vegetables at second hand.“

22 Po transformaci do podoby billboardového sloganu
může znít takto:

23 nejlepší zelenina ze second handu!
Vepřový řízek – nejlepší zelenina ze second handu!

24 anebo …

25 Řeznictví je second hand, a proto buďte první, kdo žvýká vaše obilí!


Stáhnout ppt "CESTA DO HLUBIN VEGETARIÁNOVY DUŠE"

Podobné prezentace


Reklamy Google