Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

slovenskočeských vztahů

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "slovenskočeských vztahů"— Transkript prezentace:

1 slovenskočeských vztahů
Po stopách vývoje československých/ slovenskočeských vztahů Úvod: Je těžké pro nás hodnotit dopad rozpadu ČSR, naše generace se narodila do České republiky a skutečnost, že naši zemi tvořily dnes dvě samostatné republiky, je pro nás těžko pochopitelná. Proto se ve své prezentaci zaměřím především na vývoj vztahů Čechů a Slováků v jednotlivých fázích vývoje společného žití v jednom státě. Na závěr zhodnotím možné dopady ze svého pohledu, tzn. jaká pozitiva či negativa rozpad státu způsobil.

2 Obsah První republika 1918-1938 Druhá republika 1938-1939
Protektorát Čechy, Morava a Slovenský štát ( ) Československo Vývoj v letech Rozpad Dopad rozpadu ČSR Závěr

3 1. První republika 28. října 1918 vznikl po dlouhých 392 letech samostatný stát Československo Republiku tvoří: Čechy, Morava, Slovensko a Podkarpatská Rus O vznik společného státu Čechů a Slováků se zasloužili především Tomáš Garrigue Masaryk a Milan Rastislav Štefánik, kteří tvořili silný zahraniční odboj. Štefánik vedl československé legie a TGM vedl dlouhá politická jednání se státy Dohody. Na spojení Čechů a Slováků měl velký zájem budoucí prezident TGM (mylná idea jednotného československého národa). T. G. Masaryk Milan Rastislav Štefánik

4 1. První republika ČSR – vzniká jako většinový národní stát Čechů a Slováků = Čechoslováků Slováci se pro začlenění do státu vyslovili v Martinské deklaraci . …„Slovenský národ je čiastka i rečove i kultúrno-historicky jednotného česko-slovenského národa. Na všetkých kultúrných bojoch, ktoré viedol český národ a ktoré ho urobili známym na celom svete, mala účast i slovenská vetev.“ … (citace z Martinské deklarace) Velice záhy se začalo ukazovat, že Slováci jsou sice součástí jednotného státu, avšak Češi mají převahu ve všem → volání po autonomii a po separatismu. Převaha Čechů – 4:1 v počtu obyvatelstva, kulturně mají navrch, hospodářky vyspělejší, nerovnoměrné zastoupení Slováků v armádě … Slováci se cítí utlačovaným národem. Do roku 1918 měli Slováci svoje vlastní dějiny, neměli s Čechy z historie nic společného. Autonomie = samostatnost Separatismus = oddělování

5 2. Druhá republika Nejkratší republika na našem území, trvala 167 dní (1. října   března 1939) Byla menší a slabší než první republika (ztráta Sudet, okrajové části Slovenska zabrané Maďarskem, ztráta části Slezska Polsku) Sudety Části Polska Slovenské pohraničí

6 Hlinkova slovenská lidová strana se snažila o autonomii Slovenska.
Vzniká Česko-Slovenská republika = každá část má svůj úřední a vzdělávací jazyk, vlastní samosprávu. Do čela slovenské vlády se staví Jozef Tiso. Andrej Hlinka HSLS – nejsilnější politická strana na Slovensku. V čele strany byl kněz Andrej Hlinka. Strana hájila zájmy Slováků, cítila možnost odtržení se od ČSR. Výsledkem byl vznik Česko-Slovenské republiky.

7 3. Protektorát Čechy, Morava a Slovenský štát (1939 – 1945)
14. března 1939 je na Slovensku vyhlášen samostatný Slovenský štát. Prezidentem se stává J. Tiso. Na území Čech, Moravy a Slezska zřizuje Adolf Hitler 15. března 1939 protektorát: Čechy a Morava. Prezidentem byl zvolen Emil Hácha. Vyhlášení samostatného Slovenska předcházelo jednání s německým vůdcem Adolfem Hitlerem, který Slovákům vyhrožuje, že pokud nevyhlásí samostatný stát, nechá Slovensko obsadit Maďarskými vojsky, tak jak tomu bylo v případě Podkarpatské Rusi. Protektorát = německá kolonie, jedná se o násilně prosazenou závislost jedné země na druhé.

