Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VÝVOJ RODU HOMO Vývoj člověka Vytvořil: Jan Petrásek.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VÝVOJ RODU HOMO Vývoj člověka Vytvořil: Jan Petrásek."— Transkript prezentace:

1 VÝVOJ RODU HOMO Vývoj člověka Vytvořil: Jan Petrásek

2 Antropogeneze - úvod Antropogeneze = vývoj člověka
Vývoj započal v paleocénu Vývojová linie primátů, ze kterých vzešel se odštěpila koncem třetihor Antropogeneze = vývoj člověka

3 Přehled - řazení Homininae nadčeleď čeleď podčeleď zástupci Hominoidea
Oreopithecidae Oreopithecus Pliopithecidae Pliopithecus gibonovití (Hylobatidae) gibon (Hylobates) Hominidae Dryopithecinae Dryopithecus Ramapithecinae Ramapithecus, Sivapithecus Ponginae Gigantopithecus, orangutan Homininae gorila (Gorilla) Člověk, šimpanz

4 Předchůdci člověka - Aegyptopithecus
Vážil 5 – 6 kg Žil v Egyptě

5 Předchůdci člověka - Ardipithecus
Robustná postava Těsně před vyhynutím druhu -hyperrobustnost.

6 Předchůdci člověka - Australopithecus
Nálezy z východní a jižní Afriky Výška asi 120 cm Pohyb po dvou, postava vzpřímená Kapacita mozkovny: 454 cm3 Život v tlupách Žili v savaně a lovili i větší zvěř

7 Předchůdci člověka - Dryopithecus
Formou blízký lidoopům Obýval Afriku, Evropu i Asii Nová území osidloval mezi 20 – 8 miliony lety př.nl. Je nejstarším příbuzným člověka Existoval dlouho po vzniku člověka v nezměněné podobě

8 Předchůdci člověka - Oreopithecus
Výška: 1,2 m Váha: asi 40 kg Obýval jižní Evropu a severní Afriku

9 Předchůdci člověka - Paranthropus
Původ: Afrika Celkově mohutnější než austraslopithekus Žil v lese Živil se převážně rostlinami – považován za býložravou větev čeledi Žil ve stejné době jako homo habilis (v rozmezí před 2,7 – 1,5 milióny let) Šlo o slepou vývojovou větev Australopitheka

10 Předchůdci člověka - Ramapithecus
Vyvinul se před 14 miliony let z dryopithéka Byl 100 – 110 cm vysoký Byl první opravdový předchůdce člověka První vývojový krok směrem od opice k člověku Žil převážně na stromech Měl stejné čelisti jako člověk Výskyt: východní Afrika, jižní Asie

11 Rod homo

12 , které odlišují člověka od australopitheka
Znaky , které odlišují člověka od australopitheka Cílevědomá výroba a užívání nástrojů větší mozek – rozdíl minimálně o 500 cm3 mnohem menšími zuby, menší čelistí a parabolickými zubními oblouky stavbou některých kostí – mají tenčí lebeční kosti, velkou hlavici a kratší krček stehenní kosti a nezešikmenou pánev

13 Nejstarší nález pochází z (lokalita Makaamital, Hadar, Etiopie, horní čelist se zuby dospělého jedince, oldovanská kultura) je starý 2,33 milióny let Nejstarší nález druhu Homo sapiens je tzv. Omo 1, který byl nalezen v Etiopii při řece Omo a je starý let (datování z roku 2005).

14 Teorie vzniku Jsou dvě

15 TEORIE PŘEVRATNÝCH EVOLUČNÍCH PULSŮ
V důsledku klimatických změn, které způsobily prudké zmenšení plochy lesů a jejich zachování se jen ve formě izolovaných „lesíků“ roztroušených po savaně se před 2,6 milióny let stali „izolovanými“ i obyvatelé jednotlivých lesíků, a proto časem vzniklo nejen mnoho nových druhů Homo, ale i jiných druhů živočichů. Tuto hypotézu uvítali hlavně zastánci teorie přerušované rovnováhy (punctuated equilibrium) vysvětluje evoluci střídáním období vývojové stagnace a prudkých evolučních výbuchů.

16 TEORIE KUMULATIVNÍCH EKOLOGICKÝCH ZMĚN
V důsledku klimatických změn, které způsobily před 2,5 – 1,8 miliony let nástup chladnějšího a suššího podnebí a klimatické výkyvy, došlo ke změně fauny ve prospěch savanových druhů (nahrazení 60 % suchozemských savců), ke kterým patřili i první představitelé rodu Homo. Tato teorie je založená na výzkumu Turkmanské kotliny v Keni.

17 Členění Homo sp. - blíže nespecifikovatelný nález
Homo habilis - Člověk zručný Homo rudolfensis -Člověk východoafrický Homo ergaster - Člověk pracující Homo georgicus - Člověk gruzínský Homo erectus - Člověk vzpřímený Homo antecessor - Člověk předchůdce Homo cepranensis (před tis. lety) Červeně vyznačené jsou ty nejdůležitější!

18 Členění Homo floresiensis - Člověk floreský
Homo heidelbergensis - Člověk heidelberský Homo neanderthalensis - Člověk neandrtálský Homo sapiens – Člověk rozumný Homo sapiens sapiens fossilis -Člověk kromaňonský Homo sapiens sapiens recens - Člověk moudrý; moderní člověk, ,,my‘‘ Červeně vyznačené jsou ty nejdůležitější!

