Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Overtura Neklikat.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Overtura Neklikat."— Transkript prezentace:

1 Overtura Neklikat

2 RACEK

3 RACEK

4 STEHLÍK

5 STEHLÍK

6 VLHA PESTRÁ

7 VLHA PESTRÁ

8 SÝČEK

9 SÝČEK

10 ZVONEK ZELENÝ

11 ZVONEK ZELENÝ

12 KUKAČKA

13 KUKAČKA

14 PĚNICE

15 PĚNICE

16 VÝR VELKÝ

17 VÝR VELKÝ

18 PĚNKAVA

19 PĚNKAVA

20 KOS

21 KOS

22 ŽLUVA

23 ŽLUVA

24 VRABEC

25 VRABEC

26 DUDEK

27 DUDEK

28 KOROPTEV

29 KOROPTEV

30 PÁV

31 PÁV

32 SLAVÍK

33 SLAVÍK

34 STRAKA

35 STRAKA

36 KANÁR

37 KANÁR Klikat

38 A teď něco málo teorie Slouží místo plotu Inzertní trylkování
Zpívající opeřenci mají mnohem jednodušší ucho než my. Chybějí jim rty a do vydávání zvuků nezapojují jazyk ani tváře. Přesto ve srovnání s člověkem slyší nesrovnatelně lépe a hlasovými schopnostmi strčí do kapsy každého operního pěvce. Kdepak pokoušet se je všechny nalézt dalekohledem, u takových budníčků nebo šoupálků člověk nerozezná jednotlivé druhy, ani když je má na dosah ruky. Ledaže by začali zpívat. Slouží místo plotu Proč vlastně ptáci zpívají? Jeden z důvodů je značení teritoria, která si určitý samec vybral k hnízdění a k obživě. Zatímco drozd a kos si tolik nepřekážejí, dva kosi by si výběrem stejné potravy na tomtéž území určitě vadili. A tak buďme rádi, že nedovedeme ptačí zpěv přeložit do naší řeči. Líbezné tóny skrývají sdělení typ: „Nelez mi sem, cizí kose, jinak ti natrhnu triko!“ Jít jarním hájem a ze všech koutů slyšet výhrůžky a nadávky ve stylu fotbalových rowdies by nás asi moc netěšilo. Stejně jako některému člověku stačí pozemek jedině tak na chaloupku a záhon kedluben, zatímco jiný potřebuje parcelu s celým golfovým hřištěm, i u ptáků jeden samec obsadí půlku sadu a jiný stěží pár keřů. Ovšem pozor, nestačí zabrat - území je třeba také obhájit. Velký prostor si žádá především silnější hlas nebo neustálé přeletování a zpívání podél hranic se sousedy. Inzertní trylkování Také seznámení bývá častý důvod ke zpěvu, zejména začátkem jara. A tak můžeme radostné trylkování překládat do „lidštiny“ třeba: „Silný a zdravý sameček střízlíka obecného bydlící na tomto území hledá samičku za účelem založení rodiny. Zn.: Vlastní hnízdo mám.“ Mnozí samečci spěchají z jihu co nejdříve k nám, aby si stihli najít a vybojovat co nejlepší území dříve, než dorazí samičky. U některých druhů samci raději na zimu ani neodlétají. Vědci vyzkoumali, že nezadaní samci zpívají silněji a častěji než ti, kteří už partnerku našli (bez ohledu na velikost teritoria). I proslulé noční slavičí serenády provozují především svobodní mládenci, kdežto novomanželům stačí zpívat během dne.

