Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vytvořily: Verča Rozehnalová a Kika Kořínková Neandrtálec

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vytvořily: Verča Rozehnalová a Kika Kořínková Neandrtálec"— Transkript prezentace:

1 Vytvořily: Verča Rozehnalová a Kika Kořínková Neandrtálec

2 Neandrtálec je podle Darwinovy evoluční teorie předvěká forma člověka.
Výsledky zkoumání ostatků byly u neandrtálce zveřejněny jako první. První lebka neandrtálců byla objevena roku 1829.

3 Původ neandrtálců Kam zařadit neandrtálce bylo dlouhodobým problémem.
Neandrtálci jsou zařazováni buď do druhu Homo sapiens nebo jako samostatný druh. Ve své typické podobě se neandrtálci vynořují před lety.

4 Rozšíření Před 114 až lety údajně pronikli evropští neandrtálci až do střední Asie. Podle vědců neandrtálci obývali i region jižní Sibiře a možná i Dálný Východ.

5 Kultura Charakteristickým rysem kultury neandrtálců je „mousterská kultura“ (mousterien). Neandrtálci používali pěstní klíny, škrabadla, nožíky, rydla, dřevěné a kostěné nástroje, oštěpy s kamennými hroty, primitivní sekery a palice. Není zcela jisté, nakolik se neandrtálci dorozumívali pomocí jazyka. K bydlení neandrtálci využívali jeskyně nebo si stavěli jednoduché přístřešky především z mamutích kostí a klů, případně ze dřeva.

6

7 Fyzický vzhled Původní lidské populace se vyznačovaly štíhlou lineární konstitucí a relativně dlouhými končetinami Lebka neandrtálce má výrazné nadočnicové oblouky a nízké čelo Po překonání dvou dob ledových se neandrtálci vynořují jako značně svalnatí, zhruba 165 cm vysocí s mohutným trupem a kostmi, které musely vydržet riskantní lovecký styl.

8

9 Ekologie Potrava neandrtálců obsahovala hlavně maso velkých zvířat, měkkýšů, tuleňů, delfínů, ryb, mořských ptáků a želv. Nejnovější studie naznačují, že jídelníček si obohacovali vařenou rostlinnou stravou.

10 Vymření neandrtálců Ve střední a středozápadní Evropě mizí neandrtálci před lety. Poslední stopy neandrtálských koster nacházíme ve Španělsku a ve východní Evropě před lety. Vůbec poslední neandrtálci přežívali v jeskynním systému kolem Gibraltaru možná ještě před lety (důkazy jsou však pouze nepřímé).

11

12 PS.: Nesmíme zapomenout, že v otázce vzniku člověka a života na Zemi existuje více teorií. Darwinova evoluční teorie je pouze jednou z nich. V Alpách ve Švýcarsku bylo roku 1997 nalezeno nepoškozené tělo neandrtálce, kterému dali jméno Ötzi a kolují kolem něho velké legendy. Zdroje: a

13 The End


Stáhnout ppt "Vytvořily: Verča Rozehnalová a Kika Kořínková Neandrtálec"

Podobné prezentace


Reklamy Google