Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/21.3313 Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/21.3313 Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím."— Transkript prezentace:

1 PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/21.3313 Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

2 SADA č. 13 Identifikátor: VY_32_INOVACE_CJ.6.246 Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Název: Předmět Autor: Mgr. Dita Dudová Anotace: Tato prezentace o předmětu seznamuje se závislostí, otázkami a slovní druhy, jimiž může být předmět vyjádřen. Rozsah: 30 minut Pro prezentaci DUMu je nutný následující software: PowerPoint Klíčová slova: předmět, sloveso, podstatné jméno, přídavné jméno, pádové otázky. Ročník: 6. Vzdělávací materiál vytvořen: 12. 5. 2013 Ověření ve výuce Třída: VI. Datum: 13. 5. 2013 Vyučující: Mgr. Dita Dudová

3 Rozvíjející větné členy Předmět

4 Dosáhl úspěchu. Věřil bratrovi. Viděl ho. Mluvili o filmech. Přišel s kamarádem. Jaký sl. druh rozvíjí zvýrazněné slovo? rozvíjí sloveso koho, čeho dosáhl? komu, čemu věřil? koho, co viděl? o kom, čem mluvili? s kým, čím přišel? Jak se ptáme? ptáme se pádovými otázkami (kromě 1. a 5. pádu) Předmět Jak se zeptáte na zvýrazněné slovo?

5 podezřelý vděčný zvědavá závislý spokojená z koho, čeho? komu, čemu? na koho, co? na kom, čem? s kým, čím? z krádeže spolužákovi na hosty na rodičích s dárky Který jiný slovní druh může být rozvit slovem, na které se ptáme pádovými otázkami? přídavné jméno Doplňte vhodné spojení:

6 Předmět (Pt) rozvíjí sloveso nebo přídavné jméno ptáme se na něj pádovými otázkami (kromě 1. a 5. p.) + slovesem (příd. jm.) pád je řízen slovesem (přídavným jm.)

7 Vyhledejte ve větách předměty: Připomeňte mi vaši adresu. Komu, čemu připomeňte? Koho, co připomeňte? Prohlédni si mapu pozorně. Prohlédni si mapu pozorně. Koho, co si prohlédni? Někteří lidé sbírají známky. Koho, co sbírají? Někteří lidé sbírají známky.

8 Vyhledejte ve větách předměty: Zavázal se přepsat ten článek přes víkend. Zavázal se přepsat ten článek přes víkend. Ke komu, čemu se zavázal? Koho, co přepsat? Pochutnával si na zmrzlině polité jahodovou polevou. Něčemu jsem nerozuměl. Něčemu jsem nerozuměl. Komu, čemu jsem nerozuměl? Pochutnával si na zmrzlině polité jahodovou polevou.Na kom, čem si pochutnával? Polité kým, čím?

9 Předmět bývá vyjádřen: podstatným jménem Psal dopis. přídavným jménemPomozte raněnému. zájmenemKomu fandíš? Na ničem se nedohodli. Spoléhej na sebe. číslovkouVzal jsem si dva. infinitivemBála se skočit. vedlejší větouPověz, cos mu slíbil?

10 Použité zdroje: Myšlenkové pochody čerpány z: KRAUSOVÁ, Zdeňka; TERŠOVÁ, Renata. Český jazyk 6. Plzeň: Nakladatelství Fraus, 2003, ISBN 80- 7238-206-3. TOPIL, Zdeněk; BIČÍKOVÁ, Vladimíra. Český jazyk s Tobiášem. Skladba - Věta jednoduchá II.. Havlíčkův Brod: Tobiáš, 1998, ISBN 80-85808-65-X.


Stáhnout ppt "PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/21.3313 Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím."

Podobné prezentace


Reklamy Google