Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Internet.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Internet."— Transkript prezentace:

1 Internet

2 Síť, Internet Síť – spojení počítačů
Internet - celosvětová síť navzájem propojených počítačů – několik miliónů počítačů po celé zeměkouli. Propojuje instituce nejrůznější povahy i soukromé osoby. Umožňuje komunikaci mezi lidmi a přístup k širokému spektru informací a počítačových služeb. Vypadá to, že všechny počítače tvoří jednu velikou síť (ve skutečnosti počítače a sítě různých typů).

3 Historie Internetu Počátek v 70. letech  USA
Vznik malé sítě ARPANET, kterou využívali vojáci. Postupně se stala velmi populární mezi studenty a výzkumnými ústavy, kteří ji používali hlavně ke komunikaci. Během 70. let se velmi rozrostla a přesáhla hranice Spojených států  stala se sítí mezinárodní  začalo se jí říkat INTERNET (INTER – mezinárodní, NET - síť). 1991 – vznik World Wide Web (WWW) – internetové stránky – standard pro přenos informací (hypertextových a grafických). Díky WWW se Inet stal přístupný široké veřejnosti.

4 Jak Internet funguje 1 Po celém světe rozmístěny milióny serverů – počítačových uzlů, na nichž jsou uloženy informace. Jednotlivé servery jsou mezi sebou propojeny. Některé jsou spojeny přímo kabelem, další vzduchem, mikrovlnným spojem, satelitem, podmořským kabelem. Tímto způsobem jsou mezi sebou spojeny všechny servery (uzly) na světě.

5 Jak Internet funguje 2 Každý server a počítač připojený k Inetu má svoji adresu, která ho jednoznačně identifikuje (IP adresa, 4 čísla oddělená tečkou, např.: ). Každá adresa musí být jednoznačná. Tato adresa je vhodná pro počítače, ale ne pro uživatele – těžko zapamatovatelná. Proto existuje ještě doménová adresa – několik slov oddělených tečkami ( – doménová adresa).

6 www stránka Formát WWW (vznik 1991) může obsahovat: text, obrázky, multimediální prvky (video, zvuk,…). To, co uživatel vidí na obrazovce, se jmenuje WWW stránka. Může být libovolně dlouhá. Základem je jazyk HTML, existují nadstavby, např. PHP

7 Hypertext Na internetových stránkách se často vyskytují odkazy na jiné internetové stránky. Tak lze z jedné stránky přepnout na jinou stránku třeba na jiném serveru na světě. Jedná se o tzv. hypertext. Odkazy lze vytvořit ze zvolené stránky na libovolnou jinou existující stránku na Internetu. Příklad: Stránka Kutné Hory: na stránce jsou kromě informací o městě odkazy na města sdružená v organizaci Česká inspirace – po kliknutí na tento odkaz se dostaneme na www stránky těchto měst; odkazy na www stránky kutnohorských škol, atd.

8 Příklady použití Internetu
přenos textů, obrázků, videa, zvuků mail, posílání souborů videokamery různě po světě sport, výsledky geografické informace zákony zasílání pohlednic informace o městech – většina měst má vlastní www stránku ( jízdní řády – vlaky, autobusy prodej přes Inet telefonní seznamy denní tisk vyhledávací služby počasí, sněhové zpravodajství informace o práci

9 Prohlížeče Prohlížeč, browser – program běžící na počítači uživatele, který je schopen načíst z webového serveru data tvořící webovou stránku, tato data do oné stránky sestavit a zobrazit na obrazovce počítače. Příklady internetových prohlížečů: Internet Explorer (firma Microsoft) Mozilla Firefox Opera

10 Internet Explorer O stránku zpět O stránku vpřed
Zastavení vykreslování Obnovení stránky = refresh Oblíbené stránky Domovská stránka

11 Internet Explorer Do dialogu Adresa napsat www adresu ( Stisknout Enter. Stránka se zobrazí na obrazovce. Na stránce se vyskytují hypertextové odkazy, které uživatele po kliknutí přepnou na jinou stránku nebo na jiný server. Odkaz je většinou napsán modrým písmem a je podtržený. Jestliže se na něj postaví kurzor myši, změní se kurzor na ruku.

12 Příklady internetových adres česká města
Kutná Hora Český Krumlov Nové Hrady Hradec Králové sdružení měst Česká inspirace

13 Příklady internetových adres hory
Jizerské hory Krkonoše Šumava Jeseníky

14 Příklady internetových adres další adresy
Jízdní řády phone.quick.cz Telefonní seznam Informace o horách

15 Vyhledávání na Internetu
Neexistuje seznam všech internetových adres – nelze vydat seznam všech adres (velké množství, neustálá aktualizace). Vyhledávače – speciální servery. Velmi výkonné počítače, na nichž je uložena databáze informací o internetových stránkách.

16 Vyhledávače Vyhledávače hledají stránky podle klíčových slov, která uživatel zadá. Je důležité zvolit správné slovo (nebo kombinaci slov) – při zadání běžně užívaného slova (tiskárna, cena, …) najdou vyhledávače obvykle tisíce odkazů  nutná schopnost formulovat co nejpřesněji svůj požadavek. Většina vyhledávačů umožňuje před hledáním určit zemi, na kterou se hledání omezí. Většina vyhledávačů vypadá podobně: Okénka pro zadání slova + tlačítko Hledej, Search Po několika sekundách (minutách) se objeví výsledek vyhledávání. Možnost hledání podle oblasti zájmu (Cestování, instituce, Kultura, Vzdělávání, Věda, …)

17 Nejpoužívanější vyhledávače
většinou nejlepší výsledky

18 Spojení jednotlivých počítačů

19 Připojení k Internetu

20 Adresy Doménová adresa počítače
Adresa počítače, pomocí níž se na počítač odvoláváme Adresování pomocí domén Syntaxe: jmeno_pocitace.domenan…donema1

21 Adresy Doménová adresa počítače
Příklady: bbs.vslib.cz posta.uhk.cz Doména 1. úrovně (ČR) doména 2. úrovně (VŠ Liberec) doména 3. úrovně protokol

22 Adresy Doménová adresa počítače
Protokol Dohodnutý způsob komunikace mezi počítači. Definuje, jak budou počítače mezi sebou komunikovat. Příklady: http – přenos www stránek ftp – přenos souborů smtp – slouží pro přenos elektronické pošty telnet – přístup ke vzdáleným počítačům (přes speciální program telnet)

23 Adresy Doménová adresa počítače
Doména 1. řádu Zpravidla identifikuje stát (neplatí vždy) Příklady: cz ČR sk Slovensko uk Velká Británie edu USA – školství mil USA – armáda gov USA – vládní instituce com USA – komerční organizace


Stáhnout ppt "Internet."

Podobné prezentace


Reklamy Google