Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Informační a komunikační technologie

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Informační a komunikační technologie"— Transkript prezentace:

1 Informační a komunikační technologie
Ing. Jan Roubíček

2 MAGNETICKÝ ZÁZNAM DAT VY_32_INOVACE_09_1_15_IT

3 MAGNETICKÝ ZÁZNAM DAT Magnetofonové pásky (audiokazety)
Sloužily v 80. letech 20. století pro záznam dat u osmibitových počítačů. Data byla zaznamenávána ve formě strojového kódu. K záznamu a čtení dat sloužil externě připojený magnetofon. V současné době se již prakticky nepoužívají.

4 MAGNETICKÝ ZÁZNAM DAT Pevný disk (harddisk)
Slouží k dlouhodobému uložení počítačových dat. První pevný disk sestrojila firma IBM v roce Tento disk byl velký jako menší skříň a obsahoval 51 diskových kotoučů o velikosti 24“ a vešlo se na něj 5 MB dat. Pevné disky se začaly rozšiřovat v roce 1979. První rozumně použitelný pevný disk vyvinula společnost Seagate; měl kapacitu 5 MB a používal slot pro 5,25 palcovou mechaniku.

5 PRINCIP ZÁZNAMU NA PEVNÝ DISK
Několik hliníkových nebo keramických kotoučů, umístěných nad sebou v prachotěsném pouzdru, pokrytých magnetickou vrstvou. Data jsou zapisována do tzv. stop (tracks), uspořádaných do systému soustředných kružnic, číslovaných od kraje kotouče ke středu. Na okraji nultá stopa. Každá stopa je rozdělena na sektory o velikosti 512 B. Sektory jsou seskupovány do skupin po 4, 8, 16, 32, 64 a tím vznikají tzv. alokační jednotky, neboli clustery /klastry/.

6 PRINCIP ZÁPISU NA PEVNÝ DISK
Sektor = 512 B Cluster Stopa (track)

7 Pevné disky Řadiče pevných disků
Zajišťují komunikaci mezi diskem a základní deskou. IDE (Integrated Drive Electronic) Připojuje se přes rozhraní ATA. Umožňuje připojit až 2 zařízení k jednomu řadiči. Maximální kapacita disku na jednom řadiči 528 MB. V současné době se již u pevných disků příliš nevyužívá.

8 Pevné disky Řadiče pevných disků
EIDE (Enhanced Integrated Drive Electronic) Nástupce IDE. Definuje dva samostatné kanály IDE. Na každý kanál představující jeden plochý kabel lze připojit dvě jednotky (pevný disk, CD mechaniku, …). Nastavení připojených disků pomocí jumperů. Pokud je na jednom kanálu připojena pouze jedna jednotka, je nastavena jako „Drive Only“. V případě připojení dvou jednotek na jednom kanálu je první nastavena jako „Master“ a druhá jako „Slave“. SATA SCSI (Small Computer Systém Interface) /skazi/ Používá se u vysokorychlostních disků.

9 PARAMETRY PEVNÝCH DISKŮ
Kapacita [GB] Maximální množství uložených dat. Dříve desítky až stovky MB, nyní desítky až stovky GB). Otáčky [ot/min] 5 400 nebo nyní častěji ot/min. Přístupová rychlost [ms] Jak rychle disk zapíše, případně najde data. Například 8 ms. Hlučnost Výrobce WD = Western Digital, Seagate, Quantum, ….

10 Partition tabulka Je umístěna na disku na začátku nulté stopy.
Uchovává informace o rozdělení fyzického disku na více logických jednotek (svazků, oddílů). Každý disk lze rozdělit až na 4 logické oddíly. K vytvoření oddílů slouží speciální programy. Fdisk (dříve). Partition Magic. Rozdělení disku umožňují v současnosti přímo instalační CD operačních systémů. Fyzický disk C: D: Logické disky (oddíly)

11 Souborové systémy Zajišťují správu jednotlivých clusterů, přidělují diskový prostor ukládaným souborům. Obsahují informace o tom, jaká data který konkrétní cluster obsahuje, a také informace o datu a času jejich uložení a změny. Vzniknou zformátováním diskového oddílu. 1 2 3 n Alokační jednotky (clustery)

12 Souborové systémy FAT (File Allocation Table) FAT 32
Je schopen spravovat 216 clusterů. Pro diskové oddíly s maximální kapacitou do 2 GB. FAT 32 Je schopen spravovat 232 clusterů. Pro diskové oddíly s maximální kapacitou do 2 TB. NTFS (New Technology File System) V současnosti nejrozšířenější pro diskové oddíly s operačním systémem Windows. HPFS (High Performance File System) EXT 2 (Extended) Určeno pro disky s operačním systémem Linux.

13 MAGNETICKÝ ZÁZNAM DAT Externí pevné disky
Vyrábějí se v rozměrech 1,8“ nebo 2,5“ nebo 3,5“. K počítači je připojujeme nejčastěji pomocí rozhraní USB 2.0, nověji také USB 3.0.

14 MAGNETICKÝ ZÁZNAM DAT Pružný disk (floppy disk)
Sloužily k uložení nebo k přepravě malého množství dat. V současné době se již skoro nepoužívají (převážně z důvodu malé kapacity). Disketa (floppy disk) je pružný kotouč pokrytý magnetickou vrstvou rozdělenou na stopy a sektory, uložený v pouzdře, které se zasouvá do disketové mechaniky (floppy disk drive). Parametry 3,5“ disket Souborový systém FAT 12. Běžná kapacita 1,44 MB. Otáčky 300 ot/minutu.

15 Historie disket 8“ diskety 5,25“ diskety 3,5“ diskety
Od roku 1967 – firma IBM. Kapacita 80 KB až 1,2 MB. 5,25“ diskety Od roku 1976. Kapacita 360 KB (DD = double density) nebo 1,2 MB (HD = high density) 3,5“ diskety Od roku 1983. Kapacita 0,77 MB (double density) nebo 1,44 MB (high density), později až 2,88 MB (extra high density).

16 MAGNETICKÝ ZÁZNAM DAT ZIP disky JAZ
ZIP disketa vypadá podobně jako 3,5“ běžná disketa, pouze je o něco tlustší. Kapacita ZIP je zhruba 100 MB nebo 250 MB. V současnosti se používají málo. JAZ Druh přenosných pevných disků. Kapacita 1 GB a 2 GB. Příliš se nerozšířily (vysoká cena).

17 MAGNETICKÝ ZÁZNAM DAT Páskové mechaniky
Slouží k zálohování velkých objemů dat (například celých pevných disků). Kapacita v desítkách GB. V současné době již málo využívané.

18 Poznámky


Stáhnout ppt "Informační a komunikační technologie"

Podobné prezentace


Reklamy Google