Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Elektronická učebnice - I

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Elektronická učebnice - I"— Transkript prezentace:

1 Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace
Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura 40.1 Spojky Víte, kdo způsobuje angínu, chřipku, nebo neštovice? Autor: Dana Brádková

2 40.2 Co už víš? Spojky spojují věty nebo slova. Označujeme číslem 8.
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura 40.2 Co už víš? Spojky spojují věty nebo slova. Označujeme číslem 8. Najdi ve slovních spojeních spojky, podtrhni je a napiš nad ně 8. Jeníček a Mařenka venku nebo doma pejsek a kočička mikina i bunda babička i dědeček auto a motorka vlevo nebo vpravo k moři nebo na hory prší i sněží svátek i narozeniny úzké nebo široké pěšky nebo na kole nahoře i dole zítra a pozítří

3 40.3 Jaké si řekneme nové termíny a názvy?
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura 40.3 Jaké si řekneme nové termíny a názvy? Spojky spojují slova (rodiče a děti, dnes i zítra) nebo věty (Dnes je neděle, proto nepůjdeme do školy). Najdi v souvětích spojky a nadepiš nad ně 8. V květnu již bývá teplo, ale voda v jezeře je ještě studená. V březnu musí skřivánek vrznout, i kdyby měl zmrznout. Zítra k vám přijedeme, avšak o hodinu později. Protože se ochladilo, houby nerostly. Petr se mě ptal, jestli s ním půjdu ven. Zavolám kamarádce, že nemůžu ven. Co děláš, když přijdeš domů ze školy? Maminka mě poprosila, abych jí zašel nakoupit.

4 Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace
Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura 40.4 Co si řekneme nového? Spojky jsou slova např. a, i, ani, nebo, ale, avšak, však, nejen, aby, ač, jakmile, jestliže, když, protože, třebaže, že, jelikož, přesto. Spojky se schovaly do pohádek. Najdi je, podtrhni a nadepiš nad ně 8. Osel i pes se uložili pod stromem, kočka a kohout se uvelebili v koruně stromu. Loupežníci se vylekali a s velkým křikem utekli, protože si mysleli, že jsou to strašidla. Když mladý princ zahlédl Sněhurku, na první pohled se do ní zamiloval. Jakmile nastala noc, stoupl si princ pod věž a zavolal. Jak to, že vždy, když lezeš nahoru, jsi tak lehká a princ tak těžký? Vlk odešel s nepořízenou, ale ani tentokrát se nevzdal.

5 Elektronická učebnice - I
Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 40.5 Procvičení a příklady Doplň do vět vhodné spojky. Vnoučata prosila babičku, _____ jim přečetla pohádku. Smolíček slíbil jelenovi, ____ nikomu neotevře. Jiřík rozuměl řeči zvířat, ___________ snědl kousek bílého hada. Jeníček s Mařenkou zabloudili, __________ Jeníček vylezl na strom __ rozhlédl se. Pejsek s kočičkou se rozhodli, _____ upečou dort. Buďte hodní, ______ vás čert odnese do pekla.

6 Elektronická učebnice - I
Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 40.6 Něco navíc pro šikovné Obměňuj nevhodné spojky: Krtek vytrhal plevel, protože vyhnal brouky. Krtek kýval hlavou nebo všechno pěkně udělá. Nejdříve len vytrhal, neboť svázal do otýpky. Krtek s žábou ponořili len do vody, když svalili na něj kámen a zůstal pod vodou. Len se sušil, že krtek spal. Ještě i ho probudila moucha. Pomůžeme ti, přesto přijdeš se nám v těch nových kalhotkách ukázat. Aby mravenečkové pilně tkají a tkají, plátno je brzo utkané.

7 40.7 CLIL today or tomorrow Since it rains, we will stay at home.
Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura 40.7 CLIL today or tomorrow Since it rains, we will stay at home. a dog and a cat , She whispers, because it‘s a secret.

8 40.8 Test znalostí 1. Doplň do souvětí vhodnou spojku.
Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 40.8 Test znalostí 1. Doplň do souvětí vhodnou spojku. Chtěl jsem přijít, ___ nebylo mi dobře. neboť protože ale ani 3. Najdi v souvětí spojku. Jestliže napadne sníh, půjdeme lyžovat. jestliže není tam spojka ačkoliv 2. Najdi mezi ostatními slovy spojky: a, v, i, nebo, nad, mezi, aby, že, ze, ale, ani vše jsou předložky a, i, nebo, aby, že, ale, ani a, v, i, že, ze, ale v, nad, mezi, ze 4. Jakým číslem označujeme spojky? 7 8 5 6 Správné odpovědi: c b a Test na známku

9 40.9 Použité zdroje, citace Obrázky z databáze klipart.
Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 40.9 Použité zdroje, citace Obrázky z databáze klipart.

10 40.10 Anotace Autor Dana Brádková Období 01 – 06 /2013 Ročník
Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 40.10 Anotace Autor Dana Brádková Období 01 – 06 /2013 Ročník 3. ročník Klíčová slova Spojky Anotace Prezentace popisující základní učivo o spojkách.


Stáhnout ppt "Elektronická učebnice - I"

Podobné prezentace


Reklamy Google