Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

GLOBE GAMES 2013 Název: Srovnání okamžité teploty vzduchu s okamžitou teplotou vody.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "GLOBE GAMES 2013 Název: Srovnání okamžité teploty vzduchu s okamžitou teplotou vody."— Transkript prezentace:

1 GLOBE GAMES 2013 Název: Srovnání okamžité teploty vzduchu s okamžitou teplotou vody.

2 Ahoj, já jsem Terka

3 Já se jmenuji Denisa

4 Jediný muž v týmu – Lukáš

5 A já jsem Katka

6 Všichni čtyři žijeme v Albrechticích v okrese Karviná...

7 LITVÍNOV ALBRECHTICE

8 ...a navštěvujeme zdejší základní školu v osmém ročníku.

9  Na GLOBE GAMES reprezentujeme naši školu poprvé, ale v programu Globe jsme už zapojeni od šesté třídy.  Meteorologická a hydrologická data získáváme již od roku 2008.  Naše skupina měří poslední 3 roky.  Naše stanoviště jsou – nádvoří školy – řeka Stonávka.

10 METEOROLOGIE  v vlhkost vzduchu  m množství srážek  t typ oblačnosti  teplota okamžitá, maximální a minimální teplota okamžitá, maximální a minimální Všechna data získáváme na nádvoří školy, kde máme umístěnou meteorologickou budku

11 HYDROLOGIE Naše hlavní úkoly jsou:  Měřit teplotu vody – teplota ovlivňuje Měřit teplotu vody – teplota ovlivňuje veškeré životní procesy v organismech.  Určovat průhlednost vody – slouží k posouzení Určovat průhlednost vody – slouží k posouzení stupně znečištění vody.  Zjišťovat kyselost vody - Hodnota pH je Zjišťovat kyselost vody - Hodnota pH je měřítkem síly kyseliny nebo zásady. Neutrální hodnota pH 7. Kyselá voda má hodnotu pH nižší než 7, zásaditá voda vyšší.

12 Souvisí vůbec hydrologie s meteorologií? Hydrologie Kvalita srážek Teplota vzduchu Srážky Výpar Předpověď počasí Předpověď srážek Vodní stavy

13 Z uvedeného schématu je zřejmé, že nejtěsnější vazby má hydrologie na obor meteorologie a klimatologie, přičemž hlavním prvkem společného zájmu jsou srážky. Povodně v letech 1997 a 1998 důkladně prověřily úroveň povodňové ochrany v České republice. Řada zlepšení spočívá v užší spolupráci mezi meteorology a hydrology.

14 I když se hydrologie a meteorologie společně nejvíce zajímají o srážky, my budeme srovnávat okamžité teploty ovzduší a vody.  Málo dat o množství srážek.  Okamžitou teplotu ovzduší získáváme při každém měření.  Teplotu vody stanovujeme také vždy.  V jednom dnu různé hodnoty měření teploty ovzduší a vody.  Hodnoty teplot meteorologických a hydrologických měření odlišné.

15 HYPOTÉZa „Naměřená hodnota okamžité teploty vody je přímo úměrná naměřené hodnotě okamžité teploty vzduchu.“

16 CELKOVÝ GRAF – ZA 3 OBDOBÍ S OBĚMA TYPY MĚŘENÍ Modře – naměřené hodnoty okamžité teploty vzduchu Červeně – naměřené hodnoty okamžité teploty vody září 08 – červen 09 září 10 – červen 11 leden 12 – březen 13

17 Graf za období „září 2010 – červen 2011“ Naměřené teploty vody jsou stabilní, mají malý rozptyl Naměřené teploty ovzduší mají větší rozptyl

18 Graf za období „září 2012 – březen 2013“ teplota vody teplota ovzduší

19 ZÁV Ě R  Z našeho pozorování vyplývá, že naměřené hodnoty teploty vzduchu a tekoucí vody jsou na sobě závislé minimálně, ale nejde o přímou úměrnost.  Při teplotě vzduchu nad 0°C je teplota vody kolem 10°C.  Při záporných hodnotách teploty vzduchu je teplota vody kolem 0°C.  Hodnoty okamžitých teplot ovzduší mají velký rozptyl, který souvisí s ročním obdobím.  Hodnoty teploty vody jsou s minimálním rozptylem (voda je stabilnějším prostředím).

20 HYPOTÉZA VYVRÁCENA! Teplota ovzduší ovlivňuje teplotu vody jen dlouhodobě v souvislosti s ročním obdobím a pokud se jedná o stojatou vodu v nádrži, ale okamžitá teplota ovzduší nemá na teplotu tekoucí vody v řece velký vliv. Teplotní výkyvy jsou ve vodě daleko menší než ve vzduchu, rozhodující mechanickou silou podílející se na míchání vrstev vody je vítr.

21 D Ě KUJEME ZA POZORNOST

22 Měříme Maximo-minimálním teploměrem

23 Používáme vlhkoměr

24 Množství srážek Zachytáváme do srážkoměru. Určujeme v mm (přepočítáme z ml zachyceného deště na plochu srážkoměru).

25 CIRUS STRATOCUMULUS Mraky jsou velmi spolehlivým ukazatelem počasí, alespoň pro následujích pár hodin...

26 Používáme teploměr v kovovém pouzdře.

27 Průhlednost vody zjišťujeme pomocí trubice.

28 Kyselost vody zjišťujeme pomocí pH papírků.


Stáhnout ppt "GLOBE GAMES 2013 Název: Srovnání okamžité teploty vzduchu s okamžitou teplotou vody."

Podobné prezentace


Reklamy Google