19 Obrázky člověka Homo habilis Homo rudolfensis

20 Obrázky člověka Homo ergaster Homo georgicus

21 Obrázky člověka Homo erectus Homo antecessor

22 Obrázky člověka Homo floresiensis Homo neanderthalensis

23 Obrázky člověka Homo sapiens Homo sapiens sapiens fossilis

24 Homo habilis Žil asi před 2,4 – 1,5 milióny let byl asi 130 cm vysoký
vážil 30 – 42 kg Vyvinul se v jížní a východní Africe v pozdním pliocénu a raném pleistocénu. Lebka byla zaoblenější než u australopithéka, čelo ploché, měl mohutné nadočnicové valy (hlavně u mužů); bradový výběžek nebyl vytvořen. Má menší stoličky a větší mozek než australopithék. Průměrná kapacita mozkovny činila 641 cm3. Měl vzpřímenou postavu a byl dobře přizpůsoben k pohybu po dvou končetinách. Vyráběl nástroje z kamene a možná ze zvířecích kostí.

25 Vytvořil pěstní klín. Homo ergaster
žil od 1,8 do 1,25 miliónů let před dneškem (je označován také jako Homo erectus ergaster) Vytvořil pěstní klín. Objevovaly se u něj počátky řeči. Zabýval se lovem menších zvířat a sběrem Jeho mozek vážil okolo 1kg Šířil se z Afriky dále do Evropy a Asie.

26 Homo erectus žil před 1 250 000 – 100 000 lety. Jeho slavným
pozůstatky byly nalezeny v: Asii (význačná je Indonésie), Africe a Evropě. Drobné rozdíly ve stavbě kostry a zubů jej odlišují od Homo ergaster Hlava člověka vzpřímeného byla předkloněná, obličej byl mohutný, hrubě modelovaný s malým širokým nosem a se silnými vystouplými čelistmi. čelo bylo nízké, nazad ubíhající, nadočnicové oblouky byly nadměrně vyvinuty. čelisti byly silné, spodní čelist byla bez brady. Měl mírně klenutou mozkovnu, kapacita lebeční se pohybovala v rozmezí 750 – cm3. jeho postava dosahovala výšky 165 – 170 cm.

27 Homo erectus pekinensis
Pekingský muž měřil na výšku necelých 1,6 metru, pekingská žena kolem 1,4 metru. Měli silné lebeční kosti a ustupující brady kapacita mozku byla 850 – cm3 (proti 775 – 900 cm3 člověka z Jávy a cm3 raného Homo sapiens). Byli to lovci, rybáři a sběrači a pouţívali oheň; osvětlovali jím jeskyni a upravovali na něm Pekingský člověk byl částečný kanibal, nebo alespoň lovec lebek, který si pochutnával na mozku svých obětí.

28 Homo heidelbergensis Heidelberský člověk žil před 800 – 300 tisíci lety je označován také jako Homo sapiens heidelbergensis a Homo sapiens paleohungaricu Měl tzv. maurskou čelist. Kapacita mozkovny dosahovala 1200cm3. Jako první osídlil Evropu nálezy pocházejí z Německa.

29 Homo neanderthalensis
Protoneandrtálci (před – lety) a klasičtí neandrtálci (před – lety) měli robustní kostru a byli 160 cm vysocí. První zbytky byly objeveny v r ve Feldhofské jeskyni v Neanderově údolí řeky Düssel, východně od Düsseldorfu v Německu; nejvýznamnějšími nalezišti v České republice a na Slovensku jsou Gánovce u Popradu, Šipka u Štramberka a Moravský kras. Jde o vymřelou slepou vývojovou větev.

30 Homo sapiens Druh Homo sapiens žije od období před lety dodnes. Mezi obdobím před lety a druhou meziledovou dobou, asi před lety, se zvětšovala jeho lebka a vyvinulo se lepší zpracovávání kamenných Vývoj zaspočal v Africe, následující migrace v rámci Afriky a ven z ní nahradila dříve rozšířený druh Homo erectus.

31 Homo sapiens sapiens fossilis
kromaňonec se nazývá podle naleziště Cro- Magnon ve Francii. Na území České republiky se nachází řada nalezišť: Předmostí v Přerově,Dolní Věstonice, Pavlov, Brno, Koněprusy, Mladeč aj.

32 souhrn Člověk se vyvynul asi před 2 miliony let v Africe z lidoopů
Od lidoopů jej odlišuje hlavně větší mozek, který se vyvynul díky masité stravě Věda zná 26 druhů člověka, ale ne všechny pokračovaly ve vývoji, byly z nich tzv. slepé vývojové větvě (např. Homo Neandrthalesis) Momo sapiens se vyvynul zhruba před lety Odlišnost od zvířat je také v duševním životě, který byl spojen s přírodou

33 vytvořil Jméno: Jan Petrásek Třída: IX.B Datum: 28032010
Dotace: přírodopis a dějepisná olympiáda 2010


Stáhnout ppt "VÝVOJ RODU HOMO Vývoj člověka Vytvořil: Jan Petrásek."

Podobné prezentace


Reklamy Google