Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jak chemie slouží lidstvu?

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jak chemie slouží lidstvu?"— Transkript prezentace:

1 Jak chemie slouží lidstvu?
Petr Jarolím

2 Životní prostředí a chemie
Chemie životního prostředí je obor chemie, který zkoumá chemické a biochemické děje probíhající v přírodě. Lze jej definovat jako studium vzniku, reakcí, transportu, ovlivňování a zániku chemických látek v atmosféře, půdě a vodě a vlivu člověka na tyto děje. Chemie životního prostředí je interdisciplinární věda. Chemie životního prostředí se snaží porozumět dějům v nekontaminovaném prostředí. Bez této znalosti není možné pochopit vliv člověka na životní prostředí.

3 Pivovarnictví Kde a jak se používá?
Výroba sladu a piva je nejstarší výrobní proces, který využívá biochemických pochodů, tzn. že se při této výrobě uplatňují enzymy. Pivo je nápoj vzniklý zkvašením cukerného roztoku, převážně maltózy, jež se získává enzymovou hydrolýzou sladového škrobu, který se vytváří při uměle vyvolaném a regulovaném klíčení ječmene.

4 Chemické reakce v lidském těle
Tělo je chemická továrna Továrna může pracovat dobře,špatně,na částečný výkon,energii si brát z rezerv a podobně.Na nás záleží jakou variantu si vybereme.Tělo-chemická továrna potřebuje ke své práci vytvoření určitých optimálních podmínek,za jakých může pracovat.tyto podmínky vytváříme aktivně převážně stravou a svým životním stylem,pasivně např.životním prostředím,ve kterém se pohybujeme.

5 Chemie a lékařství Halogenderiváty a jejich užití v medicíně Halogenderiváty patří k látkám, které mají obrovský vliv na chování našeho organismu. Dostanou se téměř kamkoliv, snadno ovlivní činnost našeho centrálního nervového systému, zpomalí dýchání, apod. Anestetika Pro odstranění schopnosti vnímat bolest, utlumení nežádoucích somatických a vegetativních reflexů, svalovou relaxaci, se již postaletí používají různé látky, tzv. anestetika.

6 Plasty Plasty, známé také pod názvem plastické hmoty nebo pod ne zcela přesným (obecnějším) názvem „umělé hmoty“, označují řadu syntetických nebo polosyntetických polymerních materiálů. vinylové plasty polyethylen (PE) polypropylen (PP) polyvinylchlorid (PVC) polystyren (PS) polymethylmethakrylát (PMMA) polyamidy polyestery polyethylentereftalát (PET) polyuretany fenoplasty aminoplasty polysiloxany (silikony) fluoroplasty (např. Teflon)

7 Využití Radioaktivity
Radiologie Obor studující radioaktivitu, rentgenové záření nebo záření z urychlovačů, zejména jejich použití v medicíně a ochranu před nimi. Radioterapie Léčení některých nemocí zářením radionuklidů. Nádorové buňky jsou citlivější než ostatní živé buňky těla, ionizující záření a vhodná přesně směrovaná dávka ozáření může zhoubné nádory zničit. Radiokarbonové datování Jedna z metod určování stáří (radiometrické datování) aplikovaná v paleontologii nebo archeologii umožňuje určit dobu od zániku živé hmoty. Všechna živá hmota obsahuje určitý podíl uhlíku 14C (radionuklidu absorbovaného z atmosféry), který se trvale rozpadá po jejich smrti. Jeho aktivita pomalu klesá (poločas přeměny je 5700 let) a z její velikosti lze stanovit stáří organických zbytků.

8 A na konec exkurze ve Staropramenu
Dne se naše třída vydala na exkurzi do pivovaru Staropramen na Smíchově.

9 Laboratoř Josefa Paspy
Josef Paspa osobně.

10 Nádrže na vaření piva

11 Žáci,kteří se o exkurzi velmi zajímají
Pivnický dopravník

12 Statistiky

13 Dřívější rozvoz piva zrna

14 To jsem já a mí milí spolužáci

15 Něco o pivovaru Pivovar Staropramen je pražský smíchovský pivovar společnosti Pivovary Staropramen a.s. založený roku 1871 i když plány nového pivovaru a prodej akcií byl zahájen již v roce 1869. První várka piva byla uvařena 1. května 1871. Ochranná známka Staropramen byla zaregistrována v roce 1911.[1] Jedná se o jeden z největších pivovarů v České republice. Od února 2006 používá pivovar Staropramen nové logo a lahve. Na koncidubna 2010 se pivovary Staropramen přidaly k pivovarům vařícím jedenáctistupňové pivo.

16 Chemie se nemusí stávat jen zabijákem lidstva,jak si každý myslí,ale kdyby chemie nebyla tak by nebyl ani svět. Všem děkuji za pozornost a doufám že jste se trochu poučili. Petr Jarolím


Stáhnout ppt "Jak chemie slouží lidstvu?"

Podobné prezentace


Reklamy Google