Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Název materiálu: VY_32_INOVACE_BIOLOGIE1_17 Tematická oblast: Biologie pro střední školy Ročník: 4 Datum dokončení: Anotace: Podpora výukové hodiny, seznámení studentů s funkcí trávicí soustavy Jméno autora: Mgr. Lenka Payerová
2
TRÁVICÍ SOUSTAVA
3
Funkce = účast na metabolismu
A) trávení – mechanické a chemické zpracování potravy B) vstřebávání – převod látek do vnitřního prostředí C)odstraňování nestrávených zbytků
4
Trávicí trubice 1. dutina ústní 2. jícen 3. žaludek
4. tenké a tlusté střevo 5. trávicí žlázy 6. konečník
5
Stavba trávicí trubice
Sliznice Podslizniční vazivo Svalové vrstvy Zevní povlak
6
Dutina ústní Tvrdé a měkké patro Mandle patrové Dásně Zuby Jazyk
7
Mandle patrová (tonsila palatina)
Útvar s rozbrázděným povrchem Jamky vyplněny leukocyty a bakteriemi Ochranný val proti infekci Když zduří, zúží vchod a ztíží polykání
8
Sliny Navlhčují a rozmělňují potravu 99% voda 0,7 % organické látky
0,3 % anorganické látky Enzymy: ptyalin,mucin, lysozym
9
Zuby (dentes) Stavba 1. korunka 2. krček 3. kořen A) sklovina
B) zubovina C) dřeň
10
Zuby podle tvaru korunek
1. řezáky I řežou 2. špičáky C trhají 3. zuby třenové P drtí 4. stoličky M drtí Mléčný chrup: 20 zubů (nejsou třenové a pouze 2 stoličky)
11
Zubní vzorce Trvalý chrup: M3M2M1P2P1CI2I1 Mléčný chrup: m2m1ci2i1
12
Jazyk (lingua) Svalnatý orgán Obrací a posouvá potravu Tvoří řeč
Zadní část = kořen – připojen k jazylce Chuťové pohárky – rozeznávají chuti (4 základní) – hořko, sladko, slano, kyselo
13
Hltan (pharynx) Společná část dýchací a trávicí soustavy 3 části:
1. nosohltan 2. ústní část 3. hrtanová část
14
Jícen (oesophagus) Asi 32 cm Prochází bránicí
Horní část – příčně pruhované svalstvo Dolní část – hladké svalstvo Peristaltika – stahování svaloviny a posouvání sousta
15
Žaludek (ventriculus, gaster)
Objem 2 – 3 l, může pojmout až 5l V horní části – trocha spolykaného vzduchu česlo vrátník
16
HCl – vytváří kyselé prostředí (pH = 1), ničí choroboplodné zárodky, přeměňuje NR minerální soli na R v H2O, mění neúčinný pepsinogen na pepsin Pepsin – enzym, štěpí ve vodě NR bílkoviny na R polypeptidy
17
Mucin – součást zásaditého hlenu, ochrana žaludeční sliznice před natrávením vlastní šťávou
18
Vyměšování žal. šťáv: řízeno nervově a chemicky
sousta vyvolávají tvorbu gastrinu – do krve, ke žlázám vyvolá sekreci žal. šťávy stahy – rozmělnění potravy, posun tráveniny k vrátníku
19
Tenké střevo (intestinum tenue)
3 cm široké Sliznice bohatě zřasená klky (300m2) A) dvanáctník – ústí sem žlučový vývod a ze slinivky B) lačník C) kyčelník
20
Střevní šťáva Peptidázy – štěpí bílkoviny na AK Lipázy – štěpí tuky
Amylázy – štěpí cukry Horní část střeva obs. buňky Ty po střetu s potravou produkují hormon sekretin a pankreozymin – do slinivky (ta pak produkuje pankreatickou šťávu)
21
Slinivka břišní – smíšená žláza (vnější i vnitřní sekrece)
14 – 18 cm v ohbí dvanáctníku Z lalůčků – trubičky do hlavního vývodu Mezi – shluky drobných buněk – Langerhansovy ostrůvky – insulin, glukagon (hormony)
22
produkuje pankreatickou šťávu, která obsahuje enzymy pro trávení živin
Trypsin – bílkoviny Lipázy – tuky Amylázy - cukry
23
Játra (hepar) Největší žláza (1,5kg) V pravé brániční klenbě
Pravý a levý lalok Z lalůčků (1-2mm) z jaterních buněk
24
Seřazeny v trámečky (2 řady buněk – do štěrbiny mezi vylučují jaterní buňky žluč – žlučovody)
Z každého laloku 1 vývod Spojují se ve vývod jaterní – připojen žlučník – do 12níku
25
Žlučník Žluč = vazká kapalina, žlutohnědá 0,8 – 1 l/den
Žlučové barvivo (bilirubin) – vzniká rozkladem krevního barviva Obsahuje Na+ soli žlučových kyselin – hořká chuť Způsobuje jemné rozptýlení (emulgaci) tuků ve střevě
26
Funkce jater Ukládání nadbytečné glukozy ve formě glykogenu
Znovutvoření glukozy z necukerných složek Tvorba tuků ze sacharidů Nadbytečný dusík – močovina Syntéza plazmatických bílkovin Zásobárna vitamínů B12, A, D K, E, F Odbourávání hemoglobinu Syntéza protrombinu Tvorba tělesného tépla
27
Onemocnění jater Hepatitidy A) virová A B) virová B C) Alkoholická
Žlučové kameny
28
Tlusté střevo (intestinum crassum)
Délka 1,5m Šířka 5 – 7cm 1. část – slepé střevo Tvoří kapsu, ze strany vyúsťuje tenké střevo Vespod červovitý přívěsek (appendix)
29
2. část – tračník Vzestupný Příčný Sestupný + esovitá klička Sliznice bez klků Obsahuje žlázové buňky, tvoří hlen – klouzání houstnoucího obsahu střeva
30
Plní se 4 – 8 hodin po jídle Hromadění nestrávených zbytků Zpětná absorpce Bakterie (hnilobné, kvasné) 3.část esovitá klička + konečník - hromadění výkalů Vláknina – podněcuje pohyby střev, vyprazdňování tlustého střeva Celuloza, lignin, pektiny Brání rozmnožování hnilobných bakterií Podporuje činnost kvasných bakterií
31
Metabolismus Přeměna látek a energií Neustále ve všech buňkách
1. Syntéza látek tělu vlastních z látek jednoduchých 2.Reakce katabolické – část vstřebaných látek se štěpí na jednodušší (energie) 3.Ukládání látek do zásoby – v případě potřeby uvolněny a použity
32
Zdroje Všechny použité zdroje jsou z archívu autora
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.