Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Protektorát Čechy a Morava 5.ročník

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Protektorát Čechy a Morava 5.ročník"— Transkript prezentace:

1 Protektorát Čechy a Morava 5.ročník
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Protektorát Čechy a Morava 5.ročník

2 Protektorát Čechy a Morava
Německo se s pohraničím nespokojilo a 15. března 1939 obsadilo zbytek našeho území. Z ČR se stal Protektorát Čechy a Morava. Slovensko se odtrhlo a vytvořilo samostatný stát. Nastalo dlouhé období okupace, které trvalo více než 6 let.

3 velký státní znak Protektorátu
prezidentská standarta Protektorátu Vyhláška o zřízení Protektorátu vlajka Protektorátu

4 Po abdikaci E. Beneše se prezidentem stal starý a velmi nemocný
dr. Emil Hácha. Po přijetí mnichovského diktátu Edvard Beneš 5. října 1938 abdikoval a odletěl do Spojených států amerických.

5 Život v Protektorátu Potraviny byly pouze na příděl a v malém množství, později i oblečení a obuv. Jazykové nařízení – němčina se stala úředním jazykem, povinně se vyučovala ve školách, na obchodech a úřadech se změnily nápisy, německy se přejmenovaly ulice i města. Vše, co připomínalo první republiku bylo odstraněno. Změnila se podoba vlajky a znaku. Na silnicích se začalo jezdit vpravo. Projev nesouhlasu a poslech zahraničního rozhlasu byl trestán smrtí Sokol a Junák byly rozpuštěny Byla zřízena německá policie - gestapo

6 Atentát na R. Heydricha Ke koruně se vztahuje pověst, která říká, že každý, kdo si korunu nasadí na hlavu a nemá na to právo, do roka zemře. Traduje se, že legendě se za německé okupace vysmál zastupující říšský protektor Reinhard Heydrich. Při prohlídce klenotnice v listopadu 1941 si prý drze nasadil korunu na hlavu, aby tak znesvětil český národ i českou minulost. Za půl roku se pak stal obětí atentátu.

7 Reinhard Heydrich Atentát na říšského protektora Heydricha provedli českoslovenští parašutisté v kobyliské zatáčce, kde auto muselo zpomalit. Poté co selhal samopal, zasáhly ho střepiny z granátu. Svému zranění podlehl. parašutisté Kubiš a Gabčík

8 Kostel sv. Cyrila a Metoděje, kde se skrývali parašutisté.

9 Pro podezření z účasti na atentátu na říšského protektora Heydricha přepadli nacisté hornickou obec Lidice na Kladensku, muže v počtu 192 na místě postříleli, 196 žen odvlekli do koncentračních táborů a děti schopné transportu zavezli do Polska, kde je až na několik vybraných k „převýchově" v německých rodinách zavraždili v tak zvaných automobilech smrti. Obec pak byla srovnána se zemí.

10 Pražské povstání vypuklo 5. května 1945
Pražské povstání vypuklo 5. května Desetitisíce Pražanů vyšlo do ulic a odzbrojovaly německé oddíly. Na ulicích vyrostly barikády. Povstalci obsadili rozhlas - Praha volala o pomoc.

11 OSVOBOZENÍ 8. května 1945 podepsalo Německo bezpodmínečnou kapitulaci.
Sovětské jednotky v Praze Zničená Staroměstská radnice

12 V noci z 11. na 12. května 1945 se Slivice a celý kraj vůkol ní otřásaly detonacemi granátů, šrapnelů a hukotem salvy z kaťuší. Té noci byl zlomen nepřátelský odpor a Slivice se v dějinách válečných událostí stala pojmem spojovaným s posledními výstřely druhé světové války na území Evropy.

13 Poválečný odsun německého obyvatelstva.

14 Protektorát Čechy a Morava– vlastivěda 5
Protektorát Čechy a Morava– vlastivěda 5. ročník ZŠ Použitý software: držitel licence – ZŠ J. J. Ryby v Rožmitále p. Tř. Windows XP Professional PowerPoint Vlastivěda – M. Bloudková a kol. – SPN Vlastivěda – doc. PhDr. František Čapka, CSc. – Nová škola Vlastivěda – M. Hronek – Prodos Obrazy ze starších českých dějin – J.Harna a kol. – Alter Obrázky z internetu Autor: Mgr. Iva Hořejší ZŠ J. J. Ryby v Rožmitále p. Tř. (


Stáhnout ppt "Protektorát Čechy a Morava 5.ročník"

Podobné prezentace


Reklamy Google