Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Soubor přednášek pro posluchače kurzu digitální fotografie

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Soubor přednášek pro posluchače kurzu digitální fotografie"— Transkript prezentace:

1 Soubor přednášek pro posluchače kurzu digitální fotografie
VYVÁŽENÍ BÍLÉ Soubor přednášek pro posluchače kurzu digitální fotografie Ing. Iveta Žouželková RISING creative studio s.r.o.

2 Vyvážení bílé (White Balance, WB)
Funkce, která nemá obdobu u klasických fotoaparátů Pojem zavedly televizní kamery Jedna z obrovských výhod digitálních fotoaparátů. Abychom si osvětlili pojem „vyvážení bílé“, musíme se trosku bavit o barvách a světle.

3 Světlo Světlo = elektromagnetické vlnění.
Základním parametrem tohoto vlnění je, jak rychle kmitá, neboli jakou má vlnovou délku. Lidské oko vidí ale jen velmi úzký rozsah vlnových délek - od cca 380nm do 740nm.

4 Záření kmitající pomaleji (delší vlnová délka než 740nm)vnímá člověk chvíli jako teplo
Záření kmitajícího rychleji ( kratší vlnová délka než 380nm) člověk nevidí a může být zdraví a životu nebezpečné (UV záření, rentgenové paprsky, gamma paprsky atp.).

5 Světlo a barvy Pro fotografii má praktický význam tedy jen viditelné záření.

6 Barva předmětů Barvu mají i jednotlivé běžné předměty
Je nutné je pozorovat vždy jen ve světle odraženém. Povrch předmětů Neodráží všechny vlnové délky světla stejně Některé vlnové délky pohlcuje zcela Některé jen zeslabuje Některé odrazí téměř beze změny V každém případě pozmění spektrum světla, které na něj dopadá.

7 Barva předmětů Aktuální barva předmětu je tak dána dvěma faktory:
1. Barvou (spektrem) světla, které na něj svítí 2. Schopností povrhu předmětu odrážet jen některé vlnové délky a tím měnit spektrum světla

8 Bílá barva Bílý papír - bílý je proto, že odráží vše - čili nemění spektrum světla, které na něj dopadá. Osvítí-li bílý papír bílé světlo, papír je bílý. Osvítí-li bílý papír žluté světlo, papír je žlutý. Z fyzikálního hlediska má barvu světla, které na něj dopadá. Denní světlo má dramaticky rozdílnou barvu! A přesto vždy a bez váhání řekneme, že papír je bílý!

9 Bílá barva Lidský mozek je silně tolerantní na bílou
Rodiče nám mnoho let říkali, že papír je "bílý„ - mozek automaticky upraví signál z očí tak, aby se papír bílý jevil. Proto nelze jednoznačně říci, co je to bílá.

10 Bílá barva Běžné zdroje světla nejsou bílé.
Mají svojí barvu - přesněji řečeno své spektrum. Nejběžnějším zdrojem světla je slunce Vytváří denní světlo Ovlivňují ho: mraky, mlha, smog atd. Změna barvy závisí na čase, počasí, nadmořské výšce atp. Například: Při zamračeném dni - do modra Ranní a večerní slunce - oranžové až červené.

11 Bílá barva

12 Bílá barva

13 Bílá barva

14 Barevná teplota Často se barva světla vyjadřuje právě teplotou
Takto nějak by člověk viděl barvy jednotlivých zdrojů světla, kdyby byl mozek kalibrován na sluneční světlo K a dále by již bílou nekorigoval.

15 Praktické vyvážení bílé
Musím fotoaparátu říct, v jakém světle bude fotit. Fotoaparát si překalibruje senzory – vyváží bílou Způsoby vyvážení bílé: Automatické (AWB) Přednastavení zdroje světla Ručně na konkrétní teplotu Vyvážení na středně šedou Dodatečné vyvážení v PC (vhodný RAW)

16 Automatické vyvážení bílé (AWB)
Pro nepoučené uživatele Zpracování dat ze senzoru a na základě rozboru obsahu fotografie. Ve fotografii se hledají světlá místa - reference bílé Zkoumá celkový barevný nádech fotografie Podle výsledku se provede barevná Vhodné při standardních světelných podmínkách Dá se snadno zmást u fotografií s jednou dominantní barvou. Snímky z jednoho místa nemusí mít stejnou barvu

17 Přednastavené zdroje světla
Většina fotoaparátů Vyvážení bílé na několik přednastavených druhů světel - od červených (žárovka) až po modré (stín). Druh světla se nastavuje podle toho, jaké světlo ve scéně převládá. Není moc přesná Snímky pořízené na jednom místě (např. obřadní místnost) budou barevně stálé. Případná drobná barevná nepřesnost je u všech snímků stejná a buď si jí nikdo nevšimne, nebo se dá snadno v PC hromadně korigovat.

18 Přednastavené zdroje světla

19 Ručně na konkrétní teplotu světla
Znáte-li barevnou teplotu okolního světla v K (u fotografických osvětlovacích jednotek bývá uváděna v dokumentaci), prostě ji na fotoaparátu nastavíte a tím se bílá vyváží. Problém nastává v okamžiku, kdy do teploty světla promluví i barva okolního prostředí (žlutá místnost). V tu chvíli již barevná teplota samotného zdroje světla neplatí.

20 Vyvážení na střední šedou
Ukážete fotoaparátu něco, co je zaručeně barevně neutrální Fotoaparát si zjistí barevný nádech a o stejnou hodnotu bude další fotografie korigovat. V praxi se používá oblíbená 18% střední šedá tabulka Tato metoda je naprosto přesná a poskytuje překvapivě věrné výsledky. Měření na střední šedou je však třeba opakovat, když se změní světelné poměry na scéně (rozsvítí se žárovka, roztáhnou žaluzie, změní se počasí atp.).

21 Dodatečně v počítači Vyvážení bílé probíhá až výpočtem z hotové fotografie Vhodné je uložit na kartu surová data ze senzoru, tzv. RAW data. Lze použít metody: Křivky Vyvážení bílé kapátkem Ruční zadání teploty

22 Vyvážení bílé

23 Vyvážení bílé

24 Vyvážení bílé

25 Kdy přiznat barvu

26 Kdy přiznat barvu

27 Kdy přiznat barvu

28 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Soubor přednášek pro posluchače kurzu digitální fotografie"

Podobné prezentace


Reklamy Google