Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Sopečná činnost a sopky v ČR

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Sopečná činnost a sopky v ČR"— Transkript prezentace:

1 Sopečná činnost a sopky v ČR
Tomáš Tyityis Michal Šenkýř Josef Sova

2

3 Vulkanismus na územi ČR
I na území naší republiky máme několik dokladů dávné minulé sopečné aktivity, která dozněla přibližně před lety (KUKAL, Z., 1983, 161). Tehdy vyhasla sopka Komorní hůrka v západních Čechách. Ve stejné oblasti se nacházejí i o trochu starší Železná hůrka a Příšovská homolka. Činnost všech těchto sopek je svázána s oživením podkrušnohorských zlomů. Na Moravě se nacházejí dvě sopky, které svým stářím spadají na hranici třetihor a čtvrtohor - Venušina sopka a Uhlířský vrch. Ještě starší jsou dvě sopečná pohoří ČR, Doupovské hory a České středohoří. V současnosti můžeme v Česku sledovat projevy posopečné aktivity. Jsou to minerální a termální prameny na Karlovarsku, které jsou i aktivně využívány pro lázeňství a cestovní ruch. Post-vulkanickým projevem jsou i bahenní sopky v přírodní rezervaci SOOS v západních Čechách.

4 Sopečná činnost v ČR Sopečná činnost provázela zemi ve všech obdobích geologické minulosti a své nezastupitelné místo má na Zemi i dnes. Můžeme na vlastní oči spatřit aktivní sopky chrlící lávu, ale také můžeme najít horniny, které vznikly sopečnou činností před stovkami milionů let. Čím více však jdeme do minulosti tím více jsou konkrétní rysy sopečné činnosti ztraceny a nikdy nevypátráme třeba to jak sopky konkrétně vypadali. V České republice není v současné době žádná činná sopka, ale dokladů o sopečné činnosti v geologické minulosti máme na našem území celkem dost.

5 Sledovaní sopečné činnosti

6 Doprovodné projevy a přiklady
Další doprovodné projevy jsou spojeny především se zvýšeným tokem hydrotermální energie (gejzíry, termální prameny). Je zajímavé, že tato stránka sopečné činnosti nepředstavuje hazard, ale většinou je naopak člověku prospěšná (BRÁZDIL, R., et al, 1988, 208). Může být využita k výrobě elektrické energie, vyhřívání skleníků, a dále k lázeňství a rekreaci. Zanedbatelná není ani estetická hodnota sopečných krajin (např. národní park Yellowstone), která přispívá k rozvoji cestovního ruchu (obr. 8). Díky post-vulkanické činnosti také vznikají prameny minerálních vod. Lázně v západních Čechách-Karlovy Vary-Mariánske lázně-Františkovy lázně Jeseníky-Sopečná jezírka Národní parky-turismus

7

8

9 vulkanismus


Stáhnout ppt "Sopečná činnost a sopky v ČR"

Podobné prezentace


Reklamy Google