Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

P o m p e j e Itálie 2009 Klikej jak chceš.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "P o m p e j e Itálie 2009 Klikej jak chceš."— Transkript prezentace:

1 P o m p e j e Itálie Klikej jak chceš

2

3 Město jménem Pompeje se zrodilo v čase starého Říma na úpatí Vesuvu
Město jménem Pompeje se zrodilo v čase starého Říma na úpatí Vesuvu. Nalézalo se na cestě mezi severem a jihem, mezi mořem a bohatými údolími ve vnitrozemí a tak se stávalo bohatou kořistí tu Etrusků, jindy Samnitů, Římanů, A všichni sem přinesli své zvyky a umění, které dnes označujeme jako tzv. pompejské styly. K prvnímu velkému neštěstí došlo roku 62 po Kristu, kdy se při zemětřesení z města stala hromada sutin. Nesmírná houževnatost a píle přeživších občanů však dokáže během krátké doby znovu oživit poničené město. Pak se to stane : Vesuv, po staletí považovaný za vyhaslou sopku, plný vinic a luxusních obydlí,se odpoledne 24.srpna roku 79 po Kr. probudí a vybuchuje s neúprosně ničivou silou . . Město bylo pohřbeno pod vrstvou 6-7 metrů popela Po letech započaly vykopávky.

4 Zahradou kolem hradeb, za nimiž se tyčí první domy, přicházíme k bráně

5 Mnoho divadel-ních předsta-vení, které tu mohli di-váci shlédnout potěší i nás v dnešní době

6 Bylo zde i mnoho duchovních stánků. Chrámů i malých modliteben

7 Naše kroky směřují k úzkým uličkám. Na konci jedné vidíme bordel
Naše kroky směřují k úzkým uličkám. Na konci jedné vidíme bordel. Ne nepořádek. Prostě bordýlek s pokojíky nahoře i dole. V nich kamenné lůžko, a na něm se odehrávaly věci… Nad dveřmi do pokojíků můžeme dodnes obdivovat fresky, které naznačovaly, v jakém oboru je obyvatelka pokojíku přebornicí.

8 I v pokojích jsou vymalovány fresky s erotickými výjevy
I v pokojích jsou vymalovány fresky s erotickými výjevy. Jestli znázorňují speciální služby, které se tu tehdy provozovaly, nebo jen měly rozproudit fantazii klientů, to už nám asi nikdo neřekne. Na freskách jsou znázorněny ty nejodvážnější polohy, včetně některých sadomasochistických i krvavých výjevů – které dodnes překvapují svým erotickým nábojem a otevřeností.

9

10

11

12 Po západu slunce se i všechny hospody měnily na domy lásky
Po západu slunce se i všechny hospody měnily na domy lásky. Jasně, že pro tak velké město by jeden bordýlek nestačil… Každá tedy měla v patře pokojíky, ve kterých si Římané užívali nevázaných sexuálních rozkoší. Servírky se totiž v noci změnily v prostitutky a po celodenním obsluhování v jídelně uspokojovaly hosty také v posteli. Za pohlavní akt se podle historiků platilo stejně jako za dvě sklenice vína.

13 V kruhových otvorech byly kon-tejnery s jídlem. Jako v závodní kuchyni

14 Ve městě bylo i 40 pekáren pro 20-30.000 obyvatel

15 V ulicích můžeme vidět i přechody pro chodce
V ulicích můžeme vidět i přechody pro chodce. Kameny byly položeny tak, aby mezi nimi mohly projet vozy

16

17 Všude čekaly na žíznivé obyvatele kašny s krásně studenou vodou

18 Opouštíme čtvrť řemeslníků,uličky Pekařskou, Barvířskou i Soukenickou Ulice jsou najednou širší a domy výstavnější.

19 A to už jsme v pravých římských lázních.
Mimo mnoha soukromých existovaly ve městě i troje lázně veřejné.Všude mramor, fresky, sochy, teplá i studená voda,dokonce i plavecký bazén. Můžeme si dopřát střiky i masáže… Prostě všechno, co si dopřáváme v lázních i dnes…

20

21

22 Forum- bylo srdcem veřejného, politického i ekonomického života
Forum- bylo srdcem veřejného, politického i ekonomického života. Okolo stály nejdůležitější veřejné budovy města. Původně bylo ohraničeno ze tří stran dvojím sloupovím. Na čtvrté, severní straně byla budova Capitolia (chrám zasvěcený božstvům)

23

24 Faunův dům-jedna z nejbohatších budov ve městě
Faunův dům-jedna z nejbohatších budov ve městě. Zaujímala prostor celého bloku. Byla postavena v druhém století n.l. v hellenistické architektuře vkusně sladěné s italským stylem. Tři jídelny byly bohatě ozdobeny mozaikou. Budova byla doplněna dvěmi zahradami, z nichž větší byla opravdu skvostem.

25

26

27

28

29 S obdivem si prohlížíme paláce, domy,vcházíme do atrií, ložnic, prohlížíme bohatou výzdobu na stěnách, mozaiky na podlahách, fontánky a sochy…

30

31

32

33

34 Nakonec se zastavíme u Amfiteátru
Nakonec se zastavíme u Amfiteátru. Ten byl postaven v roce 80 před Kristem, kdy se Pompeje staly římskou kolonií a stal se tak nejstarším známým amfiteátrem. Měří přibližně 135x104 m a mohl pojmout na osob. Probíhala zde představení s boji gladiátorů a sportovní klání, přičemž publikum sem přijíždělo i z okolních měst.

35

36 Při pohledu na mohutné panorama Vesuvu nám dojde celá katastrofa
Při pohledu na mohutné panorama Vesuvu nám dojde celá katastrofa. Zemětřesení, pak opravy města. Vesuv vypustí oblak značící jeho probuzení a lidé prchají pryč. Když se hodiny nic neděje, mnozí se vrací, ale vtom nastává mohutná erupce. Černý oblak, zatemňující slunce. Spoušť rozpálených kamenů a popela pokrývá Pompeje. Domy i zdi se bortí, peklo dosahuje vrcholu. Nakonec vlna popela smíšeného s vodou vymazává poslední zbytky života. Ti, kteří odtud prchli, jsou dostiženi jedovatými plyny, jež se šíří na všechny strany.

37

38 K o n e c


Stáhnout ppt "P o m p e j e Itálie 2009 Klikej jak chceš."

Podobné prezentace


Reklamy Google