Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PERIFERNÍ ZAŘÍZENÍ POLOHOVACÍ ZAŘÍZENÍ herní, dotykové displeje

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PERIFERNÍ ZAŘÍZENÍ POLOHOVACÍ ZAŘÍZENÍ herní, dotykové displeje"— Transkript prezentace:

1 PERIFERNÍ ZAŘÍZENÍ POLOHOVACÍ ZAŘÍZENÍ herní, dotykové displeje
Ing. Petr Bouchala Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Tento výukový materiál byl zpracován v rámci akce EU peníze středním školám - OP VK 1.5. Výuková sada – PERIFERNÍ ZAŘÍZENÍ, DUM č. 9

2 Herní polohovací zařízení:
Jsou upravné polohovací zařízení pro specifické ovládaní počítačových her. Umožňují pohyby a rychlost reakce, které běžná polohovací zařízení neumožní.

3 Herní polohovací zařízení:
Joystick – páka s tlačítky. Gamepad – typický je kříž s tlačítky Volant – bývá doplněn pedály a řadící pákou. ForceFeedBack – systém hmatové odezvy.

4 Touchscreen Dotykový displej Je vstupně výstupní periferní zařízení.
Ovládá se dotykem prstu nebo tyčinkou (stylus). Používá se několik technických řešení. (rezistivní, kapacitní, infračervené, akustické) Využívají je přenosná zařízení, informační panely, ovládací panely a další.

5 Rezistivní dotykový displej
Na povrchu je pružná membrána s tenkou kovou vrstvou. Následuje vzduchová mezera s izolačními distančními podložkami. V další vrstvě je pevná plošná elektroda a skleněná podložka. Tlakem se elektrody propojí v místě dotyku a protéká proud do čtyř rohů displeje.

6 Rezistivní dotykový displej
1 – horní pružná polyesterová membrána 2 – tenká transparentní plošná elektroda pod napětím 3 – směr dotyku 4 – spodní vodivá vrstva 5 – nosná skleněná destička 6 – vzduchová mezera a průhledné distanční podložky (µm)

7 Kapacitní dotykový displej
Dvě vodivé vrstvy na skle tvoří kondenzátor. Jedna vrstva je v rozích napájena malým střídavým napětím. Při dotyku nebo přiblížení se vytvoří parazitní kapacita, v daném místě zvýší odběr proudu, který je úměrný vzdálenosti elektrod.

8 Kapacitní dotykový displej
parazitní kapacita Principiální schéma kapacitního dotykového displeje.

9 Infračervený dotykový displej
Před displejem je vytvořena hustá síť infračervených paprsků v horizontálním a vertikálním směru. Vložením předmětu do této sítě se přeruší paprsek. Přerušení paprsku indikuje na protější straně displeje fototranzistor.

10 Infračervený dotykový displej
1 – IR LED 2 – IR paprsek 3 – místo dotyku 4 - fototranzistory

11 Akustický dotykový displej
SAW (Surface Acoustic Wave) Používá čtyři piezoelektrické měniče. Dva jsou vysílače ultrazvukového signálu s frekvencí 5 MHz a dva přijímače. Signál se šíří polem reflektorů. V místě dotyku dojde k útlumu akustického signálu.

12 Akustický dotykový displej
1 – akustický vysílač 2 – pole reflektorů 3 – akustické pole 4 – místo dotyku 5 – akustický přijímač

13 Speciální polohovací zařízení
Virtuální rukavice CyberGlove3 Má 22 senzorů 90 záznamů za sekundu Bezdrátový přenos Napájení z baterie Používá se při tvorbě animací, her, animovaných filmů, trenažéru ve virtuálním prostředí apod.

14 Speciální polohovací zařízení
Dotyková rukavice Uživatel cítí dotekové vjemy z interakce s počítačem. Vnímá předměty ve virtuální realitě. Lze napodobit pohyb tekutiny kolem ruky.

15 Alternativní polohovací zařízení
BigTrack – velký trackball pro lidi s narušenou motorikou. Ovládání kurzoru pomocí oka. Ovládání kurzoru pohybem hlavy. Ovládání kurzoru dechem a ústy.

16 Úkol: Vytvořte si přehlednou tabulku, ve které srovnáte vlastnosti a parametry dotykových displejů. (rozlišení, světelná propustnost, mechanická odolnost, doba odezvy, kalibrace, druh předmětu, který vyvolává dotyk, životnost)

17 Literatura HORÁK,J. Hardware učebnice pro pokročilé. Brno: Computer press, ISBN Virtuální realita. Mcae.cz [online] [cit ]. Dostupné z: Polohovací zařízení. Spektra.eu [online] [cit ]. Dostupné z: DEMBOWSKI,K. Mistrovství v hardware. Brno: Computer press, ISBN


Stáhnout ppt "PERIFERNÍ ZAŘÍZENÍ POLOHOVACÍ ZAŘÍZENÍ herní, dotykové displeje"

Podobné prezentace


Reklamy Google