Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

1 Překážky v rozvoji česko-polské spolupráce Trutnov 27.03.2014 Projekt je spolufinancován z prostředků ERDF prostřednictvím Operačního programu Přeshraniční.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "1 Překážky v rozvoji česko-polské spolupráce Trutnov 27.03.2014 Projekt je spolufinancován z prostředků ERDF prostřednictvím Operačního programu Přeshraniční."— Transkript prezentace:

1 1 Překážky v rozvoji česko-polské spolupráce Trutnov 27.03.2014 Projekt je spolufinancován z prostředků ERDF prostřednictvím Operačního programu Přeshraniční spolupráce Česká republika – Polská republika 2007-2013.

2 2 Překážky v rozvoji česko-polské spolupráce Krajská hospodářská komora Královéhradeckého kraje František Molík Jednatelství Náchod

3 3 Překážky v rozvoji česko-polské spolupráce Co jsou překážky v podnikání? Známe je? Překážky v infrastruktuře Překážky administrativní Překážky mentální

4 4 Překážky v rozvoji česko-polské spolupráce Železnice - V polském pohraničí je železnice rekonstruována a podporována osobní doprava - V českém pohraničí je železnice utlumována a lokální tratě jsou zavírány

5 5 Překážky v rozvoji česko-polské spolupráce Nákladní doprava po železnici - Mezi Královéhradeckým krajem a Dolním Slezskem již téměř neexistuje. Údajně občas jezdí náklad přes železniční přechod Starostín – Golińsk. Přes Královec se vozí uhelné kaly z Valbřicha do elektrárny v Poříčí u Trutnova.

6 Překážky v rozvoji česko-polské spolupráce 6 Železnice v českém pohraničí

7 7 Překážky v rozvoji česko-polské spolupráce Železnice v polském pohraničí

8 Překážky v rozvoji česko-polské spolupráce 8 Železnice v českém pohraničí

9 9 Překážky v rozvoji česko-polské spolupráce Železnice v polském pohraničí

10 10 Překážky v rozvoji česko-polské spolupráce Železnice v polském pohraničí

11 Překážky v rozvoji česko-polské spolupráce Železnice do Polska 11

12 Překážky v rozvoji česko-polské spolupráce Železnice do Čech 12

13 13 Překážky v rozvoji česko-polské spolupráce Veřejná železniční doprava - Pravidelná železniční osobní doprava mezi Královéhradeckým krajem a Dolním Slezskem nefunguje.

14 14 Překážky v rozvoji česko-polské spolupráce Veřejná autobusová doprava - Pravidelná autobusová doprava mezi Královéhradeckým krajem a Dolním Slezskem nefunguje. - Mezi městy Náchod, Hronov a Kudowa Zdrój jezdí firma CDS Náchod prodlouženou místní dopravu.

15 15 Překážky v rozvoji česko-polské spolupráce Veřejná autobusová doprava - Firma CDS Náchod přes několik žádostí neobdržela od polského státu povolenou kabotáž. Neudělování povolení kabotáže zcela ochromilo možnost podnikání v přeshraniční dopravě pro všechny zájemce o podnikání v osobní dopravě. Především směr Nowa Ruda - Broumov.

16 16 Překážky v rozvoji česko-polské spolupráce Jak jezdí polští turisté a zaměstnanci českých firem přes hranici? - Přijedou na poslední zastávku autobusu v Polsku, pěšky přejdou na první autobusovou zastávku v Čechách a českým autobusem pokračují v cestě. Podobně toto absolvují při cestě do Polska, pouze v opačném směru.

17 17 Překážky v rozvoji česko-polské spolupráce Doprava přes hranici Starostín – Golińsk leden 2014

18 18 Překážky v rozvoji česko-polské spolupráce Hraniční přechody Konstrukční překážky - nevyhovující stav komunikací Administrativní překážky - neochota místních samospráv - neochota udělit výjimky místním firmám

19 19 Překážky v rozvoji česko-polské spolupráce Staré hranice

20 20 Překážky v rozvoji česko-polské spolupráce Nové hranice

21 Překážky v rozvoji česko-polské spolupráce 21 Nové hranice

22 Překážky v rozvoji česko-polské spolupráce 22 Nové hranice

23 Překážky v rozvoji česko-polské spolupráce 23 Nové hranice

24 Překážky v rozvoji česko-polské spolupráce 24 Nové hranice

25 Překážky v rozvoji česko-polské spolupráce 25 Nové hranice

26 26 Kontaktní centra Česko – Polské hospodářské spolupráce Hraniční přechody - Mezi Královéhradeckým krajem a Dolním Slezskem je pouze jediný hraniční přechod bez omezení pro nákladní automobily. - Pro rozvoj podnikání je nezbytně nutné vybudovat nový hraniční přechod Královec – Lubavka v návaznosti na stavbu S3-D11.