39 Imitátoři a mystifikátoři
Místní nářečí Ptáci si neprozpěvují jen tak pro radost a zadaný samec nezpívá pro samičku. Ta mu ale stejně naslouchá. Poslech toho, jak manžel obhajuje domovské území (už víme, že vlastně spílá všem sousedům), zvedá v její krvi hladinu hormonů podněcujících snášení vajec. Kde se pěvec vylíhl? Pro ornitology jsou imitátoři jiných druhů zajímaví, protože opakují především hlasy, které kolem sebe slyšeli jako mláďata. Jakmile zaslechneme ve švitoření špačka na pražském Karlově náměstí typický nápěv žluny hajní, už víme: „Aha, chlapče, ty ses vylíhl někde jinde!“ Vytrvaleji zpívající otec se tedy dočká vyššího počtu potomků. Zpěv je nepřímo určen i mláďatům. Ta si v určitém období svého vývoje vštěpují do paměti všechny nuance otcova projevu a v dospělosti je opakují. Ptáci tedy nezpívají, „jak jim zobák narostl“, ale tak, jak „narostl“ jejich otci. To vede k vytváření místních nářečí; české pěnkavy zpívají trochu jinak než např. anglické nebo polské. Imitátoři a mystifikátoři Schopnost napodobovat zvuky pramení ze dvou zdrojů. Ptáci žijící ve stálých párech se musejí často domluvit na způsobu získávání potravy a nejspíše se informovat i o problémech, kterým my lidé neporozumíme. Odtud plyne dokonalá tvárnost zvukových projevů krkavcovitých pěvců nebo papoušků žako. Existuje záznam hlasu krkavce z pražské zoo, který uměl říct: „Nech toho!“ Od lidského hlasu je i po počítačové analýze jen stěží k rozeznání.Druhý důvod k napodobování zaslechnutých zvuků je snaha vzbudit dojem velmi hustě obsazeného prostoru. Týká se to třeba loskutáků nebo špačků.

40 Konec Ptačí kuriozity Od skřeků po árie Staňte se ornitology!
Červenka obecná má pro člověka nedosažitelný hlasový rozsah šesti oktáv. Rákosník zpěvný vydržel jeden den zpívat plných 9 hodin. Budníček menší se během jednoho dne ozval 2 860x. Jihoamerická sojka zelenavá dovede udržet několikasekundový naprosto čistý tón bez vedlejších šumů. Městští kosi, popletení pouličním světlem, se poprvé ozývají už koncem ledna a na rozdíl od těch venkovských zpívají dlouho před rozedněním. Jestliže potravinoví konkurenti - ať vlastního, nebo cizího druhu - zaslechnou z jednoho místa zpěv hned několika různých ptáků, půjdou si hledat místo pro založení hnízda jinam. A šikovný mystifikátor má celé území pro sebe. Od skřeků po árie Zpěv červenky obecné se skládá z 250 prvků a jejich vzájemnými kombinacemi vzniká přes 2 000 různých variant nápěvu. Mistrovské kombinace tónů slyšíme v písních kosů, pěnic, slavíků, ale i ve švitoření stehlíků. Naproti tomu štěbetání vrabců by si těžko někdo pouštěl jako relaxační zvuky a řada dalších druhů (strnad obecný, pěnkava obecná atd.) jako by ze všech sil usilovala o neměnnost svého jediného nápěvu bez jakýchkoli improvizací. Mnozí holubi se stěží vzmůžou na dva tóny a cvrčilka zelená vydrží celé minuty monotónně cvrčet jako saranče. Máme štěstí, že žijeme v krajině s celkem dobře prostupnými a prosvětlenými lesy, jimiž se ptačí melodie dobře nesou. To koruny pralesních velikánů utlumí všechny běžné zvuky, a když se chce nějaký tvor hlasově prosadit, musí použít ty nejpronikavější skřeky. Kdo někdy slyšel velké papoušky ary, určitě to potvrdí. Také na mořském břehu není možné decentně preludovat, od hukotu vln se nejsnáze odliší hlasitý vysoký křik racků. Staňte se ornitology! Jako posluchači ptačího zpěvu jsme se opravdu uměli narodit. Nejsme obklopeni tisíci druhy ptáků ani se nemusíme spokojit s několika desítkami jako seveřané. Zpěv i vzhled našich nejběžnějších opeřenců dokáže většina z nás rozeznat. Dobrou pomůckou jsou CD s hlasy ptáků. V začátcích seznamování s ptačí říší vám můžou být nápomocny webové stránky České společnosti ornitologické se spoustou informací pro laiky i „mírně pokročilé“. Konec


Stáhnout ppt "Overtura Neklikat."

Podobné prezentace


Reklamy Google