Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

 Historie pálkovacích her v Jihlavě začíná v roce 1988, kdy vznikl první registrovaný softballový tým Ekonom Jihlava. Zapojil se do oficiální soutěže.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: " Historie pálkovacích her v Jihlavě začíná v roce 1988, kdy vznikl první registrovaný softballový tým Ekonom Jihlava. Zapojil se do oficiální soutěže."— Transkript prezentace:

1

2  Historie pálkovacích her v Jihlavě začíná v roce 1988, kdy vznikl první registrovaný softballový tým Ekonom Jihlava. Zapojil se do oficiální soutěže a zúčastnil se mnoha turnajů.  Velmi brzy se většina hráčů stala členy TJ Sokol Bedřichov a celou sezonu 1989, stále ještě jako softballový oddíl, se zapojila do jihomoravské oblastní soutěže. Důvodem přechodu pod „křídla“ Sokolů bylo především vhodné hřiště pro hru a v neposlední řadě dobrá spolupráce s vedením TJ Sokol Bedřichov.

3

4  Ještě na podzim roku 1989 byl založený baseballový oddíl TJ Sokol Bedřichov, který se již od roku 1990 pravidelně každý rok zapojuje do soutěží mužské kategorie, pořádaných Českou baseballovou asociací – především do Jihomoravského oblastního přeboru, který v současné době zahrnuje týmy z kraje Vysočina, Jihomoravského, Pardubického a Moravskoslezského kraje (zde jsou našimi soupeři týmy z Brna, Třebíče, Velké Bíteše, Znojma, Kyjova, Bučovic, Blanska, ale i Žamberka, Chocně a dokonce Orlové). Dále hrajeme Český baseballový pohár a jsme účastníky různých turnajů.

5

6  V roce 1992 jsme navázali spolupráci s baseballovým týmem Flying Petrels z holandského Purmerendu. Je to tým s dlouholetou tradicí, který nám především v počátcích naší spolupráce, pomohl materiálně i svými bohatými zkušenostmi.

7  Od roku 2000 jsme se zaměřili hlavně na práci s mládeží. Vznikl tým žáků, který se ve svých kategoriích zapojil postupně do žákovských a kadetských soutěží JmOP. Členskou základnou a líhní talentů pro nás byly zpočátku především školní baseballové oddíly na ZŠ Otokara Březiny a ZŠ Seifertova. V současné době ti nejšikovnější hráči jsou již jádrem našeho mužského týmu.

8  V roce 2003 a 2005 se někteří naši mladí hráči stali členy baseballového týmu, který reprezentoval kraj Vysočinu na celostátní Letní olympiádě mládeže.

9  Kromě aktivní hry jsme se zaměřili i na trenérskou činnost (pět trenérů III. třídy) a máme i tři rozhodčí s licencí III. třídy. Všichni trenéři a funkcionáři pracují pro oddíl bez nároku na odměnu – dobrovolně a za své.

10  Po celou dobu existence baseballu v Jihlavě se náš tým potýká s nevyhovujícím zázemím pro tento sport. To, co nám v našich dřevních začátcích připadalo naprosto vyhovující (velikost a technické vybavení hřiště), je pro nás v současnosti velkým handicapem. Intenzivně jsme hledali v Jihlavě a okolí vhodný prostor pro vybudování nového hřiště, ale nepovedlo se. Proto jsme v roce 2007 provedli alespoň základní úpravy našeho škvárového hřiště. Zaměřili jsme se především na opravu a zvýšení oplocení hřiště, vytvoření zastřešených střídaček pro hrající týmy, vytvoření nadhazovacího kopce a opravu povrchu hřiště.

11  Cena úprav dosáhla hodnoty 140 tisíc korun. Náklady jsme pokryli z grantu ČBA (68 tis.) a pomohl nám i grant z Župy pl. Švece (50 tis.). Zbytek finančních prostředků poskytli naši hráči sami. Většinu prací jsme si udělali svépomocí, v letech 2007 až 2009 jsme na hřišti odpracovali 1520 brigádnických hodin.

12

13  Za 22 let existence baseballu v Jihlavě řady baseballového týmu mužů posílilo, či později opustilo, celkem 105 hráčů, v našich barvách například hostovali hráči z Brna, Třebíče, Havlíčkova Brodu, Bučovic, Znojma, ale i z USA a Kanady. V mládežnických kategoriích to bylo 59 hráčů. V současné době naší členskou základnu tvoří 23 hráčů, kteří se zapojují do mužské a mládežnické soutěže (mladší kadeti).

14  V roce 2010 se tým mužů umístil v jihomoravské oblastní soutěži na 10. místě (z dvanácti týmů). Tým mladších kadetů svou soutěž ještě nedohrál, ale v konkurenci devíti týmů právě bojuje o 5. až 7. místo.  Baseballový oddíl TJ Sokol Bedřichov úzce spolupracuje s dalším jihlavským baseballovým oddílem – s občanským sdružením Baseballový klub Ježci Jihlava. Ten se cíleně zaměřuje na práci s mládeží ve věku 8 až 12 a na propagaci pálkovacích her v Jihlavě a okolí. Po překročení věkové hranice pak odchovanci BK Ježci Jihlava přechází pod TJ Sokol Bedřichov, kde dále hrají baseball ve vyšších mládežnických kategoriích (kadeti a výše).

15


Stáhnout ppt " Historie pálkovacích her v Jihlavě začíná v roce 1988, kdy vznikl první registrovaný softballový tým Ekonom Jihlava. Zapojil se do oficiální soutěže."

Podobné prezentace


Reklamy Google