Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

OBOJŽIVELNÍCI Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "OBOJŽIVELNÍCI Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním."— Transkript prezentace:

1 OBOJŽIVELNÍCI Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 Třída: OBOJŽIVELNÍCI draví živočichové žijící na souši i ve vodě
Nepřímý vývoj přes larvu (pulec) larvy (pulci) dýchají žábrami, dospělci potom plícemi museli se přizpůsobit životu na souši – omezit ztráty vody, vyřešit pohyb (kráčivé končetiny), vzájemnou komunikaci (ušní bubínek, rezonanční měchýřky), dýchání (plíce) kůže je vlhká, bohatě prokrvená (kožní dýchání) studenokrevní živočichové – neumí regulovat teplotu těla Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

3 ROZMNOŽOVÁNÍ OBOJŽIVELNÍKŮ
PULEC – vodní larva, dýchá žábrami mlok – nejprve dorůstají přední nohy žába – nejprve dorůstají zadní nohy řada zajímavých způsobů rozmnožování (žáby) pulci dospívají v hrdle, ve vaku na zádech, dokonce i v žaludku vajíčka kladena do bromélií, nad vodu, do zad matky, nošena otcem na zádech… Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

4 Řád: OCASATÍ „mloci a čolci“ dlouhý ocas, dva páry končetin
nemají ušní bubínek mají vnitřní oplození pulci draví v Česku 8 druhů Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

5 VELEMLOK ČÍNSKÝ největší obojživelník (150 cm)
žije v průzračných horských potocích v Číně, je noční, živí se raky, rybami, žábami… objev velemloka inspiroval Karla Čapka k sepsání románu Válka s Mloky Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

6 MACARÁT JESKYNNÍ bezbarvý jeskynní mlok
nikdy nedospívá – celý život žije ve stadiu larvy (pulce) dravý, žije v jeskyních systémech Slovinska, Chorvatska, Itálie a Bosny a Hercegoviny Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

7 MLOK SKVRNITÝ lesní druh, vylučuje jedovaté látky
je živorodý - samice klade rovnou larvy pouze v čistém prostředí mnoho barevných forem Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

8 ČOLEK OBECNÝ nejběžnější druh v Česku drobný, na jaře žije ve vodě
♂ tečkovaný, výrazné kožní lemy Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

9 ČOLEK HORSKÝ nejkrásněji zbarvený ♂ má červené břicho a modrý hřbet
běžný ve vyšších polohách Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

10 ČOLEK VELKÝ náš největší druh černý, bradavičnatý hřbet
červené/žluté břicho chybí v horách a vyšších polohách Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

11 řád: ŽÁBY nejpokročilejší skupina obojživelníků
dobře vyvinuté zadní nohy většinou bez ocasu mají dobře vyvinutý sluch (i hlas) v Česku 13 druhů Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

12 DRÁPATKA VODNÍ běžná akvarijní žába časté laboratorní zvíře
používala se k těhotenským testům Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

13 PRALESNIČKY (šípové žáby)
Amazonie smrtelně jedovaté, indiáni je používali k výrobě jedů na šípy „ŠÍPOVÉ ŽÁBY“ Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

14 ŽÁBY V ČESKU kuňka obecná kuňka žlutobřichá blatnice skvrnitá ropucha obecná ropucha zelená ropucha krátkonohá rosnička zelená skokan hnědý skokan ostronosý skokan štíhlý skokan zelený skokan skřehotavý skokan krátkonohý Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

15 KUŇKY KUŇKA OBECNÁ KUŇKA ŽLUTOBŘICHÁ liší se barvou břicha
v malých tůňkách, i vyjeté koleje polních cest jedovaté ! typická obrana - v nebezpečí ukazují výrazně zbarvené břicho Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

16 BLATNICE SKVRNITÁ poměrně běžná žába, smrdí po česneku
skrytý způsob života – přes den zahrabaná dospělá žába jen 6 cm, pulec až 18 cm ! Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

