Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VÝŽIVOVÉ INOVACE JAKO SOUČÁST SPOLEČENSKÉ ODPOVĚDNOSTI FIREM Doc. Ing. Jiří Brát, CSc. UNILEVER ČR.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VÝŽIVOVÉ INOVACE JAKO SOUČÁST SPOLEČENSKÉ ODPOVĚDNOSTI FIREM Doc. Ing. Jiří Brát, CSc. UNILEVER ČR."— Transkript prezentace:

1 VÝŽIVOVÉ INOVACE JAKO SOUČÁST SPOLEČENSKÉ ODPOVĚDNOSTI FIREM Doc. Ing. Jiří Brát, CSc. UNILEVER ČR

2 ...2 miliardy spotřebitelů každý den 180 zemí, 400 značek Naše zapojení...

3 NAŠE VIZE NAŠÍ VIZÍ JE ROZVOJ OBCHODNÍ ČINNOSTI VE SPOJENÍ SE SNIŽOVÁNÍM DOPADU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A ZVYŠOVÁNÍM POZITIVNÍHO VLIVU NA SPOLEČNOST

4 UNILEVER PLÁN UDRŽITELNÉHO ROZVOJE

5 3 CÍLE DO ROKU 2020 POMOCI MILIARDĚ LIDÍ ZLEPŠIT ZDRAVÍ A HYGIENU SNÍŽIT NA POLOVINU DOPAD NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ PĚSTOVAT 100% ZEMĚDĚLSKÝCH SUROVIN UDRŽITELNÝM ZPŮSOBEM

6 ZLEPŠIT ZDRAVÍ A ŽIVOTNÍ PODMÍNKY POMOC 1 MILIARDĚ LIDÍ ZLEPŠIT JEJICH ZDRAVÍ & ŽIVOTNÍ PODMÍNKY HYGIENAVODAVÝŽIVA

7  Snižování soli  Snižování nasycených mastných kyselin  Eliminace transmastných kyselin  Zvýšit příjem esenciálních mastných kyselin  Snižování cukru  Snižování kalorií  Poskytování nutričních informací (Choices)  Propagace zdravého srdce  Zlepšit zdraví našich zaměstnanců Výživa jako součást udržitelného rozvoje VÝŽIVA

8 DIVIZE VĚDA & VÝZKUM (R&D) zaměstnanců 6 výzkumných center 31 regionálních vývojových center €1 miliarda ročně na projekty věda & výzkum 300 – 350 vědeckých publikací a přednášek na světových konferencích patentů ročně Unilever vlastní celosvětově 20,000 patentů

9 SITUACE V ČESKÉ REPUBLICE

10 NA CO NEJČASTĚJI UMÍRÁME ? Kardiovaskulární onemocnění - 48% Rakovina - 21% Chronická onemocnění dýchacích cest - 12% Diabetes - 3,5%

11 KARDIOVASKULÁRNÍ MORTALITA* <30 >=30, <45 >=45, <80 >=80, <130 >=130 Úmrtí na 100,000 obyvatel Věkově standardizované údaje, muži ve věku 0 až 64 let *European cardiovascular disease statistics, 2008.

12 - Dle expertní skupiny WHO/FAO 2003 za stále se zhoršující zdravotní stav populace mohou 4 klíčové nutrienty ve výživě - Jejich nepřiměřená konzumace vede ke kardiovaskulárních chorobám, hypertenzi, obezitě. Trans mastné kyseliny Nasycené mastné kyseliny CukrSodík KLÍČOVÉ NUTRIENTY VE VÝŽIVĚ

13 13 WHO GLOBÁLNÍ STRATEGIE Specifická doporučení pro průmysl:  Snížit hladinu nasycených tuků, trans MK, přidaného cukru a soli ve výrobcích na trhu.  Poskytovat spotřebiteli odpovídající a srozumitelnou informaci o výživové hodnotě výrobku.  Zavádět jednoduchá jasné a konzistentní značení potravin a používat vědecky podložená tvrzené.  Pomáhat spotřebiteli s výběrem nutričně preferovaných potravin. Zdraví je klíčový faktor rozvoje a ekonomického růstu společnosti

14 PŘÍJEM KLÍČOVÝCH NUTRIENTŮ V ČR nasycené mastné kyseliny – 1,5 až 2x vyšší (nedaří se snižovat) transmastné kyseliny - situace se zlepšuje, ale limit je nízký (2 – 2,5g denně), rizikové komodity v případě časté a opakované konzumace (trvanlivé pečivo, náhražky čokolády, polevy) sůl - 3x vyšší (16 g denně) cukr – 2x vyšší, konzumace vzrůstá, WHO plánuje snížit tolerovaný příjem na polovinu

15 Přibližně 75% kardiovaskulárních onemocnění může být přiřazeno ovlivnitelným rizikovým faktorům jako: Vysoký krevní tlak Složení krevních lipidů mimo rozsah doporučených hodnot Kouření Fyzická nečinnost Obezita Nesprávná strava Diabetes mellitus VELKÝ POTENCIÁL K NÁPRAVĚ

16 POŘADÍ VNÍMÁNÍ DŮLEŽITOSTI ZDRAVOTNÍCH RIZIK Zdravotní rizika z potravin pořadípodle odborníkůpodle laiků 1.výživa (složení stravy)chemické kontaminanty 2.kontaminace potravin mikroorganizmy a jejich toxiny potravinářská aditiva (látky přídatné „E“) 3.přírodní toxické látkykontaminace potravin mikroorganizmy a jejich toxiny 4.chemické kontaminantyvýživa (složení stravy) 5.potravinářská aditiva (látky přídatné „E“) přírodní toxické látky

