Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

IRSKO Hlavní město:Dublin (Baile Átha Cliath)Rozloha:70 273 km² (117. na světě) z toho 1,97 % vodní plochyNejvyšší bod:Carrauntoohil (1041 m n. m.)Časové.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "IRSKO Hlavní město:Dublin (Baile Átha Cliath)Rozloha:70 273 km² (117. na světě) z toho 1,97 % vodní plochyNejvyšší bod:Carrauntoohil (1041 m n. m.)Časové."— Transkript prezentace:

1 IRSKO Hlavní město:Dublin (Baile Átha Cliath)Rozloha:70 273 km² (117. na světě) z toho 1,97 % vodní plochyNejvyšší bod:Carrauntoohil (1041 m n. m.)Časové pásmo:+0obyvatelstvoPočet obyvatel:4 234 925 (119. na světě, 2006)Hustota zalidnění:56 ob. / km² (139. na světě)Jazyk:irština, angličtinaNáboženství:křesťanstvístátní útvarStátní zřízení:republikaVznik:21. ledna 1919 (uznána 6. prosince 1922) (nezávislost na Velké Británii)Prezidentka:Mary McAleese (Máire Mhic Ghiolla Íosa)Předseda vlády:Taoiseach Brian CowenMěna:euro (EUR)mezinárodní identifikaceISO 3166-1:372 IRL IEMPZ:IRLTelefonní předvolba:+353Národní TLD:.ie

2 Poloha Irska

3 GEOTERMALNÍ MAPA IRSKA

4 TIPICKÁ KRAJINA IRSKA Pohled na oblast Kerry.

5 POLOHA IRSKA Na většině území Irska leží louky a vřesoviště. 15% území pokrývají rašeliniště a 5% rozlohy zaujímají původní listnaté lesy. V zemi překvapivě rostou vavříny, myrty a planiky, které rostou především ve středomoří. Irská fauna už není tak bohatá, jak bývala před příchodem lidí. S jejich příchodem vymizely zdejší populace bobrů, divokých koček, medvědů a vlků. Dnes zde žijí hlavně drobní hlodavci, ptáci a ovce. Vůbec tu nežijí hadi. Nejhůře obdělavatelná půda leží v jihozápadních a západních krajích. Tyto části jsou velmi hornaté, s nádherným výhledem.

6 IRSKO obecně Irsko (irsky Éire, anglicky Ireland) je stát v severozápadní Evropě, zaujímající zhruba pět šestin povrchu stejnojmenného ostrova, který byl poprvé rozdělen 3. května Je ohraničena Severním Irskem (částí Spojeného království na severu, Atlantským oceánem na západě, Irským mořem na východě a Keltským mořem a Průlivem sv. Jiří na jihu a jihovýchodě. Z právního hlediska je termín Irská republika (irsky Poblacht na hÉireann) je popis státu, ale Irsko je jeho jméno. 29. prosince 1937 se Irsko stalo nástupcem Irského svobodného státu, jež byl založen 6. prosince Irsko bylo jeden z nejchudších států západní Evropy a měl vysokou emigraci. Ekonomie protekcionismu byla zavedena v 50. letech 20. století a Irsko se připojilo k Evropskému společenství (nyní Evropská unie) v roce Ekonomická krize vedla Irsko k začátku velkých ekonomických reforem v 80. letech 20. století. Irsko ve srovnání k ostatním zemím EU výrazně snížilo daně.

7 IRSKO obecně Navzdory předpovědím o snížení hospodářského růstu v roce 2008 má dnes Irsko pátý největší hrubý domácí produkt na osobu a sedmý největší hrubý domácí produkt na osobu vzhledem k paritě kupní síly. Také má pátý nejvyšší index lidského rozvoje. Stát se pyšní největší kvalitou života na světě - drží první místo v indexu kvality života -, a umístil se na šestém místě v světovém mírovém indexu. Irsko má také dobré pozice za vzdělávací systém, politickou svobodu a lidská práva, svobodu tisku a ekonomickou svobodu; také se umístilo na čtvrtém místě od zadu v indexu zhroucených států. Irsko se ukázalo jako atraktivní destinace pro zahraniční imigranty, kteří nyní tvoří přibližně 10 % irské populace. Irská populace je nejrychleji rostoucí v Evropě s každoročním růstem o 2,5 %.

