Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ondřej Mlejnek Opava, 4. března 2014

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ondřej Mlejnek Opava, 4. března 2014"— Transkript prezentace:

1 Ondřej Mlejnek Opava, 4. března 2014
Raný paleolit Ondřej Mlejnek Opava, 4. března 2014

2 Oldowan První nástroje vyrobené lidmi byly nalezeny ve východní Africe (2,6-1,7 mil). Jedná se o jednoduché nástroje vytvořené několika údery – sekáče (chopper, chopping tool), úštěpy, jednoduchá drásadla, clactonské vruby… Nejstarší nástroje snad vyráběli již někteří australopitékové (Australopithecus garhi – lokalita Bouri), s jistotou ale již první lidé (Homo rudolfensis, Homo habilis). Po zpochybnění tzv. osteodontokeratické kultury, která měla být vyráběna ještě australopitéky (R. Dart) je oldowan, nazvaný podle Olduvaiské rokle, nejstarší industrií vyrobenou lidmi. Kromě Afriky se oldowanská industrie objevuje i v Asii (Gruzie – Dmanisi). Evropské nálezy nejsou dostatečně průkazné.

3

4

5

6 Olduvaiská rokle Oldupai Gorge: Riftové území v severní Tanzanii v oblasti velkého afrického zlomu ve východní části pláně Serengeti s nálezy fosilií předků člověka (Paranthropus boisei, Homo habilis, Homo erectus, Homo sapins) a kamenných nástrojů. Vulkanické a říční sedimenty. Dobře datovatelné vulkanické vrstvy člení usazeniny na čtyři komplexy vrstev: Bed I (1,9-1,7 mil), oldowan (4 vrstvy), Bed II (1,7 mil – 1,2 mil), mocné až 30 m – mladší oldowan, acheuléen, Bed III (1,2-0,8 mil) a Bed IV (0,8-0,6 mil). Štípaná industrie zpracovaná Mary Leakey, fosilie Louisem Leakey.

7

8

9 Gona Lokalita v riftovém údolí etiopské řeky Gona v afarském trojúhelníku v provincii Hadar. Místo nálezu nejstarších kamenných nástrojů datovaných na 2,6 mil let (Homo rudolfensis nebo Homo habilis). Nejstarší oldowan – jádra a úštěpy. Dobře datovatelné vulkanické horniny. Zvířecí kosti se stopami zářezů.

10 Omo a Turkana Řeka Omo protéká jižní Etiopií a vlévá se do Rudolfova jezera (Turkana). V údolí řeky i na pobřeží jezera se nacházejí lidské fosilie (Homo rudolfensis, Homo ergaster - R. Leakey) i oldowanské nástroje. Formace Shungura v údolí řeky Omo – nálezy oldowanských nástrojů staré 2,4-2,3 mil BP. Na východním břehu jezera Turakana se nachází lokalita Koobi Fora (Richard a Meave Leakey) s oldowanskými a mladšími nástroji datovanými od 1,9 mil BP a s nálezy lidských fosílií.

11

12 Další africké lokality
Melka Kunture – soubor lokalit u řeky Awash v Etiopii, nálezy artefaktů starých až 1,7 mil let. 30 vrstev prozkoumáno, nejstarší nálezy pocházejí z lokality Garba IV, Karre a Gombore I. Zkoumáno francouzskou a italskou expedicí. Swartkrans – lokalita v JAR. Jeskyně vyplněná vápencovými sedimenty obsahujícími fosilie (Paranthropus robustus, Homo habilis) a ve vrstvách I-III i kamenné nástroje (oldowan). Předci člověka byli loveni levharty. Sterkfontein – další vápencový jeskynní systém v JAR. Vr. 5 obsahuje fosilie Homo habilis a oldowanské nástroje datované 2-1,5 mil. BP.

13

14

15 Dmanisi Lokalita v jižní Gruzii, kde byly nalezeny nejstarší lidské fosilie a kamenné nástroje mimo Afriku (1,9-1,7 mil. BP). Fosilie (5 lebek) působí poměrně archaicky (Homo georgicus – snad poddruh Homo erectus nebo spíš Homo ergaster). Jednoduché kamenné nástroje (oldowan). Zvířecí kosti. Datované 1,8 mil let starou vrstvou bazaltu.

16


Stáhnout ppt "Ondřej Mlejnek Opava, 4. března 2014"

Podobné prezentace


Reklamy Google