17 * nejvyšší hodnota * nejnižší hodnota N= Ano, mám velké obavy Trochu mě to znepokojuje Obavy příliš nemám Vůbec nemám obavu Nevím Zbytky chemikálií ve stravě (např. antibiotika v mase, dioxin v oleji apod.) 50.2%30.1%13.8%3.1%2.5% Pesticidy v ovoci, zelenině a cereáliích47.2%32.4%15.2%2.5%2.4% Nebezpečí bakteriální nákazy43.2%26.4%20.5%7.3%2.3% Geneticky modifikované potraviny33.9%26.9%20.8%13.4%4.7% Přenos nemocí ze zvířat33.2%25.7%26.8%12.1%1.9% Špatné nutriční složení stravy (špatný podíl bílkovin, tuků, sacharidů apod. 16.8%38.9%30.6%8.9%4.5% Nemoci způsobené špatnou stravou (např. obezita, nemoci srdce a cév, cukrovka) 33.6%38.8%17.1%7.8%2.4% Přibírání na váze25.3%37.6%22.6%11.4%2.8% Obsah přídatných látek, tzv. éčka (barviva, konzervační látky, aromata) 36.5%37.3%17.9%4.9%3.1% Alergie způsobené jídlem21.2%28.9%26.4%19.2%4% 80,3% 79,6% 55,7% 73,8% ČEHO SE NEJVÍCE BOJÍME

18 SPRÁVNÉ NUTRIČNÍ SLOŽENÍ POTRAVIN: PRIOTIRA PRO UNILEVER

19 JAK PLNÍME NAŠE ZÁVAZKY CÍL Uvádění informací o výživové hodnotě potravin jsou standardem v Evropě a Severní Americe, do roku 2015 celosvětově. Navíc údaj energie na porci a % denního doporučeného množství, kde to legislativa umožní. PLNĚNÍ V Evropě, Austrálie, Nový Zéland a Latinská Amerika údaje o výživové hodnotě na obalech, pokrok v Africe, Asii a na středním Východě. Nutriční a zdravotní tvrzení Standardy reklamy Výživová hodnota Změny složení výrobků & osvěta ZVÝŠIT INFORMOVANOST SPOTŘEBITELE O VÝŽIVOVÉ HODNOTĚ POTRAVIN

20 ÚČAST SPOLEČNOSTI UNILEVER V PROGRAMU „CHOICES“ Upozorňuje na potraviny a nápoje s nižším obsahem kritických živin Podporuje průmyslové inovace a změny receptur 1 Zlepšuje skladbu stravy z hlediska výživové hodnoty 2 Řízeno Choices International Foundation s celosvětovou působností Otevřeno všem výrobcům, prodejcům a stravovacím provozům.

21 CHOICES PROGRAM MŮŽE ZLEPŠIT PŘÍJEM JEDNOTLIVÝCH ŽIVIN Snížení rizikových živinZvýšení prospěšných živin  transmastné kyseliny 63%  vláknina 28%  nasycené mastné kyseliny 40%  vápník 17%  cukr 36%  železo 13%  sodík / sůl 23%  kyselina listová 5% Roodenburg A, et al. Nutrition Bulletin, 2009: 34, 318–323. Při výběru produktů dle kritérií „choices“

22 ÚČASTNÍCI PROGRAMU

23 POČET PRODUKTŮ

24 NÁRŮST PRODUKTŮ S LOGEM VÍM, CO JÍM 300+

25 NÁRŮST POVĚDOMÍ

26 AKTIVNÍ ZAPOJENÍ DO EDUKATIVNÍ ČINNOSTI

27

28

29 CESTA JE TRNITÁ ….

30

31 …její proslulé „vraž do toho tucet vajec a libru másla“ zase může vyvolat dojem nezdravé výživy, plné cholesterolu; opak je však pravdou. Recepty M.D. Rettigové jsou založeny na potravinách prostých jakýchkoli chemických přísad, jde tedy o kuchyni přírodní a ekologickou. Květy č. 43/2009

32 … ALE ŘEŠENÍ JE JEDNODUCHÉ Sledovat výživovou hodnotu potravin a celkovou skladbu stravy. Omezovat příjem rizikových živin a nahrazovat je zdraví prospěšnými. jednoduché cukry vysoký glykemický index komplexní sacharidy + vláknina nízký glykemický index nasycené mastné kyseliny nenasycené mastné kyseliny

33 ZMĚNY STRAVOVACÍCH NÁVYKŮ SKUTEČNĚ FUNGUJÍ

34 1989 = 100 % 130 % rostlinné oleje a margaríny 118 % drůbeží maso 110 % ovoce a zelenina 92 % vepřové maso 54 % hovězí maso 44 % máslo SPOTŘEBA POTRAVIN V ČR 1989 VS 1997

35 ZMĚNY STRAVOVACÍCH NÁVYKŮ muži ženy sádlo máslo rostlinné tuky KVO mortalita / Spotřeba tuků na obyvatele / rok IKEM Pokles non-HDL cholesterolu ~ 13%

36 DĚKUJI ZA POZORNOST


Stáhnout ppt "VÝŽIVOVÉ INOVACE JAKO SOUČÁST SPOLEČENSKÉ ODPOVĚDNOSTI FIREM Doc. Ing. Jiří Brát, CSc. UNILEVER ČR."

Podobné prezentace


Reklamy Google