Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název."— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0258 Název projektu Inovace a individualizace výuky na OA a HŠ Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_09_ICT_481_Mys Druh učebního materiáluPrezentace Autor Ing. Myslivec Jan VY_32_INOVACE_09_ICT_481_Mys

2 Vzdělávací obor, pro který je materiál určen Kuchař – číšník, Cukrář Předmět Informační a komunikační technologie Ročník 2. a 3. Název tematické oblasti (sady) Práce se standartním aplikačním vybavením v učebních oborech Název vzdělávacího materiálu Tabulátory v textovém dokumentu Anotace Prezentace je určena žákům druhých a třetích ročníků učebních oborů Kuchař- číšník a Cukrář pro objasnění významu a použití tabulátorů v textovém dokumentu. Prezentace obsahuje ukázky vložení a umístění zarážek na vodorovném pravítku, jejich zarovnání, změny pozice a odstranění, je uveden i příklad převodu textu na tabulku. Zhotoveno, (datum/období) 19. 11. 2012 Ověřeno 4. 10. 2013

3 Tabulátory v textovém editoru Word 2010 Slouží k zarovnávání textu na předem určenou pozici. Umožňují snadný převod textu do tabulky.

4 Ukázka použití v dokumentu

5 Ukázka převedeného textu na tabulku NářadíPočet ksCena KčCelkem KčOdsouhlaseno Míče15450,006 750,00ANO Švihadla10160,001 600,00ANO Žíněnky123 300,0036 600,00ANO Žebřiny32 300,006 900,00NE Chůdy101 200,0012 000,00NE

6 Tabulátor Značka na vodorovném pravítku Plní funkci zarážky – dorazu Vodorovné pravítko Zarážka

7 Typy tabulátorů LevýZarovná text od tabulátoru směrem doprava. StředovýZarovná text vzhledem k tabulátoru na střed. PravýZarovná text od tabulátoru směrem doleva. DesetinnýBude zarovnávat znaky vzhledem k tabulátoru doleva dokud se nevyskytne desetinná čárka. Od desetinné čárky zarovná znaky doprava.

8 Ostatní zarážky Svislá čáraNa místo zarážky vloží svislou čáru. Odsazení prvního řádku Není tabulátor v pravém slova smyslu, umožňuje odsazení prvního řádku v odstavci jiným způsobem. Předsazení prvního řádku Není tabulátor v pravém slova smyslu, umožňuje předsazení prvního řádku v odstavci jiným způsobem.

9 Nastavení tabulátoru a úprava pozice na pravítku Volba typu – klepnutím na tomto ovladači se mění typ tabulátoru Vložení – klepnutím na vodorovném pravítku Změna pozice – uchopením a tažením Odstranění – uchopením a stažením směrem dolů, pod vodorovné pravítko Použití – po stisku klávesy TAB se kurzor přemístí na pozici tabulátoru

10 Nastavení tabulátoru a úprava pozice na kartě Na kartě Domů klikněte na malou šipku pod skupinou ikonek, která patří k odstavci. Otevře se vám okno Odstavec a v dolním levém rohu je tlačítko Tabulátory. Po kliknutí na toto tlačítko se objeví další okno Tabulátory. TIP: Rychlejší způsob je, když dvakrát kliknete na pravítko levým tlačítkem myši.

11 Důležitá upozornění Pravítka Vždy předtím, než budete provádět odsazení textu pomocí pravítek, je nutné stát kurzorem v tom odstavci, který budete odsazovat. V takovém případě se odsazení vztahuje vždy jen na jeden odstavec. Chcete-li odsadit jedním nastavením více odstavců, je nutné je předtím označit do bloku. Tabulátory Ke každému odstavci se může vztahovat jiné nastavení tabulátorů! Mají-li být nastaveny stejné tabulátory u několika odstavců, použijte před jejich nastavením označení do bloku. Pozor na následující situaci! Dejme tomu, že by pod sebou byly dva odstavce, ale v každém by bylo jiné nastavení tabulátorů. Pokud byste chtěli sjednotit pozice tabulátorů u obou odstavců, je nutné označit oba odstavce do bloku. Jakmile je označíte, tabulátory se na pravítku zobrazí nevýrazně - šedě. Obecně tedy platí, že tabulátory, které jsou na pravítku zobrazeny šedě, nejsou nastaveny pro celý označený blok, ale pouze pro některou jeho část.

12 Použitá literatura: PECINOVSKÝ, Josef a PECINOVSKÝ, Rudolf. Word 2010: podrobný průvodce. 1. vyd. Praha: Grada, 2010. 229 s. Průvodce. ISBN 978-80-247-3498-9. PECINOVSKÝ, Josef. Microsoft Office Word 2007: hotová řešení. Vyd. 1. Brno: Computer Press, 2009. 232 s. K okamžitému použití. ISBN 978-80-251-2718-6. Použité zdroje: PowerPoint 2010 Obrázky : nasnímané výřezy okna Word 2010 Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název."

Podobné prezentace


Reklamy Google