17 ROPUCHA OBECNÁ jedna z nejběžnějších žab
časně z jara masové rozmnožování užitečná hubením hmyzu halucinogenní jedy v kůži vajíčka klade v provazcích (oproti skokanovi) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

18 je poměrně běžná na sušších místech, má „maskáčové zbarvení“
ROPUCHA ZELENÁ je poměrně běžná na sušších místech, má „maskáčové zbarvení“ ROPUCHA KRÁTKONOHÁ ropucha krátkonohá je kriticky ohroženým druhem, má žlutý pruh na zádech Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

19 ROSNIČKA ZELENÁ malá, zelená, stromová žába
výrazné skřehotání, samečci lákají samičky na zpěv (oproti ropuše obecné) dříve často chovaná pro „předpověď počasí“, která však nefunguje může měnit barvu Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

20 SKOKAN HNĚDÝ vůbec nejběžnější žába, žije všude
podobně jako ropucha – explozivní jarní rozmnožování vajíčka jednotlivá (oproti ropuše) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

21 na jaře samci modře zbarvení, samice červeně
SKOKAN OSTRONOSÝ na jaře samci modře zbarvení, samice červeně poměrně vzácný SKOKAN ŠTÍHLÝ suchomilný skokan, velmi dlouhé skoky zadní nohy delší než tělo Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

22 SKOKAN SKŘEHOTAVÝ naše největší žába (14 cm)
celý rok žije u vody, i ve znečištěné vodě velmi výrazně skřehotá v Česku jen v teplejších polohách Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

23 skokan zelený je křížencem skokana skřehotavého a krátkonohého
SKOKAN KRÁTKONOHÝ žije spíše ve vyšších polohách u vody, je menší a méně nápadný Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

24 ZDROJE Obrazový materiál snímky: 1, 3, 4, 8 (larva mloka), 13, 15 – 17, 19, 20 (ropucha zelená), – osobní fotoarchiv autora (Jan Kubát) Obrazový materiál snímek 5 (velemlok): je dostupný pod Public domain, jelikož copyright vypršel (70 let od smrti autora) Obrazový materiál snímek 6 (macarát): je dostupný pod Public domain na přání autora Obrazový materiál snímek 7 (mlok skvrnitý): je dostupný pod GNU Free Documentation License, Version 1.2 na www: Obrazový materiál snímek 8 (čolek obecný): je dostupný pod Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Generic license na www: a Obrazový materiál snímek 9 (čolek horský): je dostupný pod GNU Free Documentation License, Version 1.2 na www: a Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

25 ZDROJE Obrazový materiál snímek 10 (čolek velký): je dostupný pod Public domain (volně šiřitelný na přání autora) na: Obrazový materiál snímek 12 (drápatka): je dostupný pod  GNU Free Documentation License, Version 1.2 na www: Obrazový materiál snímek 14 a 16 (blatnice skvrnitá): dospělec je dostupný pod Creative Commons Attribution- Share Alike 2.5 Generic license na www: fotografie pulce je potom volně šiřitelná (Public domain) a dostupná na: Obrazový materiál snímek 18 (ropucha krátkonohá): je dostupný pod GNU Free Documentation License, Version 1.2  a je dostupný na www: ROZSYPAL Stanislav a kol. Nový přehled biologie .1. vyd. Praha: SCIENTIA spol. s.r.o., pedagogické nakladatelství, ISBN ŘEHÁK, DUNGEL. Atlas ryb, obojživelníků a plazů České a Slovenské republiky. Praha: ACADEMIA, ISBN DIESENER, REICHHOLF. PRŮVODCE PŘÍRODOU: Obojživelníci a plazi. Praha : IKAR, ISBN Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.


Stáhnout ppt "OBOJŽIVELNÍCI Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním."

Podobné prezentace


Reklamy Google