27 27 Překážky v rozvoji česko-polské spolupráce Přechod Náchod

28 Překážky v rozvoji česko-polské spolupráce Hraniční přechody - Firmy z Trutnova, Vrchlabí a dalších měst vozí zboží do polských příhraničních měst přes Náchod nebo Harrachov. Nejedná se o kamionovou dopravu, ale o nákladní automobily využívané pro běžné zboží, jako je písek, stavebniny apod.

29 Překážky v rozvoji česko-polské spolupráce Administrativní překážky

30 30 Překážky v rozvoji česko-polské spolupráce Administrativní překážky - Obyvatelé obcí v blízkosti hranice chtějí mít klid. Nesouhlasí ani s železniční ani automobilovou dopravou.

31 31 Překážky v rozvoji česko-polské spolupráce Administrativní překážky

32 Překážky v rozvoji česko-polské spolupráce Administrativní překážky - Mezi polskými městy Wałbrzych a Kłodzko údajně jezdí polská auta přes Meziměstí a Broumov. Místní samosprávy se tomuto snaží bránit, proto je omezení do 6 tun, aby nemohla projíždět těžší vozidla. Kdyby to bylo možné, zakázali by průjezd zcela!!

33 Překážky v rozvoji česko-polské spolupráce Administrativní překážky - Proti průjezdu nákladních automobilů se staví rovněž úřad státní správy CHKO Broumovsko, který nesouhlasí s tzv. zkapacitněním silnic na území CHKO.

34 34 Překážky v rozvoji česko-polské spolupráce Přirozená překážka - jazyk

35 35 Překážky v rozvoji česko-polské spolupráce Jazyk czerstwynení čerstvý odpornynení odporný skłep není sklep zapachnení zápach pokład není poklad statek nenístatek

36 36 Překážky v rozvoji česko-polské spolupráce Jazyk -Okolo 2000 slov zní stejně nebo podobně. Mají však odlišný význam. - Čeština v polských školách a polština v českých školách se nevyučuje. Z důvodu podobnosti jazyků je výuka považována za zbytečnou.

37 Překážky v rozvoji česko-polské spolupráce

38 38 Překážky v rozvoji česko-polské spolupráce Rozdílnost v předpisech a zákonech - S uvedeným problémem setkáváme u polských podnikatelů majících zájem o podnikání v Čechách, ale i u českých zájemců o podnikání v Polsku.

39 39 Překážky v rozvoji česko-polské spolupráce Přístup úředníků k cizincům Přístup českých úředníků k Polákům - Polský podnikatel podnikající v Polsku při podnikání v Čechách nesplňuje podle českých úředníků české předpisy.

40 Překážky v rozvoji česko-polské spolupráce Přístup úředníků k cizincům Přístup českých úředníků k Polákům - Při jednání na úřadech se cizinec mnohdy setkává s arogancí českého úředníka, jakmile s Polákem přichází i český doprovod, chování úředníka je výrazně jiné.

41 41 Překážky v rozvoji česko-polské spolupráce Přístup podnikatelů ke konkurenci - Místní podnikatelé přirozeně nechtějí konkurenci a v případě, že se objeví, požadují po místní samosprávě nápravu formou administrativního opatření, např. zákaz prodeje květin a sazenic na pozemcích města či obce.

42 Překážky v rozvoji česko-polské spolupráce Média - soustavné poškozování na základě mnohdy nepodložených zpráv - V pohraničí se například ztratí, traktor a redaktor přesvědčivě sděluje divákovi – posluchači – čtenáři, že je již nejspíš v Polsku. 42

43 Překážky v rozvoji česko-polské spolupráce Média - soustavné poškozování na základě mnohdy nepodložených zpráv - Soustavná kampaň proti polským potravinám v českých médiích poškozuje paušálně (záměrně) všechny polské výrobce kvalitních a chutných potravin. Nikdy není prvotní spekulace později uvedena na pravou míru, případně vysvětlena.

44 44 Překážky v rozvoji česko-polské spolupráce Média - soustavné poškozování na základě mnohdy nepodložených zpráv - Za pozitivní lze považovat, že mnozí Češi jsou již proti soustavné antipolské kampani imunní.

45 45 Překážky v rozvoji česko-polské spolupráce

46 46 Překážky v rozvoji česko-polské spolupráce Krajská hospodářská komora KHK František Molík Jednatelství Náchod Němcové 2020 547 01 NÁCHOD Tel: 00420 491 405 332 Mobil: +420 725 016 695 E-mail: nachod@komora-khk.cznachod@komora-khk.cz

47 Překážky v rozvoji česko-polské spolupráce Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "1 Překážky v rozvoji česko-polské spolupráce Trutnov 27.03.2014 Projekt je spolufinancován z prostředků ERDF prostřednictvím Operačního programu Přeshraniční."

Podobné prezentace


Reklamy Google