Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: MGR. STANISLAVA OHANKOVÁ Název: VY_32_INOVACE_288_ŽIVÁ_PŘÍRODA_ROSTLINY_UŽITKOVÉ Téma: UŽITKOVÉ ROSTLINY ROZTŘÍDĚNÉ DO SKUPIN OVOCE, ZELENINA A HOSPODÁŘSKÉ PLODINY Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Anotace:
2
ANOTACE: prezentace slouží k výkladu nové látky v předmětu člověk a jeho svět ve 3. ročníku ZŠ prezentace je vedena učitelem s postupným výkladem žáci poznávají rozdělení užitkových rostlin seznamují se s jednotlivými kategoriemi rostlin – ovoce, zelenina a hospodářské plodiny v každé skupině poznávají zástupce na závěr učivo opakují
3
Datum vytvoření: 12. března 2012
Klíčová slova: ovoce, malvice, peckovice, bobule, zelenina, košťálová, plodová, cibulová, salátová, kořenová, hospodářské plodiny, okopaniny, luskoviny, obilniny, pícniny Metodické pokyny: listy 1 – 3 jsou úvodní listy obsahuje rozdělení užitkových rostlin do skupin list seznamuje žáky s ovocem na listě 9 je rozdělení zeleniny listy 10 – 14 seznamují žáky se zeleninou na listě 15 je rozdělení hospodářských plodin listy 16 – 19 seznamují žáky s hospodářskými plodinami na listě 20 je závěrečné opakování formou otázek a odpovědí listy obsahují použité zdroje
4
Rostliny tvoří základ potravy ostatních
živých tvorů i základ naší stravy. Rostliny, které si lidé pěstují pro potravu, nazýváme UŽITKOVÉ ROSTLINY.
5
UŽITKOVÉ ROSTLINY DĚLÍME:
OVOCE ZELENINU HOSPODÁŘSKÉ PLODINY
6
OVOCE DĚLÍME NA MALVICE,
PECKOVICE A BOBULE. MALVICE JABLKA A HRUŠKY MAJÍ JADÉRKA, JÁDŘINEC
7
PECKOVICE MAJÍ PECKU PATŘÍ SEM: třešně, višně,
švestky, broskve, meruňky a další.
8
BOBULE PATŘÍ SEM: jahody, rybíz, hroznové víno, borůvky, meloun,
citron, angrešt a další
9
ZELENINU ROZLIŠUJEME PODLE ČÁSTI, KTEROU POUŽÍVÁME NA:
LISTOVOU PLODOVOU KOŠŤÁLOVOU KOŘENOVOU CIBULOVOU
10
LISTOVÁ ZELENINA POUŽÍVÁME LISTY PATŘÍ SEM: špenát, různé typy
salátů a další
11
PLODOVÁ ZELENINA POUŽÍVÁME PLODY PATŘÍ SEM: papriky, rajčata,
okurky, dýně, lilek,meloun a další.
12
KOŠŤÁLOVÁ ZELENINA POUŽÍVÁME KOŠŤÁL PATŘÍ SEM: zelí, kapusta,
brokolice, kedluben, květák a další
13
KOŘENOVÁ ZELENINA POUŽÍVÁME PODZEMNÍ ČÁSTI ROSTLIN-KOŘENY
PATŘÍ SEM: mrkev, ředkvičky, petržel, celer a další.
14
ČÁSTI ROSTLIN – CIBULKY.
CIBULOVÁ ZELENINA POUŽÍVÁME PODZEMNÍ ČÁSTI ROSTLIN – CIBULKY. PATŘÍ SEM: česnek, cibule a pórek.
15
NA POLÍCH SKLÍZÍME HOSPODÁŘSKÉ PLODINY:
OBILNINY LUSKOVINY OKOPANINY PÍCNINY
16
OBILNINY PATŘÍ SEM: žito, pšenice, ječmen, oves, kukuřice a další.
17
LUSKOVINY PATŘÍ SEM: hrách a fazole
18
OKOPANINY PATŘÍ SEM: řepa cukrovka a brambory.
19
zvířat. Jsou to především trávy.
PÍCNINY PATŘÍ SEM: jílek, jetel, lipnice, vojtěška. Pěstujeme je ke krmení hospodářských zvířat. Jsou to především trávy.
20
OPAKUJEME: 1. Vyjmenuj 3 velké skupiny užitkových rostlin? 2. Jak dělíme ovoce? Ke každé skupině vyjmenuj několik zástupců. 3. Do jakých skupin dělíme zeleninu? Podle čeho? 4. Ke každé skupině zeleniny jmenuj zástupce. 5. Jaké skupiny hospodářských plodin známe? 6. Vyjmenujte některé.
21
POUŽITÉ ZDROJE: ŠTIKOVÁ, Věra. Prvouka 3. Brno: Nová škola, ISBN Program Microsoft Office 2010 Slivoň švestka, plum.jpg. In: AXMANP2. Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , 10:13 [cit ]. Dostupné z: Apricots.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , 07:38 [cit ]. Dostupné z: Spinacia oleracea Spinazie bloeiend.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , 06:36 [cit ]. Dostupné z:
22
Lactuca sativa-whole plant top. JPG. In: SELENA VON EICHENDORF
Lactuca sativa-whole plant top.JPG. In: SELENA VON EICHENDORF. Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , 12:49 [cit ]. Dostupné z: Cucumis sativus1.jpg. Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , 11:59 [cit ]. Dostupné z: Wirsingkohl.jpg.. Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , 18:05 [cit ]. Dostupné z: Bloemkool.jpg. Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , 13:18 [cit ]. Dostupné z: Wurzelpetersilie Wurzel.jpg. In: MARKUSHAGENLOCHER. Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , 14:00 [cit ]. Dostupné z:
23
Trifolium pratense, Hnědý vrch. jpg. In: GROH, Honza
Trifolium pratense, Hnědý vrch.jpg. In: GROH, Honza. Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , 14:13 [cit ]. Dostupné z: Lucerne flowers.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , 22:29 [cit ]. Dostupné z: Italiaans raaigras Lolium multiflorum.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , 19:13 [cit ]. Dostupné z: K. LINDSEY, James. Poa.pratensis.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , 22:24 [cit ]. Dostupné z: HAGENLOCHER, Markus. Zuckerrübe.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , 16:41 [cit ]. Dostupné z:
24
BAUER, Scott. Potato plant. jpg
BAUER, Scott. Potato plant.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , 08:48 [cit ]. Dostupné z: BLUEMOOSE. Wheat close-up.JPG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , 19:38 [cit ]. Dostupné z: DUPAGNE, Raul. Escourgeon-Hordeum vulgare subsp. vulgare.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , 19:13 [cit ]. Dostupné z: TREPTE, Andreas. Avena-sativa.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , 06:39 [cit ]. Dostupné z: Avena-sativa.jpg Wild rye.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , 02:16 [cit ]. Dostupné z:
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.