Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Elektronická učebnice - I

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Elektronická učebnice - I"— Transkript prezentace:

1 Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace
Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura 41.1 Částice Víte, kdo způsobuje angínu, chřipku, nebo neštovice? Autor: Dana Brádková

2 Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace
Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura 41.2 Co už víš? Částice většinou stojí na začátku věty. Označujeme je číslem 9. Kéž bych dnes nebyl zkoušený! Ať se babička brzo uzdraví! Nechť už začnou prázdniny! Řekni nějaké své přání.

3 41.3 Jaké si řekneme nové termíny a názvy?
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura 41.3 Jaké si řekneme nové termíny a názvy? Částice jsou slova, která dávají větě platnost zvolání, přání nebo výzvy. Částic není mnoho, jsou to např. slova: ať, kéž, nechť, což, cožpak. Najdi mezi slovy částice a podtrhni je. moře, kouzelný, zpíval, pes, což, kamkoli, nebo, v, odpoledne, ráda, zasadit, brzy, kéž, ale, už, modrý, nechť, podívej, kůň, snad, jelikož, protože, pokud, ať, kam, černý

4 Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace
Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura 41.4 Co si řekneme nového? Částice jsou i slova ano, zajisté, nikoli, bohužel. Změň věty oznamovací na přací tím, že použiješ částice. Budu mít hezké vysvědčení. (kéž) Nespadni! (ať) Příští sobotu bude svítit sluníčko. (nechť) Vrátíme se z prohlídky galerie dřív. (což) Zodpovíme všechny otázky testu správně! (ať) Dnes si vyjdeme na houby. (což)

5 Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace
Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura 41.5 Procvičení a příklady Najdi ve větách částice, podtrhni je a napiš nad ně 9. Ať jsme o Vánocích všichni spolu doma. Zdalipak se tatínkovi podaří opravit pračku? Kéž by nám přálo při závodech štěstí. Jestlipak k nám přijdeš zítra na oběd? Kéž by už začalo jaro! Nechť se po prázdninách zase všichni sejdeme v naší třídě. Ať má maminka víc času na hry s námi. Ať zítra přijdete včas na vlak. Jestlipak se urodí letos dost meruněk?

6 Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace
Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura 41.6 Něco navíc pro šikovné Částice mohou být i jiným slovním druhem. Najdi je ve větách a napiš nad ně 9. Nejspíš schoval poklad na hradě. Klidně si vezmi jen mikinu. Ať se nechá ostříhat! Ano, rád přijdu na návštěvu. Zdalipak tam budou mít i bazén? Bohužel se setkáme až za měsíc. Prostě nepojedeme autem, ale půjdeme pěšky! Že ses do toho pletl. Kéž bychom ho prokoukli dříve. Ať Radka koupí i nějaké jogurty.

7 41.7 CLIL I wish my grandfather got well soon.
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura 41.7 CLIL I wish my grandfather got well soon. I wish I got a tablet as a birthday present. Don´t hit yourself. Ať už se dědeček uzdraví. Kéž bych dostal k narozeninám tablet. Ať se neuhodíš. ,

8 41.7 CLIL 41.8 Test znalostí 1. Najdi mezi slovy částice.
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura 41.7 CLIL 1. Najdi mezi slovy částice. kdyby, nechť, od, ať, pomalu, kéž, mlýn kdyby, od nechť, ať, kéž pomalu, mlýn nejsou tam žádná 3. Doplň do věty vhodné částice. si zahrát kopanou? Můžeme Protože Což Jakmile 2. Jakým číslem označujeme částice? 7 8 9 10 4. Vhodnou částicí změň větu na přací. Tatínek brzo přijede domů. Kéž Potom Dneska Možná Správné odpovědi: b c a 41.8 Test znalostí Test na známku

9 41.9 Použité zdroje, citace Obrázky z databáze klipart.
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura 41.9 Použité zdroje, citace Obrázky z databáze klipart.

10 41.10 Anotace Autor Dana Brádková Období 01 – 06 /2013 Ročník
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura 41.10 Anotace Autor Dana Brádková Období 01 – 06 /2013 Ročník 3. ročník Klíčová slova Částice Anotace Prezentace popisující základní učivo o částicích.


Stáhnout ppt "Elektronická učebnice - I"

Podobné prezentace


Reklamy Google