8 3. Protektorát Čechy, Morava a Slovenský štát (1939 – 1945)
Po vypuknutí druhé světové války se Češi a Slováci, kteří nesouhlasí s nacistickou politikou, opět spojí dohromady: - společně organizují zahraniční odboj - přidávají se k vojsku západních zemí - provádí protinacistické sabotáže Cíl: Obnovit Československou republiku v předmnichovských hranicích. Československé vojsko = vojsko tvořené z česky a slovensky mluvících dobrovolníků, kteří bojují za samostatný stát.

9 4. Československo ( ) Po 2. světové válce je dohodnuto, že se Česko a Slovensko vrátí do původních hranic. Slovenská společnost nebyla jednotná v otázce obnovení ČSR. Slováci se jako národ v rámci Československa ztráceli, svět vnímal Slováky jako český národ, ČSR byla vnímána jako český stát. Spojenci rozhodli, že po porážce Německa se ručí vším, co bylo Německem vytvořeno (tzn. i Slovenský stát). Spojenci neuznávali Slovenský stát a Spojenci byli vítězové války a rozhodovali o poválečném uspořádání. Podkarpatská Rus je ale připojena k Sovětskému svazu.

10 4. Československo ( ) Z toho důvodu Slováci žádali v roce 1968 federalizaci → byly vytvořeny dvě národní republiky: Česká a Slovenská. Československo bylo po celou dobu uměle spojováno komunistickým režimem. Federalizace = spojení dvou nebo více národů v jeden stát.

11 5. Vývoj v letech Rok po pádu komunismu (1989) vzniká v roce 1990 stát s rozpory mezi Slovenskými nacionalisty a Čechy Slováci tvrdí, že jsou usurpováni, kritizují např., že ve slově Československo se píše Slovensko s malým s. V Česku se říká Československo a na Slovensku Česko-Slovensko. Nastává „pomlčková“ válka → vyhrává návrh Česká a Slovenská federativní republika. O rozpadu se rozhodlo tím způsobem, že oba národy hlasovaly → 45% bylo pro, 40% proti, zbytek nevěděl. Pomlčková válka = řada vyjednávání o názvu společného státu. Je vytvořeno několik variant: Československá federativní republika, Česko-Slovenská republika, vyhrává Česká a Slovenská federativní republika.

12 6. Rozpad ČSR je definitivně potvrzen rozpad Československa. SLOVENSKÁ REPUBLIKA ČESKÁ REPUBLIKA Tehdejší prezident Václav Havel potvrdil rozpad jednotného státu.

13 7. Dopad rozpadu ČSR NEGATIVA POZITIVA
Ztráta území – z původní rozlohy 127,9 tis. km2 na Česko 78,9 tis. km2 a Slovensko 49,0 tis. km2 Ztráta obyvatelstva – z původních 15,8 mil. na 10,2 mil. v Česku a 5,4 mil. na Slovensku. Menší mezinárodně politický význam obou států (vše se dělilo mezi dva státy) Izolace slovenské kultury (nové generace nerozumí „slovenštině“) Ztráta významných osobností z oblasti politiky, kultury a vědy. Ztráty ve sportu – oslabení mezinárodních týmů. POZITIVA urovnání národnostních vztahů (po celou dobu existence Československa docházelo k „třenicím“ mezi jednotlivými národy, existence národu Čechoslováků neodpovídala skutečnosti) posílení sebevědomí Slováků (Slováci se cítili po celou dobu utlačovaným národem)

14 8. Závěr Vztahy Slováků a Čechů byly problematické už během 19. století. Většina Slováků žila schizofrenním životem, na jedné straně měli velkou vůli žít v jednom státě s Čechy a využívat výhod většího územního celku, na straně druhé chtěli samostatně rozhodovat o svých záležitostech. Hodnotit rozpad pozitivně či negativně? „Tak či tak k rozdělení došlo, a proto je nyní mnohem důležitější hodnotit, jaký to mělo dopad, než se zabývat tím, jak udržet a pěstovat vztahy se sousedním slovenským státem na dobré úrovni.“

15 DĚKUJI ZA POZORNOST Tomáš Vodička

16 Odkazy www.vlast.cz www.wikipedie.cz


Stáhnout ppt "slovenskočeských vztahů"

Podobné prezentace


Reklamy Google