8 DĚJINY IRSKA Ve 3. století př. n. l. se v Irsku usadili Keltové, kteří v 5. století přijali křesťanství. V 9. až 10. století zde zakládali své osady Vikingové. Koncem 12. století začali ostrov dobývat Angličané, zcela jej však ovládli až za Cromwella v polovině 17. století. Irská nezávislost byla obnovena v roce V roce 1973 pak Irsko vstoupilo do EHS.

9 TRADICNI DELENI IRSKA Irsko se tradičně rozděluje do čtyř provincií: Connacht, Leinster, Munster a Ulster, dříve též existovala provincie Meath. Dále se dělily na 32 hrabství pro administrativní potřeby Britské správy v 19. století. Šest hrabství Ulsteru zůstává pod britskou správou díky referendu z roku Zbylých 26 hrabství nyní tvoří Irskou republiku.

10 Obyvatelé Genetické výzkumy ukazují, že první osadníci Irska migrovali z Pyrenejského poloostrova během konce doby ledové. Po mezolitu přinesli migranti z neolitu a doby bronzové do Irska keltskou kulturu a jazyky. Kultura se rozšiřovala po ostrově a gaelské tradice se staly v Irsku převládající. Dnes mají Irové převážně gaelský původ, a přestože část populace je norského, anglonormanského, anglického, skotského, francouzského a waleského původu, tyto skupiny netvoří výrazné menšiny. Gaelská kultura a jazyky tvoří významnou část národní identity. Ve Spojeném království jsou Irish Travellers etnická menšina, politicky spojeni s pevninskými romskými a cikánskými skupinami, ale v Irsku ne - tam jsou klasifikováni jako "sociální skupina". Irsko má nejrychleji rostoucí (do počtu) populaci v Evropě. Růst v roce 2006 byl 2,5%, třetí rok bez přerušení byl větší než 2%. Tak rychlý růst může být přičten klesající úmrtnosti, zvyšující se porodnosti a vysoké imigraci.

11 Obyvatelé waleského původu, tyto skupiny netvoří výrazné menšiny. Gaelská kultura a jazyky tvoří významnou část národní identity. Ve Spojeném království jsou Irish Travellers etnická menšina, politicky spojeni s pevninskými romskými a cikánskými skupinami, ale v Irsku ne - tam jsou klasifikováni jako "sociální skupina". Irsko má nejrychleji rostoucí (do počtu) populaci v Evropě. Růst v roce 2006 byl 2,5%, třetí rok bez přerušení byl větší než 2%. Tak rychlý růst může být přičten klesající úmrtnosti, zvyšující se porodnosti a vysoké imigraci

12 PRŮMYSL Na většině irských silničních značek je irský i anglický nápis. V současnosti je nejméně rozšířeným odvětvím irského hospodářství zemědělství. Vytváří asi 5% HDP. Jen pro srovnání: služby 49% a průmysl 46%. Irsko má nepříliš významné nerostné bohatství. Těží se především olovo a zinek, dále měď, rašelina, stavební materiál, stříbro a zemní plyn. Rozvíjí se především průmysl chemický a petrochemický, elektronický, kovozpracující, nábytkářský a potravinářský. Vyrábějí se zde i dopravní prostředky a počítače. Nejdůležitějším odvětvím zemědělství je tradiční chov ovcí pro vlnu.

13 Zajímavosti To, že se na ostrově nevyskytují hadi, je vysvětleno legendou. Údajně je měl z ostrova vyhnat svatý Patrik, patron Irska. V cizině žije více lidí irského původu (desítky miliónů), než v samotné zemi. Na počest svatého Patrika se každoročně 17. března slaví po celém světě Den svatého Patrika.

14 TIPICKÁ IRSKÁ ZNAČKA Na většině irských silničních značek je irský i anglický nápis.


Stáhnout ppt "IRSKO Hlavní město:Dublin (Baile Átha Cliath)Rozloha:70 273 km² (117. na světě) z toho 1,97 % vodní plochyNejvyšší bod:Carrauntoohil (1041 m n. m.)Časové."

Podobné prezentace


Reklamy Google